Installatiewerk Nederland en opleider ROVC willen de komende drie jaar aan 6000 deelnemers een warmtepompcursus aanbieden. Dat moet de grootste nood lenigen als op korte termijn overgestapt gaat worden op duurzamere alternatieven op de cv-ketel.
Dat zegt Nico van Leeuwen, projectleider bij ROVC in Ede. “Het gaat dan om trainingen van één tot tien dagen. Ik vermoed dat de helft van deze 6000 cursisten, dus ongeveer 3000 deelnemers, zich in het hele installatieproces zullen bekwamen en dus ook gaan voor bijvoorbeeld het F-gassen II-certificaat.”
ROVC verzorgt zelf al een jaar deze trainingen, die bestaan uit 12 losse modules, op de eigen locatie in Ede. Maar dit jaar wordt het aanbod opgeschaald en komen er zeven warmtepomppraktijklokalen bij, geïnitieerd door onder meer Uneto-VNI, Gasunie en Enpuls. De eerste cursus buiten Ede vindt op 5 juni plaats op de IW (installatiewerk)-vestiging bij het Alfa College in Groningen. Andere locaties zijn onder meer IW Didam en IW Dordrecht.
Volgeboekt
“Sinds afgelopen VSK, waarin de warmtepomp volop in de schijnwerpers stond, loopt het storm bij ons. De cursussen zijn tot de zomer al volgeboekt.” In het resterende deel van 2018 moeten de eerste 300 cursisten hun training afronden. De twee jaren daarop gaat het dan letterlijk om duizenden studenten. “Een hele forse uitdaging”, zegt Van Leeuwen.
In een manifest opperde vandaag een branchebrede coalitie om vanaf 2021 bij vervanging van de cv-ketel een duurzamere variant zoals een hybride warmtepomp te verplichten. Dit door de rendementseis op de verwarmingsinstallatie zo hoog te stellen, dat die met een gewone HR-ketel niet meer te halen is en er dus iets bij moet komen als een warmtepomp, maar misschien ook een zonneboiler. Per jaar worden zo’n 350.000 cv-ketels vervangen. Als voorwaarde staat in het manifest dat er “voldoende vakbekwame installateurs” zijn om deze operatie uit te kunnen voeren.
Noodklok
Voor Van Leeuwen kwam het manifest niet als een verrassing. Vorig jaar al luidden bedrijven als Uneto-VNI, Gasunie, DHPA en Enexis de noodklok rondom het tekort aan geschoolde monteurs dat dreigt te ontstaan als de introductie van de warmtepomp doorzet. “Toen hebben wij de opdracht gekregen om deze opleiding zo op te zetten.”
Bij de trainingen die Installatiewerk Nederland en ROVC aanbieden, verzorgt ROVC het deel dat ter maken heeft met de ‘mindset’-verandering die nodig is. “Warmtepompen wekken op een totaal andere wijze warmte op dan cv-ketels. Er moet echt een knop om bij installateurs”, zegt Van Leeuwen.
Van Leeuwen: “In Engeland en Frankrijk leek iedereen klaar voor de warmtepomp, maar is de introductie toch mislukt omdat er niet genoeg monteurs waren die er mee overweg kunnen. Daardoor kreeg de consument niet dat wat hij verwachtte en dan is het snel gedaan met de reputatie van de nieuwe techniek.”
Bodemwarmtepomp
De cursussen omvatten lucht-waterwarmtepompen; monoblock en split-varianten en ook de verschillende hybride opstellingen alsook water-water-warmtepompen. De waterbron valt buiten de leerlijn. “Het halen van de benodigde BRL-certificaten voor bodembronnen kan bij opleiders als NCOI en NVKL.” De warmtepomp academie vult de leerlijn aan met een module ontwerp van hybride warmtepompinstallaties.
Zeer logische stap die van alle kanten aangemoedigd dient te worden. Enige tijd geleden heb ik zelf de volgende trainingsdag gevolgd, niet gebaseerd op installatie maar op het, storingen zoeken op warmtepompen: http://4advice.nl/trainingen-cv-techniek/warmtepompen-storing-zoeken.html Zeer praktisch en echt een aanrader welke tevens op elke gewenste locatie gehouden wordt!