Ga naar hoofdinhoud

,

BIM: droog oefenen of doorpakken

Terwijl de grote installatiebedrijven vrijwel allemaal volop met BIM bezig zijn, vragen veel kleine en middelgrote installateurs zich af hoe en of zij zich BIM eigen moeten maken.

Installatie.nl zet in een overzichtsartikel over BIM de verschillende technieken en strategieën op een rijtje.

Een installatiebedrijf dat besluit te gaan Bimmen, maakt een strategische keuze. Strategische keuzes maak je meestal niet op een namiddagje. Het lijkt dus niet erg verstandig om pas met Bimmen te gaan beginnen op het moment dat zich een opdracht aan dient.

Lastpak in bouwteam

Veel professionals in de markt geven aan dat je dan te laat bent, dat je een lastpak bent voor het bouwteam en dat de kans groot is dat je vanwege deze slechte ervaring BIM voortaan maar links zal laten liggen.

Daar zit veel in. Toch zijn er genoeg opportunisten in de markt die zeggen dat je BIM gewoon maar moet gaan doen. Je zal inderdaad een paar keer je hoofd stoten, maar door er gewoon mee aan de slag te gaan, ben je min of meer gedwongen om snel te leren.

Tips van kenners: haak aan bij partners die van de hoed en de rand weten, maar ga niet de stoere jongen uit hangen. Beloof niet meer dan je waar kan maken, want dat irriteert. Geef aan dat je een beginneling bent. Vaak wordt je dan wel op sleeptouw genomen.

Oefenen op het droge

Wie eerst wil oefenen op het ‘droge’ kan eerst intern gaan Bimmen; dat heet little BIM. Dit in tegenstelling tot Big BIM, waarbij alle bouwpartners werken met hetzelfde model.

Bij BIM maak je dus eerst een model van het gebouw. Dat model is veel meer dan een tekening. Door alle extra informatie in het model, is het zodanig verrijk verrijkt, dat het min of meer een digitale evenknie van het fysieke gebouw wordt.

Daar komt de in de BIM-wereld gangbare uitdrukking vandaan: build it before you build it. Bij een bouwbedrijf als BAM denkt men er inmiddels over om met twee oplevermomenten te gaan werken: de oplevering van het digitale bouwwerk en de oplevering van het fysieke bouwwerk.

Goede afspraken maken

Het leidt geen twijfel dat een set hele goede afspraken nodig is om goed te kunnen Bimmen. Een BIM-protocol legt deze afspraken vast. Zo’n set van afspraken bevordert de samenwerking en zorgt ervoor dat het project niet van claims aan elkaar hangt. Een handig hulpmiddel hierbij is het Nationaal Model BIM Protocol dat is ontwikkeld door de Bouw Informatie Raad.

Het gaat dan over wie voor welk deel van het model verantwoordelijk is, in welke volgorde dingen moeten gebeuren, in welke specificaties men de zaken aanlevert. Van wie de data zijn.

Ook worden afspraken gemaakt over het detailniveau. Zo kan je bijvoorbeeld afspreken de luchtkanalen wel uit te werken, maar dat je niet de ophangbeugels gaat modelleren. Dat de beugels niet gemodelleerd worden, betekent niet dat niemand weet hoeveel van welk type er besteld moeten. Je kan namelijk in zogenaamde ‘spaces’ of ‘zones’ in het model extra informatie
toevoegen. Dan heb je je info wel, maar hoef je die niet uit te tekenen.

Lees hier het overzichtsartikel ‘BIM voor installateurs

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie gegevens worden verwerkt.

Zorg dat je geen belangrijke vakinformatie mist!

Til je vakmanschap naar een hoger niveau met vakblad Installatie. Van de laatste technische ontwikkelingen, mooie projecten en interviews tot praktische tips voor ondernemen.
Download nu gratis een digitaal inkijkexemplaar.

Laatste nieuws

Zonnestroomboilers: aanbod groeit

ISH belooft installatieprimeurs in spannend ‘umfeld’

Zonnepanelen kabel via condensafvoer ketel

Webinar: nieuwe warmtepomp-smaken

Markt zonnepanelen gehalveerd; herstel in zicht

Beugelen rookgas: aanvullende eisen onderconstructie