Ga naar hoofdinhoud

, ,

Zonneboilertest: dikke voldoendes

De Consumentenbond heeft voor het aprilnummer van haar Consumentengids 6 zonneboilersystemen getest. De duurzame systemen scoren allemaal dikke voldoendes, een 7 of hoger. De systemen zijn sinds januari aantrekkelijk in aanschaf vanwege de ISDE-subsidie. Voor een zonneboiler krijgt de eindgebruiker een bedrag tussen de 500-1000 euro retour. Bekijk hier de voorwaarden voor deze subsidie.

De test maakte onderdeel uit van een grootschalige Europese test, zoals de Consumentenbond ook cv-ketels periodiek aan tests onderwerpt. Er zijn 6 systemen getest die in Nederland op de markt worden gebracht. Dit zijn de RemehaSOL 150SE-1S, de Hrs200l/5,0 van HR Solar, Nefit’s SolarLine 1-120 II, de Compact E 300 van Sonnenkraft, de Aerostep Plus VIH s2 250 van Vaillant en de Vitosol 200-F van Viessmann.  In een laboratorium zijn de systemen onderzocht. Gekeken is naar de werking van de collector, de prestatie van het voorraadvat en het installatie en onderhoudgemak. Alle systemen scoorden overall tussen de 7 en 8. Opvallend is dat op het gebied van installatiegemak alle toestellen een magere of ruime 6 scoren.

Nipte winnaar

De RemaSOL 150SE-1S van Remeha is de nipte winnaar van de test met een overall 8. HR Solar’s Hrs200l/5,0 scoort het best op prestatie. Qua betrouwbaarheid scoren zowel de Remeha-boiler als Nefit’s SolarLine 120 de maximale score: een 10. De Consumentenbond geeft net als bij cv-ketels geen predicaat Beste Koop of Beste uit de Test uit; dit omdat de bond niet alle verkrijgbare systemen kon testen en de prestatie nauw samenhangt met vakkundige installatie.

Het gidsartikel van de Consumentenbond is hier te vinden.

6 reacties op “Zonneboilertest: dikke voldoendes

  • j.veenhuizen

    heb 20 jaar lang een zonneboiler gehad.rendement in de winter nul.verder de aanvoerleidingen vaak een probleem,te lange afstanden,daardoor veel verlies.bij te lage temperaturen moet voor of naverwarmd worden vanwege salmonella. mijn inziens veel beter zonnepanelen, je kunt een electrische boiler plaatsen bij het tappunt ,stroomaansluiting ernaar bijna altijd mogelijk.en volgens mijn ervaring beter rendement.

    1. BvW

      Salmonella? Was de boiler met kip gevuld? Dan snap ik dat het rendement zo laag was.
      😉

        1. Willem

          Is een gesloten systeem dus als er voor het vat geen bacteriën in het water zitten, zoals normaal zonder zonneboiler ook het geval is, dan komen die er ook niet spontaan in wanneer het water gebufferd wordt in het voorraadvat.

  • Aan ,G.B.A. Kolman een VIrginia Vilhena Kolman

    ik wil me info me doen dat is echt dat :
    bij cv-ketels geen predicaat Beste Koop of Beste uit de Test uit; dit omdat de bond niet alle verkrijgbare systemen kon testen en de prestatie nauw samenhangt met vakkundige installatie.
    Gekeken is naar de werking van de collector, de prestatie van het voorraadvat en het installatie en onderhoudgemak. Alle systemen scoorden overall tussen de 7 en 8.
    De systemen zijn sinds januari aantrekkelijk in aanschaf vanwege de ISDE-subsidie. Voor een zonneboiler krijgt de eindgebruiker een bedrag tussen de 500-1000 euro retour.

  • Gerard van Poeijer

    tevreden met complete set van TechniQ 24 heat pipes en 200 liter boiler met 2 wisselaars en verwarmings element

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie gegevens worden verwerkt.

Zorg dat je geen belangrijke vakinformatie mist!

Til je vakmanschap naar een hoger niveau met vakblad Installatie. Van de laatste technische ontwikkelingen, mooie projecten en interviews tot praktische tips voor ondernemen.
Download nu gratis een digitaal inkijkexemplaar.

Laatste nieuws

Zonnestroomboilers: aanbod groeit

ISH belooft installatieprimeurs in spannend ‘umfeld’

Zonnepanelen kabel via condensafvoer ketel

Webinar: nieuwe warmtepomp-smaken

Markt zonnepanelen gehalveerd; herstel in zicht

Beugelen rookgas: aanvullende eisen onderconstructie