Digitalisering speelt een belangrijke rol op de weg naar een energieneutraal Nederland. Daarvoor hebben dertig partijen afspraken gemaakt in de DigiDealGo. Deze partijen staan zo voor gezamenlijke ambities, doelen en aanpak voor digitalisering van de bouwsector.
Uitwisselen
Veel partijen in de bouwketen investeren al jaren in digitalisering. Waar zij steeds meer tegen aan lopen is de onmogelijkheid om data in de keten uit te kunnen wisselen. De DigiDealGO gaat dat mogelijk maken. Onder meer met afspraken over standaarden. Met die set afspraken kunnen opdrachtgevers, opdrachtnemers en overheid initiatieven ontwikkelen om de vloeiende uitwisseling van bestaande data mogelijk te maken. Volgens Maxime Verhagen, voorzitter van Bouwend Nederland, worden daarmee slimme en innovatieve oplossingen in de sector gestimuleerd.
Krachtenbundeling
Techniek Nederland was één van de partijen die zich aansloot bij het initiatief om sneller te verduurzamen. “Willen we dat in een flink tempo, op een hoog kwaliteitsniveau én efficiënt doen, dan zijn digitalisering en informatisering essentieel. Er gebeurt al veel, maar te vaak ontbreekt de samenhang tussen de verschillende initiatieven. Daarom is het belangrijk dat we de krachten nu bundelen”, zegt voorzitter Doekle Terpstra. “De DigiDealGO is daarbij niet alleen een impuls voor een efficiënte en slimme gebouwde omgeving, maar ook een belangrijke drijver voor productiviteitsgroei.”
Voortrekkersrol
Terpstra benadrukt dat Techniek Nederland al jaren een voortrekkersrol heeft op het gebied van digitalisering. Dat heeft onder meer het 2BA-artikelbestand op basis van het Europees Technisch Informatie Model (ETIM) opgeleverd. Momenteel werkt de ondernemersorganisatie aan de ontwikkeling van een ‘open Uniforme Objecten Bibliotheek’ om de leden te ondersteunen bij het werken met BIM.