Ga naar hoofdinhoud

‘Vaillant warmtepompen op propaan’

Foto: Tijdo van der Zee

Vaillant wil over één à twee jaar propaan door zijn warmtepompleidingen laten stromen.

Dat zeggen twee medewerkers van Vaillant op de Vakbeurs Energie in Den Bosch.

Propaan (R290) heeft een GWP van 3 en daarmee is het vele malen beter voor het klimaat dan R410a, dat nu nog gebruikt wordt in de warmtepompen van Vaillant en zusterbedrijf AWB.

Minder HFK’s

De Europese F-gassenverordening uit 2015 stelt dat de hoeveelheid HFK’s (uitgedrukt in CO2-equivalenten) dat op de markt mag worden gebracht drastisch moet worden teruggebracht: met een factor 5 in 2030 ten opzichte van het niveau in 2015. En om dit voor elkaar te krijgen hebben fabrikanten quota opgelegd gekregen.

Niet alle koudemiddelen dragen even veel bij aan de opwarming van de aarde. De schadelijkheid wordt uitgedrukt in het Global Warming Potential (GWP).

Quota

Het nu gangbare R410a heeft een GWP van 2.088. Een voorbeeld: een fabrikant met een HFK-quotum van 10 Mt CO2, mag bijvoorbeeld dat jaar slechts 4,7 ton R410a op de Europese markt brengen.

Deze verordening heeft veel gevolgen voor producenten, al was het alleen maar omdat de prijs van R410a door deze quota omhoog schiet.

Keuzes

Producenten staan nu voor de keuze. Sommige kiezen voor propaan. Vaillant dus, maar ook bijvoorbeeld het Franse Auer, door ACR in Nederland geimporteerd,  Alpha-Innotec. LG en Daikin daarentegen hebben gekozen voor R32 (GWP 675). Panasonic voert ook testen uit met R32.

Propaan heeft als nadeel dat het licht ontvlambaar is en dus moet er aan een aantal extra voorwaarden worden voldaan.

Duitsland

Er is nu een principe-besluit genomen voor propaan, maar het is nog niet precies duidelijk welke warmtepompen van Vaillant op propaan gaan draaien.

De productontwikkeling van Vaillant zit bij het hoofdkantoor in Duitsland en daar zijn ze nu aan het inventariseren wat de normen en regels zijn in de verschillende landen waar Vaillant zijn warmtepompen verkoopt, aldus de Vaillant-medewerkers.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie gegevens worden verwerkt.

Zorg dat je geen belangrijke vakinformatie mist!

Til je vakmanschap naar een hoger niveau met vakblad Installatie. Van de laatste technische ontwikkelingen, mooie projecten en interviews tot praktische tips voor ondernemen.
Download nu gratis een digitaal inkijkexemplaar.

Laatste nieuws

Zonnestroomboilers: aanbod groeit

ISH belooft installatieprimeurs in spannend ‘umfeld’

Zonnepanelen kabel via condensafvoer ketel

Webinar: nieuwe warmtepomp-smaken

Markt zonnepanelen gehalveerd; herstel in zicht

Beugelen rookgas: aanvullende eisen onderconstructie