Wat zijn de meest ranzige plekken in huis? We zetten ze op een rij in dit smerige blogje. En niet geheel zonder reden, maar liefst 1 op de 5 woningen kampt met schimmels. Dit is zo ongezond dat er vanuit de politiek een landelijke aanpak komt om deze problematiek aan te pakken.
Smerig plekje 1
De badkamer, daar gaan we het eerst over hebben. Een kamer waar het in principe de bedoeling is dat je er schoner uit komtn, dan dat je er in gaat. Lekker douchen, je tanden poetsen, of even die gele gel in je kuif kletsen. In de praktijk gebeurt dit vaak onder een strak plafonnetje. Maar het tegendeel is ook vaak waar. De basis wit, aangevuld met mooie architectonisch vorm gegeven zwarte vlekken. In de volksmond ook wel schimmel genoemd! Helaas beperkt zich dit niet tot alleen de badkamer, maar liefst 1 op de 5 woningen kampt met vocht en schimmel; proost.
Smerig plekje 2
De keuken. Hier bereiden we ons voedsel, op zich best handig als het hier allemaal wél schoon is. Ik ga het niet hebben over de smerige schoonmaakdoekjes vol met bacteriën die vaak op het aanrecht liggen. Het probleem wat ik wil aanhalen is fijnstof. We maken ons massaal druk om de luchtkwaliteit buiten, terwijl we het meeste fijnstof zelf produceren in ons eigen huis. Dit doen we tijdens het koken. Zelfs enkele uren na het koken is de concentratie fijnstof nog veel hoger dan de concentratie buiten!
Smerig plekje 3
Allemaal leuk en aardig, die ventilatie op het toilet. Maar je kunt maar beter de stekker eruit trekken. Het toilet is immers de plek waar je als jonge vader even je rust hebt. De krant lezen, je appjes bijwerken of de ontknoping van de Formule 1 ongestoord afkijken. Dat de toiletdampen vervolgens hun weg richting hal zoeken: daar went de omgeving maar aan. Ze mogen blij zijn dat je zit, want bij het staand spetteren blijft het maar net binnen het betegelde gedeelte. In combinatie met badkamer, zie smerig plekje 1. Polonaise voor de bacteriën.
Last but not least
Ja, heel verrassend. De slaapkamer! Vooral de ouderlijke slaapkamer a.k.a. de master bedroom. Twee personen in een relatief kleine ruimte. Weinig luchtverversing, succes gegarandeerd! Qua luchtkwaliteit is dit echt een smerig hok, terwijl je hier dadelijks een uur of 7/8 heen gaat om uit te rusten. Uit onderzoek blijkt dat het hier echt zeer vaak fout gaat, met alle gevolgen van dien. Hoofdpijn, vermoeidheid of zelfs de serieuzere klachten. Dit moet je toch niet willen?
Oplossingen?
Het ligt bijna altijd aan de techniek en niet aan de mens. Volgens de bewoners dan. Toch is het merendeel van de klachten op te lossen met gedrag. Techniek helpt daarbij. Goede vraaggestuurde ventilatie bijvoorbeeld. Maar techniek zonder gedragsverandering is als dweilen met de kraan open. En misschien moet je eerst een tijdje de lasten van de ranzigheid ervaren, voordat je de waarde van een gezonde leefomgeving als bewoner of woningbouwcorporatie inziet.
Het ligt hier aan de ontwerper van de techniek. Afzuigboxen op zolder in een hoekje waar je niet bij kunt, “slimme” WTW-units die werken op basis van CO2 waardoor mensen de stecker eruit trekken vanwege de nachtelijke geluiden en gewoon geen mogelijkheid om ramen over bovenlichtjes fatsoenlijk open te zetten.
Ik maak na meer dan 30 jaar ervaring nog steeds mee dat gebruikers nauwelijks tot niet betrokken worden bij verbouwen of nieuwbouw. En daarom gaat het fout.
Het blijft erg lastig. Sowieso moet er altijd een te openen raam zijn, een spuivoorziening is ook verplicht in het bouwbesluit. Helaas bouwen we in Nederland vaak zo slecht als dat we mogen. De minimale eis bouwbesluit is vaak de maximale ontwerpnorm.
Ben het helemaal met je eens dat het gedrag van groot belang is op het binnenklimaat. Maar om dit te veranderen moet je eerst de bewoners wijzen op de harde feiten omtrent goed ventileren. Net zoals in jouw blog. Je woont gewoon weg in een smerig en ongezond huis! En niet zoals de meesten denken met poetsen kom ik er wel. Daarnaast zie je in de zomer wel diverse ramen op ventilatie stand, echter in de winter pot dicht. Ja hoor? Anders stook je voor de buitenlucht wordt er dan gedacht. Helemaal vergeten hoe fris het huis rook in de zomer! Wil een klant een technische oplossing? Geef dan ook als installateur het hele verhaal weer over de voor en nadelen.
Hallo Harry, informeren is een lastige taak. We moeten met z’n allen onze verantwoordelijkheid nemen i.p.v. deze af te schuiven. Overheid, ontwikkelaars, installateurs en de leveranciers. Bewonersavonden, leaflets voor in bewonersmappen etc. etc. Aanrader op dit vlak is: https://www.facebook.com/gezondebinnenlucht/
ik ken genoeg gevallen waarbij in het geval van nieuwe kozijnen de roosters eruit bezuinigd worden door de bewoners, wat mij betreft een hele verkeerde bezuiniging.
Evenzo zijn er mensen die de mechanische ventilatie in een huis uitzetten en de roosters niet periodiek schoonhouden waardoor deze helemaal vol met stof gaan zitten.
De hamvraag blijft hier voorlopig: Hoe krijgen we dit onderwerp onder de aandacht? Of wat ik voor de grap weleens zeg: Hoe krijg ik dit bij mijn buurvrouw tussen de oren?
Allemaal heel herkenbaar. Mijn woning uit 1978 (klasse goed van NEN 1068 uit 1964!) had net als honderden andere woningen in de wijk mechanische afzuiging. De luchttoevoer openingen zijn/worden door veel mensen ongedaan gemaakt. Keukenafzuigapparaat er op aangesloten, kozijnen vernieuwd zonder ventilatie mogelijkheid etc. Zelf twijfelde ik ook aan het nut van het ongeisoleerde ventilatierooster boven het HR++glas in mijn schuifpui. Toch maar gedaan. Kort geleden WTW ventilatiesysteem aangebracht. Probleem is: geen mogelijkheid voor luchttoevoerkanaal naar open keuken/woonkamer. Verse lucht komt dus via trap/hal naar binnen. Hoop ik, want hoe controleer je dat…?