Het kabinet stelt dit jaar nog eens € 100 miljoen beschikbaar om energiebesparing in de koopsector te versnellen. Hiervan wordt € 80 miljoen besteed aan een subsidieregeling voor energiebesparende maatregelen in koopwoningen en een voorlichtingscampagne. De details van de subsidieregeling worden uiterlijk in de zomer bekend gemaakt, zo schrijft minister Blok (Wonen en Rijksdienst) in een brief aan de Tweede Kamer.
Voorwaarde is dat een particuliere woningeigenaar of Verenigingen van Eigenaren (VvE) een omvangrijke combinatie van energiebesparende maatregelen neemt in een bestaande woning. Het resterende bedrag wordt gebruikt om het Nationaal Energiebespaarfonds te verbeteren en voor innovatie bij bedrijven, gemeenten en andere (markt)partijen. Ook komt het Rijk samen met partijen van het Energieakkoord met een voorlichtingscampagne om energiebesparing te stimuleren.
Bovenop ISDE subsidie
De subsidie kan niet gebruikt worden voor een enkelvoudige energiebesparende maatregel of energieopwekking door bijvoorbeeld zonnepanelen. Voor duurzame energieopwekking via zonneboilers, warmtepompen, biomassaketels of pelletkachels heeft het ministerie van EZ wel subsidie beschikbaar. Beide subsidies mogen gecombineerd worden met een lening uit het Nationaal Energiebespaarfonds, zodat woningeigenaren desgewenst de hele investering op deze manier kunnen betalen.
Energieakkoord
Energiebesparing in de gebouwde omgeving is een belangrijk onderdeel uit het Energieakkoord uit 2013. Eerder maakte minister Blok verschillende afspraken om energiebesparing te stimuleren in zowel de koop- als huursector. Voorbeelden hiervan zijn de stimuleringsregeling energieprestatie huursector, fonds energiebesparing huursector, het energielabel en het Nationaal Energiebespaarfonds.
Subsidie is een goede zaak echter…………Subsidie voor duurzame pelletkachels!! daar gaan heeel veeel burenruzies van komen!!
Afhankelijk van het weer blijft de uitstoot in de omgeving hangen en moeten de buren de ramen dichthouden. slapen met natuurlijke ventilatie is dan uitgesloten!!
Zelfs bij de aanleg door gecertificeerde bedrijven en correct gebruik van droog hout gaat het mis en is de overlast storend, hinderlijk en onacceptabel.
De belangen voor minder CO2 uitstoot hoe belangrijk ook, zijn hier voorbij gegaan aan de belangen van omwonenden voor een goed zuurstof klimaat.