Ga naar hoofdinhoud

,

Pv-gevel met kleur en structuur

Op de campus van de TU Eindhoven onderzoeken Nederlandse wetenschappers en ondernemers de potentie van de decoratieve gevels die zijn uitgerust met dunne filmzonnecellen. ‘Het doel van de praktijkproef is de daadwerkelijke opbrengst van gekleurde PV-gevels te achterhalen’, stelt Henrico van den Boomen van EigenEnergie.net.

EigenEnergie.net heeft als onderdeel van het Europese innovatieproject PV OpMaat in een gezamenlijke inspanning met NBArchitecten en Technisch Gevelbouw Management (TGM) de PV-gevel ontwikkeld. Deze EnergyWall is opgebouwd uit dunne filmzonnepanelen, al dan niet in verschillende kleuren en met verschillende structuren. Het gevelsysteem is een gepatenteerd systeem met verticale of horizontale aluminium draagprofielen. De zonnepanelen zijn daarnaast via een gecertificeerde tapeverbinding aan de gevel bevestigd en desgewenst kan een mechanische borging aangebracht worden. Doordat de zonnepanelen geïntegreerd worden in prefab gevelelementen kan de bekabeling weggewerkt worden in de bevestigingsmaterialen.

Foto: Bram Saeys; PV Op maat, customfit, interreg vlaanderen nederland, TU/e onderzoek zonnepanelen op het dak van Vertigo faculteit Bouwkunde; Ronald Valckenborg TNO, Henrico van den Boomen Eigenenergie.net Harry Tromp TGM; Harold van de Ven NB architecten

Opbrengst

De complete gevel wordt nagenoeg koudebrugvrij bevestigd, heeft hierdoor een hoge isolatiewaarde en gaat zodoende warmteverlies tegen. Daarnaast wekt de gevel zonnestroom op. De energieopbrengst loopt uiteen van 75 kilowattuur per vierkante meter per jaar voor een op het zuiden georiënteerde PV-gevel met full-colour geprinte zonnepanelen tot 85 kilowattuur per vierkante meter per jaar bij volledig zwarte zonnepanelen. De gebruikte dunne filmzonnepanelen voor de EnergyWall kunnen in talloze kleuren en structuren worden geleverd. Bovendien kunnen ze van een eigen print of logo van de gebruiker voorzien worden.’

Structuur op glas

Volgens Van den Boomen zijn er technisch gezien 2 routes om tot gekleurde PV-gevels te komen. “De eerste route is dunne film zonnecellen uitrusten met verschillende soorten gekleurd voorglas. Bij de tweede route wordt het voorglas voorzien van een gekleurde binnenzijde middels het beprinten of zeefdrukken van een afbeelding opgebouwd uit stippen (dots). Bovendien kan het voorglas in verschillende structuren aangebracht worden.”

Inmiddels worden op de Eindhovense universiteitscampus praktijktesten uitgevoerd met verschillende structuren en kleuren. Ook zal de Energywall getoond worden op beurzen en evenementen. Het concept moet bewijzen dat zonne-energie kan worden opgewekt, zonder concessies te doen aan het gebouwontwerp.

De pv-gevel is al een keer toegepast. In opdracht van woonstichting ‘thuis is BAM Wonen naar ontwerp van NBArchitecten in Best drukdoende met de bouw van 48 sociale nul-op-de-meter (NOM)-huurappartementen die voorzien zijn van PV-gevels.

 

Foto’s: Bram Saeys 

4 reacties op “Pv-gevel met kleur en structuur

  • ik ga een huis nul op de meter bouwen ben zelf aannemer heb al verschillende traditionele woningen gebouwd heb zeker interesse maak graag gebruik van u bevindingen

  • wil graag van u bevindingen gebruik maken

  • Faber

    Ik heb een zuivere zuid gevel waar nu 15 jaar oude panelen aan hangen onder een hoek van ongeveer 45 graden. Mijn dak is niet geschikt voor veel panelen, daarom zou ik graag de gevel van ongeveer 50 vierkantenmeter isoleren en gelijktijdig voorzien van zonnepanelen. Dat hoeven niet perse gekleurde panelen zijn.
    Wie zou daar een advies daarvoor kunnen geven?

  • Peter Vergeer

    Wij zijn benieuwd of jullie een oplossing kunnen bedenken (zonnepanelen) of ons verder kunnen helpen voor een huis met een koepeldak en 14 balkonnetjes rondom de toren
    Dit is één woning !!

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie gegevens worden verwerkt.

Zorg dat je geen belangrijke vakinformatie mist!

Til je vakmanschap naar een hoger niveau met vakblad Installatie. Van de laatste technische ontwikkelingen, mooie projecten en interviews tot praktische tips voor ondernemen.
Download nu gratis een digitaal inkijkexemplaar.

Laatste nieuws

Zonnestroomboilers: aanbod groeit

ISH belooft installatieprimeurs in spannend ‘umfeld’

Zonnepanelen kabel via condensafvoer ketel

Webinar: nieuwe warmtepomp-smaken

Markt zonnepanelen gehalveerd; herstel in zicht

Beugelen rookgas: aanvullende eisen onderconstructie