Ga naar hoofdinhoud

,

Waterstofpanelen op Vlaamse woning

De Vitovalor PT2 brandstofcel is een gezamenlijke ontwikkeling van Panasonic en Viessmann en werkt met pure waterstof.

Wetenschappers van de universiteit in het Belgische Leuven hebben een zonnepaneel ontwikkeld dat waterstof produceert uit waterdamp in de lucht. Binnenkort worden twintig van deze panelen geïnstalleerd op het dak van een duurzame boerenwoning in het plaatsje Oud-Heverlee.

De Belgische wetenschappers presenteerden al in 2014 een zonnecel die waterdamp uit de lucht in waterstof en zuurstof om kan zetten. Dit prototype is de afgelopen jaren verder ontwikkeld en vergroot tot een paneel van 1,6 m2.

Nu zijn ze de zoektocht gestart naar partners die het product helpen verder te ontwikkelen, onder meer door toepassingen in demonstratieprojecten.

Elektroden

De panelen werken als volgt. Elektroden in het paneel op basis van nikkel en ijzer splitsen water in waterstof- en zuurstofgas. Een membraan zorgt ervoor dat beide gassen gescheiden blijven.

Het rendement van het huidige model is 15 procent. “Dat is een wereldrecord”, stelt wetenschapper Johan Martens bij de Belgische nieuwszender VRT, “hogere rendementen krijg je alleen met dure en zeldzame materialen”.

Praktijktest

De bedoeling is dat de eerste twintig panelen binnenkort geïnstalleerd worden op een verduurzaamde hoeve in het dorpje Oud-Heverlee, zegt energiespecialist Leen Peeters, en eigenaar van de verduurzaamde boerderij waarop de panelen komen. “We beginnen voor de zomer met een proef met 4 of 5 panelen, om alles goed te kunnen testen. Dan willen we voor de winter 20 panelen geïnstalleerd hebben”, zegt Peeters tegen Installatie.nl.

Ondergrondse opslag

Volgens de wetenschappers produceert één zonnepaneel 250 liter waterstofgas per dag. Twintig panelen zouden een gezin een heel jaar lang van stroom en warmte kunnen voorzien.

In het demonstratieproject wordt de waterstof waarschijnlijk opgeslagen onder de grond, zegt Peeters, omdat daar de temperatuur constanter is en er daardoor minder last is van drukschommelingen. “We slaan het waarschijnlijk op bij een druk van tussen de 100 en 200 bar.”

Brandstofcel

De waterstof zal in de donkere en koude maanden december, januari en februari worden gebruikt, als de nu al geïnstalleerde PVT-panelen en vacuümcollectoren niet voldoende elektriciteit en warmte leveren. “Dat wordt dan in een brandstofcel omgezet in warmte en elektriciteit”, zegt Peeters.

“Het is nog even zoeken naar een brandstofcel die goed werkt op pure waterstof. De meeste brandstofcellen werken nu namelijk voornamelijk op aardgas. We hebben nog geen beslissing gemaakt, maar de brandstofcel van Viessmann en Panasonic [de Vitovalor PT2, red.] is een goede kanshebber.”

Uiteindelijk zal de geproduceerde energie ook met de buurt gedeeld moeten kunnen worden, in combinatie met een buurtbatterij, met opslag voor elektriciteit, zegt Peeters.

29 reacties op “Waterstofpanelen op Vlaamse woning

  • Jos

    Een goed voorbeeld van waterstof productie. Ik vraag me alleen af hoeveel zuurstof halen 20 panelen uit de lucht ? zodat we straks niet dermate teveel zuurstof uit de lucht ontnemen met deze vorm van waterstof productie ,dat we allemaal zuurstofgebrek krijgen .Is daar ook over nagedacht?

    1. Jan

      Hier word ik nou kortademig van…….

  • R.H. Henstra

    @Jos: De panelen halen geen zuurstof uit de lucht maar ontbinden de waterdamp in waterstof en zuurstof; 2H2O–>2H2+O2.

    1. Jos

      Helemaal, goed .dank voor je antwoord

  • jan

    lijkt me een goed alternatief voor de oudere woningen.
    waterstofpanelen ipv gas.
    het zal me benieuwen hoe de testen uitpakken.

