Ga naar hoofdinhoud

‘Maak afspraken over snellere betaling’

Mkb-bedrijven en zzp’ers zouden er goed aan doen om met hun opdrachtgevers af te spreken dat ze sneller betaald krijgen.

Nu het goed gaat met de economie is daar meer ruimte voor. Als op enig moment de economie weer afzwakt, zorgen betere betaalafspraken ervoor dat zwakkere bedrijven niet in acute geldproblemen komen.

Dat zegt staatssecretaris Mona Keijzer in reactie op het rapport van Betaalme.nu, waaruit blijkt dat mkb’ers gemiddeld langer moeten wachten op betaling wachten dan een jaar geleden.

Twee maanden

In juli vorig jaar is wettelijk bepaald dat grote bedrijven geen langere betaaltermijnen dan 60 dagen voor hun leveranciers uit het mkb mogen hanteren. Standaard is 30 dagen de limiet, tenzij deze met wederzijds goedvinden is opgeschoven naar 60 dagen.

Dat heeft echter niet geleid tot beter betaalgedrag: terwijl grote bedrijven met hun mkb-leveranciers betaaltermijnen hebben afgesproken van gemiddeld 35 dagen, komt de betaling gemiddeld pas na 43 dagen binnen – dit duurt twee dagen langer dan vorig jaar, concludeert Betaalme.nu.

Uit het onderzoek blijkt dan ook dat ondernemers vaker contact moeten opnemen met hun afnemers over de betaling van facturen: volgens 30% van de ondernemers moet dat vaak of vrijwel altijd, tegenover 15% een jaar geleden.

Korting

Mkb-ondernemers krijgen ook steeds vaker het verzoek om korting op de factuur te geven in ruil voor snelle betaling. Vorig jaar zei twee derde van de mkb’ers nooit zo’n verzoek te krijgen, maar dit jaar heeft ruim de helft ermee te maken gehad. Het gaat dan om een gewogen gemiddelde korting van 5% om twee weken sneller betaald te worden.

Volgens staatssecretaris Keijzer is het bericht over de late betalingen nog geen reden tot zorg. De nieuwe wet wordt in 2019 geëvalueerd. Dat plan stond al en wordt niet aangepast.

Eén reactie op “‘Maak afspraken over snellere betaling’

  • MarkS90

    Gewoon boter bij de vis. Dat is toch niet zo moeilijk? Er zijn bedrijven die zelfs pas na 90 dagen betalen, op dag 89 gaan kijken naar de factuur en h’m dan terugsturen omdat er een komma verkeerd staat. En zo ben je weer 90 dagen verder voor jij je geld krijgt …

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie gegevens worden verwerkt.

Zorg dat je geen belangrijke vakinformatie mist!

Til je vakmanschap naar een hoger niveau met vakblad Installatie. Van de laatste technische ontwikkelingen, mooie projecten en interviews tot praktische tips voor ondernemen.
Download nu gratis een digitaal inkijkexemplaar.

Laatste nieuws

Zonnestroomboilers: aanbod groeit

ISH belooft installatieprimeurs in spannend ‘umfeld’

Zonnepanelen kabel via condensafvoer ketel

Webinar: nieuwe warmtepomp-smaken

Markt zonnepanelen gehalveerd; herstel in zicht

Beugelen rookgas: aanvullende eisen onderconstructie