De Brandweer en de Brandwonden Stichting vragen met de campagne ‘Stop CO-vergiftiging’ in de maand februari extra aandacht voor de gevaren van koolmonoxidevergiftiging en voor het plaatsen van CO-melders. Particulieren en huisartsen herkennen nog te vaak de symptomen van koolmonoxidevergiftiging niet.
Alleen al in het laatste kwartaal van 2017 werd in de media melding gedaan van 25 koolmonoxideongevallen. Meer dan zestig slachtoffers moesten in het ziekenhuis worden opgenomen en honderden woningen werden ontruimd. Met kennis van de symptomen van koolmonoxidevergiftiging én het op de juiste wijze plaatsen van CO-melders is veel leed te voorkomen. Hier ligt een belangrijke taak voor de installateur.
Certificeringsregeling
De overheid komt halverwege 2019 met een nieuwe wettelijk verplichte certificeringsregeling. Deze stelt eisen aan de vakbekwaamheid van monteurs die werken met gasverbrandingstoestellen en rookgasafvoeren. Leden van Uneto-VNI kunnen gebruik maken van de toolbox ‘Kennis van koolmonoxide‘ voor vakkundig onderhoud en inspectie van gasinstallaties. De toolbox bevat vooral checklists en technische informatie.
Koolmonoxide sluipmoordenaar.
Als voormalig inspecteur van huishoudelijke gasinstallaties volg ik dagelijks de berichtgeving over ongelukken met CO. De reden is dat ik nog steeds niet begrijp waarom vanuit de overheid en met name de lokale overheid hierin zo afwachtend wordt gehandeld.
Ik neem altijd als voorbeeld:
Stel dat er in een gemeente regelmatig slachtoffers vallen op een bepaalde kruising, de desbetreffende gemeente zal gedwongen worden om maatregelen te nemen.
Waarom nemen zij dan geen maatregelen als er regelmatig slachtoffers zijn bij CO vergiftiging.?
Zij zouden toch alerter moeten optreden in gevaarlijke situaties. Het verschuilen achter de regel “ieder is verantwoordelijk voor haar of zijn installatie” is een dooddoener.
Het is algemeen bekend dat er risico’s zijn bij open gastoestellen. Een voorlichtingscampagne zal het minste zijn wat de locale overheid zou kunnen doen.
Naast dit alles zouden zij woningbouwverenigingen en particuliere verhuurders moeten verplichten om alleen woningen te verhuren die voldoen aan het bouwbesluit.
In veel gevallen wordt de warmwatervoorziening niet geregeld door de eigenaar van deze huurwoningen.
Tevens zouden de gemeentes verhuurbedrijven van gastoestellen moeten verplichten geen open toestellen meer te verhuren (lees cv ketels en warmwatertoestellen.).
Sinds 1980 bestaan er al gesloten toestellen. Uit ervaring weet ik dat eigenaren van woningen niet altijd bereid zijn om bouwaanpassingen te doen om zo’n toestel te plaatsen. Het is ook niet verplicht dus er zijn weinig handvaten om deze verplichting te kunnen opleggen.
Het enige dat overblijft is dus een goede voorlichting. Wij schrijven ook op een pakje sigaretten dat “roken dodelijk kan zijn” waarom niet op een open gebruikstoestel de zin “het verkeerd aansluiten van dit toestel is levensbedreigend”
Voorlichten:
Vertel wat een open toestel is en de voorwaarden voor een juist gebruik.
Vertel over de opties die aanwezig zijn.(gesloten toestellen, voor warm water elektrische boilers)
Vertel waarom ventilatie noodzakelijk is.
Vertel dat een goed onderhoud noodzakelijk is.
Vertel dat het controleren van afvoerkanalen een pre is.
Wijs op CO melders.
Zo zijn er tal van adviezen waar de burger iets mee kan.
Ik heb altijd geleerd bij de bron beginnen, dus geen open toestellen ( met uitzondering kooktoestellen) in uw woning.
Willem van Dongen (Gasinstructeur ) Stedin Bedrijfsschool Rotterdam