  • Wim

    Wij zien productie op grote schaal graag, zodat we snel mee kunnen delen in deze prachtige uitvinding. We zijn al meer dan 20 jaar voorstander van waterstof, maar door iedereen wordt de boot afgehouden. Misschien is het wel mogelijk om een cel in het dak van een auto te verwerken, en zo een auto te voorzien van waterstof, de gedachten zijn eindeloos om deze zonnecel in te zetten / toe te passen.

  • FC

    hoop doet leven, maar we krijgen wel weinig informatie – lichtgevoeligheid ? duurzaamheid ? opbrengst in verhouding met elektriciteit produceren en die gedeeltelijk omzetten naar waterstof ? als een paneel 250l waterstofgas per dag produceert, is dat dan gemiddeld over een jaar ? verschilt tussen droge, zonnige dagen en natte, donkere dagen ? etc…

  • Gerrit

    Dit lijkt mij het ei van Columbus en de beste manier voor energie opslag van het overtollige zomer energie voor de energie arme winters waar juist dan de energievraag het hoogst is.

    Hoe lang moeten we wachten tot dit product commercieel op de markt gebracht kan worden voor particulieren of MKB.

  • Jan Kaptein

    Ik wil best mee investeren in dit project

  • peter

    Cooool!!!! Gas en vervuilingsprobleem door verwarming, electriciteit en auto’s in 1 klap opgelost. Kan de geproduceerde waterstof ook door auto’s gebruikt worden? Ik zie het al voor me dat ik heel mijn energiebehoefte kan invullen met deze oplossing. Eens even kijken wat de Toyota Mirai kost..kan ik pompen aan huis :

  • Jos

    Het allerbelangrijkste is nu dat waterstof technici, de Politiek ,keuringsinstanties , vakorganisaties , milieuorganisaties etc ,in Europa dermate overtuigen, dat Waterstof t.o.v. De warmtepomp , een beter alternatief is voor energietransitie.Ik denk dat waterstof (nu de ontwikkelingen bij diverse bedrijven/fabrieken supersnel gaan) binnen nu en 5 jaar voor veel woningen een goede realistische transitie mogelijkheid wordt

  • Ton

    Dit zorgt ervoor dat negatieve punten van de huidige alternatieven, zoals opslag en rendement, in 1 keer worden opgelost. Ik durf het aan om dit gewoon te gaan doen, hoor graag als dat kan. Complimenten aan de uitvinders

  • Mark

    Bijzonder mooie ontwikkeling, echter vooral als regionaal product. De gemaakte waterstof als bijmenging injecteren in het bestaande gasnet. Daarmee los je de opslag en de distributie ook meteen op.

  • Piet Maas

    Door deze vinding kan zowel collectief als individueel waterstof worden geproduceerd. Nu nog het doorontwikkeling naar commecieel haalbare toepassing. Hiervoor is wel veel geld nodig. Wie o wie?

  • Bert

    Als ik dit lees ben ik blij dat ik nog gewacht heb met zonnepanelen, (hybride) warmtepompen, etc. Ik hoop dat de experimenten slagen en dit nieuwe systeem ook in Nederland uit te rollen. Maar dat zal door allerlei belangen en lobby’s hier nog niet meevallen.
    Ik ben graag bereid hier in mee werken.

    1. 250 liter per dag, dat is met 20 panelen 1825m3 per jaar. 1 m3 Waterstof heeft 3,305 kWh energie, dus dan heb je voor ongeveer 750m3 aardgas aan waterstof en dat is voor de meeste huizen niet genoeg.
      En dan zit je nog met de opslag van het opgewekte spul, waar laat je in je rijtjeshuis 1825m3 waterstofgas (comprimeren naar vloeibaar) , van de wet mag je niet zoveel gevaarlijk spul bewaren.
      Bovendien, voordat eea beetje betaalbaar is heeft men al 2 warmtepompen terugverdiend.

      1. Frans

        In video’s hadden de makers het over (ondergrondse) opslagtanks van 4 kuub. Hoeveel Nederlandse woningen hebben die plek ondergronds?
        En bovengronds zal het net als LPG tanks een paar meter rondom de tank vrij moeten zijn van bebouwing en ander brandbaar spul.

