Een noodzakelijk kwaad, die zoemende en blazende buitenunit bij lucht-waterwarmtepompen en airconditioning. Toch zijn er mogelijkheden om het ‘lelijke’ stukje installatietechniek op te laten gaan in de omgeving. Enkele voorbeelden.
De Climaleon Wave, gemaakt van weersbestendig kunststof, is bedacht voor Fujitsu buitenunits maar past ook op andere fabrikaten. Belooft 7 decibel geluidsdemping, betere luchtdoorstroming door een splitter, maar bovenal een fraaier uiterlijk.
Een oplossing van installateur Homij: de buitenunit is aan het zicht is onttrokken en zit verwerkt in een moderne schoorsteen in de kleur van de dakpannen. Nadeel: onderhoudsmonteur moet het dak op.
Een andere indakmethode van DHS, dat een binnen- en buitenunit combineert in een element voor op het hellend dak. De Hydrotop kent varianten van 4,2 en 7 kW.
De buitenunit verwerken in de galerij van een flat, zoals hier toegepast in Delft. Growing Green is een concept van Smits Vastgoed. Het bedrijf werkt samen met de TU Delft, TNO en woningcorporatie Woonbron om galerijflats te verduurzamen. In de bak is zelfs ruimte voor een plantenbak.
In grootschalige verduurzaming van bestaande bouw worden op grote schaal zogeheten energiemodules bedacht: geprefabriceerde mini-aanbouwtjes waar alle installatietechniek, waaronder de buitenunit, in gehuisvest zijn. Geen ruimteverlies binnen, alle techniek geclusterd en bereikbaar, en eenvoudig voor of achter de woning te monteren. Op de foto de oplossing van Nathan, met de Alpha Innotec-warmtepomp.
Even simpel als doeltreffend; de cover, zoals hier gespot over een Mitsubishi Electric-buitenunit. Steentjes, plantjes, glas. Met een beetje creativiteit prima weg te werken in de omgeving.
Dit artikel is verschenen in Installatie en Sanitair 6-2016. Klik hier voor een (proef)abonnement.