Ga naar hoofdinhoud

Harde wind drukt CO badkamer in

Niet een technisch defect, maar een noodlottige samenloop van natuurlijke omstandigheden blijkt de oorzaak van een koolmonoxidedrama in Huizen, waarbij twee meisjes om het leven kwamen.

 

 

De meisjes (11 en 12) werden overvallen door het giftige gas, terwijl ze in een afgesloten badkamer waren. Een derde aanwezige (10) overleefde het drama ternauwernood. Het lukte ouders en politie niet om na het alarm op tijd de deur te forceren om het drama te voorkomen.

 

Geiser

De oorzaak ligt in een noodlottige samenloop van natuurlijke factoren. De rookgasafvoer van koolmonoxide vanuit de geiser -die de badkamer van warm water voorziet- liep via de normale weg naar buiten, maar werd door de harde wind afgesloten, zo concludeert de politie na het technisch onderzoek.  In verband met de druk die hierop ontstond, is de koolmonoxide naar binnen geslagen. Via een open kanaal heeft het gas zich een uitweg gevonden naar de badkamer waar de drie meisjes zich bevonden. De gasgeiser functioneerde naar behoren en was zeer recentelijk onderworpen aan periodiek onderhoud door een installateur. Ook was er een koolmonoxide-melder aanwezig in de woning, die de aanwezige ouders alameerde.

 

 

Geurloos

COA-20Koolmonoxide is een giftig gas dat geur en smaakloos is. Bij inademing raken mensen bovendien al snel bewusteloos. Omdat het gas sneller in het bloed wordt opgenomen dan zuurstof, ontstaat er zuurstofgebrek in belangrijke organen. Koolmonoxide ontstaat bij onvolledige verbranding van stoffen als olie, gas en hout. Dit kan in huis bijvoorbeeld een kachel of CV-ketel zijn. De brandweer adviseert daarom om dergelijke apparatuur regelmatig te laten controleren. Klik hier voor meer informatie.

 

Acht doden

Jaarlijks komen gemiddeld acht mensen om het leven door koolmonoxide-vergiftiging, en 130 mensen geraken in het ziekenhuis. In een aantal gevallen blijkt een slecht aangesloten, niet goed onderhouden cv-ketel, of technische problemen met de rookgasafvoer de oorzaak te zijn. Na alle publiciteit rond het ongeval is een run ontstaan op koolmonoxide-meters. Diverse bouwmarkten laten weten dat de verkoop fors is toegenomen.

 

6 reacties op “Harde wind drukt CO badkamer in

  • frank lommers

    maar een geiser is toch al jaren verboden in de badkamer

    wie heeft er hier al die jaren onderhoud gedaan

  • erik kok

    Er staat niet dat de geiser in de badkamer staat, maar via een open verbinding. Dat open kanaal kan natuurlijk ook bv lucht-afvoerkanaal oid zijn toch? Ben ook benieuwd naar hoe het precies zit.

  • Ruud stitselaar

    Geachte heer/mevrouw,

    Het is vreselijk wat hier gebeurd is,maar als de afvoer goed aangesloten was, is het onmogelijk dat de rookgassen teruggeblazen werd. Iedere installateur behoort te weten dat een rookgasafvoer ten alle tijden aan een stuk naar buiten afgevoerd dient te worden.
    Ik kom als aannemer regelmatig dergelijke situaties tegen.

  • Pim

    Dit is een vreselijk ongeluk voor nabestaande en de erkende installateur die aan de installatie gewerkt heeft.
    Bij verbranding van aardgas in een goed toestel met een goede rookgasafvoer, is het onmogelijk dat er CO ontstaat. Aardgas is niet giftig, bij onvolledige verbranding (tekort verbrandingslucht)is het rookgas giftig. Alle toestellen zijn gemaakt en gekeurd op die verbranding.
    Een rookgasafvoer kan niet dichtwaaien en onderdruk in de stookruimte is ook onmogelijk door de vereffenings openingen voor toevoer van verbrandingslucht.
    Een “open”toestel is altijd veel gevaarlijker dan het moderne gesloten verbrandingstoestel. Ook de Tweede Kamer heeft er over gedebatteerd, maar heeft niets besloten.
    Het enige antwoord op het verkleinen van dit soort ongelukken is dat alle installaties zoals voorheen periodiek gekeurd worden door gediplomeerde inspectie inspecteurs en dat alleen de erkende (gediplomeerde)vakman aan een installatie werkt.
    Een CO-melder is mooi, maar een veilige installatie is beter.
    Laat ook de politiek eens achter hun oren krabben.
    Vriendelijke groet,

  • Erik

    Open verbrandings toestellen in huishoudens zouden verboden moet zijn. Het is toch ongeloofelijk dat met alle technieken die er inmiddels zijn dit soort producten nog in omloop zijn.

    Elke keer weer komen we tot de conclusie dat dit verschrikkelijk is maar doen we er concreet aan om het écht te voorkomen?

  • Wim van Nooij

    Allereerst mijn welgemeende condoleances voor de familie van deze 2 meisjes.

    Wederom een voorbeeld van hoe fout kan gaan door niet gekeurde aardgas installaties.
    Ik weet niet hoe de situatie m.b.t. de afvoer hier is maar als de afvoer goed is aangelegd volgens de, nog steeds bestaande , voorschriften dan is het onmogelijk dat door wind de afvoer terug slaat.
    Als je rekening houd met de lengte-hoogte verhouding en de afvoer komt maximaal (dubbelwandig) 80 cm links of rechts van de nok en minimaal 50 cm boven de nok uit dan werkt deze ten alle tijden.
    Als je dan ook nog eens voldoet aan de regel van minimaal 10x de nominale belasting van de ketel als luchttoevoer in de ruimte (of dat nou een badkamer is of niet) en 100 cm2 niet afsluitbare vrije luchtafvoer in de ruimte dan gaat gewoon alles goed.
    Ook hier geld weer dat als de inspectiediensten toendertijd niet opgeheven waren uit commerciële en verzekering technische belangen er nu minder doden te betreuren zijn.

    Wim van Nooij

    Ex inspecteur voormalig gasbedrijf Zaanstreek-Waterland

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie gegevens worden verwerkt.

Zorg dat je geen belangrijke vakinformatie mist!

Til je vakmanschap naar een hoger niveau met vakblad Installatie. Van de laatste technische ontwikkelingen, mooie projecten en interviews tot praktische tips voor ondernemen.
Download nu gratis een digitaal inkijkexemplaar.

Laatste nieuws

Zonnestroomboilers: aanbod groeit

ISH belooft installatieprimeurs in spannend ‘umfeld’

Zonnepanelen kabel via condensafvoer ketel

Webinar: nieuwe warmtepomp-smaken

Markt zonnepanelen gehalveerd; herstel in zicht

Beugelen rookgas: aanvullende eisen onderconstructie