        Dus leuk voor een verduurzaamde boerderij, maar voor de stadswoningen zal levering aan een net (dan gaan we weer wel of niet salderen) de enige oplossing zijn.
        Hoeveel energie het eventuele comprimeren kost is me niet duidelijk.

  • Fc

    Hopelijk zien de chinezen er brood in.
    Die bouwen dan onmiddellijk een gigafabriek e de panelen komen (spot)goedkoop op de markt.

    1. Dave

      We zijn al een jaar verder. Hoeveel heeft het onderzoek opgeleverd? Ik vrees dat we hier nooit meer iets van horen. Het klinkt te mooi om waar te zijn.

  • Hans Kuijlen

    Wanneer komen de panelen op grote schaal beschikbaar? Is het mogelijk mee tee doen aan een pilot. Is het mogelijk de door zonnepanelen zonnepanelen geproduceerde H2 makkelijk op te slaan en te gebruiken voor een installatie die van H2 elektriciteit maakt?
    Is het mogelijk deze functies in een installatie te integreren?

  • Ik zou graag mee doen als pilot.
    Ik volg het al jaren. De meeste verklaarde mij voor gek. En nu is s het er.

  • Ettienne Vergotte

    Hoe komt dat er een paar weken gelegen rond eind Augustus 2019 of ben september in het Updade nieuws van rond 18 Uur werd er vertoond dat een Vlaams bedrijf p^nederlandse woning Waterstofpanelen heeft geplaatst, samen met een complete waterstofinstallatie voor het verwarming der woning en elektriciteitsvoorziening ervan.In een soort container zag men de installatie, waar de opslagtank zat, werd ons niet getoond in de uitzendingdit duurde nog geen minuutje,er werd toen gezegd dat in het nieuws van 19 uur, daar verder ging over gesproken worden, maar tot hiertoe niets gezien.Ik verondersteld dat dit bedrijf de Univ Leuven voor was ,hiermee,of niet? Ik ben hier ten zeerste in geïnteresseerd

    1. Etienne Vergotte

      Sorry,mijn naam is Etienne Vergotte

  • Felten

    Twintig panelen zouden een gezin een heel jaar lang van stroom en warmte kunnen voorzien.

    Zijn ze daarna stuk?

    1. Jolanda

      Beste meneer of mevrouw Felten. Bedoeld wordt, dat gemiddeld genomen 20 panelen genoeg is om een gezin een heel jaar lang van stroom te voorzien. Volgend jaar doen die 20 panelen het ook nog wel hoor.

  • Gary

    Wanneer kunnen we dergelijke installatie aanschaffen? Ik zit met een oude boerderij die op mazout wordt verwarmt. De hele woning is een renovatie project. Wij willen zo weinig mogelijk afhankelijk zijn. #wij willen af van die mazout!!!

  • Filip

    beste,
    misschien moet je hier eens naar zoeken:
    BlueGEN brandstofcel-micro-WKK
    die worden al geïnstalleerd

    vooraleer een project in testfase overgaat naar een commerciële (massa)productie (en dus betaalbaar en installeerbaar wordt) kan dat lange tijd in beslag nemen

  • Bosmans

    Niet alleen het waterstofgas alsook het zuurstofgas dient nuttig gebruikt te worden.
    En opslag vloeibaar waterstof in kelder, dan wil ik de brandverzekering niet betalen!

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie gegevens worden verwerkt.

Zorg dat je geen belangrijke vakinformatie mist!

Til je vakmanschap naar een hoger niveau met vakblad Installatie. Van de laatste technische ontwikkelingen, mooie projecten en interviews tot praktische tips voor ondernemen.
Download nu gratis een digitaal inkijkexemplaar.

Laatste nieuws

Zonnestroomboilers: aanbod groeit

ISH belooft installatieprimeurs in spannend ‘umfeld’

Zonnepanelen kabel via condensafvoer ketel

Webinar: nieuwe warmtepomp-smaken

Markt zonnepanelen gehalveerd; herstel in zicht

Beugelen rookgas: aanvullende eisen onderconstructie