Nog meer nieuwe ventilatie-wtw’s op de komende VSK. Orcon introduceert komende september de eerste toestellen van een compleet nieuwe HRC-serie. De opvolger van de bestaande HRC uit 2003 is helemaal opnieuw ontworpen en opgebouwd en is daardoor een stuk stiller en zuiniger geworden. De introductie is op de VSK.
Voor de Nederlandse markt heeft het bedrijf uit Veenendaal het toestel HRC EcoMax gedoopt en kent een thermisch rendement van 97,5%. Het toestel komt in een 300 en 400 m3/u variant (bij 200 Pa). De Belgische variant, de HRC 350/450 heet MaxComfort. Het toestel, in een nieuwe EPP-behuizing, heeft een aantal technische highlights. Zo kent de wisselaar, de Recair Ultimate, een lagere drukopbouw en is deze met 560 mm een stuk groter geworden.
Ventilator toert lager
Orcon heeft de nieuwe ventilator van EBM-papst, de RadCal met 3D scrollbehuizing, toegepast. Deze kan met minder toeren een grotere hoeveelheid lucht verzetten. De ventilatorcombinatie kent een constante volumedruk-regeling. In het nieuwe ontwerp dat draaibaar is en met 8 aansluitingen aan boven en zijkant tot 16 verschillende mogelijkheden biedt, is veel ‘ruimte gegeven’ voor de lucht. Het aantal bochten – dus weerstand – is verder teruggebracht, vertelt manager productontwikkeling Sander Bruis bij de presentatie. Grotere kanalen en modulaire componenten, zoals de bypass-module, preheater module en scroll module. Consequentie is dat het toestel iets groter geworden is dan de voorganger. Ook nieuw is de bypass-module, die 100% modulerend is. De klep is groter geworden en kent een lagere weerstand aan de toevoerzijde.
Vraagsturing met sensoren
Het toestel hangt vol sensoren, zodat volledig vraaggestuurd kan worden gewerkt. Drie vochtsensoren, 8 temperatuursensoren en 2 anemometersensoren monitoren de wooncondities en anticiperen. Het benodigde luchtvolume wordt direct geregeld in de twee motoren. Elke motor is voorzien van slimme elektronica voor de volumeregeling. Het toestel is eenvoudig uit te breiden met meerdere RF sensoren en/of Rf bedieningen voor draadloze communicatie.
Debiet instellen
Het debiet is via dipswitches in te stellen, waarna de installateur de luchtverdeeldozen en ventielen per vertrek kan inregelen. Begin 2019 komen er ook kleppen voor zoneregeling beschikbaar. Dan kan een woning in een dag/nacht zone worden ingedeeld. Door de zonering kan de unit met de deze 70%-regel uiteindelijk tot over de 400 m3/u verzetten, maar kan bijvoorbeeld ook de slaapkamer overdag ontzien worden. Opvallend is dat de display van het toestel verdwenen is. Wat rest zijn lampjes voor de filtervervanging en een lampje dat met knippersignalen de status weergeeft. Orcon komt volgend jaar ook nog met een grotere variant (500 en 600 m3/u). In 2020 staat een wtw voor appartementen (200/250 m3/u) op het programma. Bij de presentatie liet Orcon ook een variant zien met een front van bamboe. Orcon werkt aan een concept waarbij afbeeldingen en logo’s op het front kunnen worden geprint.
Pimp my ventilatie-wtw. Bamboe front op de nieuwe Orcon HRC 😉 pic.twitter.com/GTRC0jbdxe
— Installatie.nl (@Installatie) 30 januari 2018
Rol ventilatie-wtw wordt groter
De ventilatie-wtw wordt de komende jaren een stuk belangrijker. Het vraaggestuurd ventileren met balansventilatie is energetisch de beste manier op een goed geïsoleerde nieuwbouw te voorzien van voldoende frisse lucht. In de renovatie zal de centraal aangestuurde ventilatie te kampen hebben met concurrentie van decentrale ventilatie-wtw’s, die per vertrek voor verwarmde frisse lucht zorgen en de klassieke mechanische ventilatie. De laatste heeft als nadeel dat de ventilatielucht niet of nauwelijks voorverwarmd in de ruimte komt.