Ga naar hoofdinhoud

Techniek Nederland tekent Klimaatakkoord

Voorzitter Doekle Terpstra van Techniek Nederland tekent vandaag in Madurodam voor steun aan het Klimaatakkoord. Eric Wiebes, minister van Economische Zaken en Klimaat en Ed Nijpels, voorzitter van het Klimaatberaad, zijn daarbij aanwezig.

De installatiebranche wil zich inzetten om de CO2-uitstoot van de gebouwde omgeving, de infrastructuur en de industrie terug te dringen. De ruim 5.000 leden van Techniek Nederland moeten voor innovatieve oplossingen zorgen om de kosten van de energietransitie binnen de perken te houden. Tegelijkertijd wil de branche alles op alles zetten om werknemers bij te scholen en nieuw talent te werven. De doelstellingen van het Klimaatakkoord zijn alleen te realiseren als er voldoende technici met green skills instromen op de arbeidsmarkt.

Verschil maken

De leden van Techniek Nederland leveren met duurzame energietechnieken een belangrijke bijdrage aan het reduceren van de CO2-uitstoot met 49 procent in 2030. Voorzitter Doekle Terpstra: “Zonder de technieksector krijgen we de energietransitie niet voor elkaar. Deze sector gaat het verschil maken.”

Terpstra hoopt dat ook andere sectoren hun steun zullen uitspreken voor het Klimaatakkoord. De voorzitter van Techniek Nederland is trots op het akkoord, waar zijn sector een belangrijke bijdrage aan leverde. Terpstra: “We hebben veel gepraat en daar is een praktisch en realistisch akkoord uit voortgekomen. Nu zijn de klimaataanpakkers aan de beurt. Met concrete actieplannen rond innovatie en scholing gaan we vaart geven aan de energietransitie.”

Huzarenstukje

Vice-voorzitter en ondernemer Claudia Reiner zat namens Techniek Nederland aan de Klimaattafel gebouwde omgeving. “Het akkoord wordt breed gedragen binnen de installatiebranche. Terecht, want al met al is het echt een huzarenstukje. Dankzij de gefaseerde aanpak van de energietransitie kunnen we efficiënt en slim verduurzamen. De energietransitie is haalbaar en betaalbaar voor iedereen.”

Carrièrekansen

Terpstra ziet het dreigende tekort aan technische vakmensen eerder als een kans dan als een bedreiging. “We zitten midden in een ware metamorfose. Ik durf te zeggen dat er de komende jaren in geen enkele andere sector zulke geweldige carrièrekansen zijn als in de installatiebranche. Voor dezelfde jongeren die zich terecht zorgen maken over de klimaatcrisis, ligt er een enorme kans om daadwerkelijk iets te doen aan het klimaat.” Het aantal vacatures in de techniek loopt naar verwachting de komende jaren op tot zo’n 20.000 arbeidsplaatsen.

Duurzaam en energiezuinig

Als het aan de installatiebranche ligt, wordt duurzaam en energiezuinig straks de norm. Ondernemer Martin Hoekstra van ST/Warmte uit Nieuwkoop verduurzaamt bestaande woningen met duurzame energietechnieken, zoals warmtepompen, zonnepanelen en zonneboilers. “Steeds meer woningbezitters zijn gemotiveerd om een steentje bij te dragen aan de vermindering van de CO2-uitstoot. Het Klimaatakkoord is de basis om verduurzaming nóg interessanter en rendabeler te maken.”

Jan van Hout, directeur-eigenaar van Van Hout adviseurs en installateurs in Veldhoven is ervan overtuigd dat een klimaatneutrale gebouwde omgeving een realistisch vooruitzicht is. “We zijn enthousiast over de gemaakte afspraken. De lat ligt hoog, maar dat moet ook, gezien de urgentie van de klimaatcrisis.”

6 reacties op “Techniek Nederland tekent Klimaatakkoord

  • Henstra

    Ongelooflijk zo breed er in de klimaatleugens geloofd!

  • Klimaatcrisis??? WTF waar worden we nu weer ingezogen? Hoezo klimaatcrisis? Sinds wanneer is er een klimaatcrisis? Wie vertegenwoordigt Techniek Nederland (TN) nu eigenlijk? Niet de installateurs! Wellicht een handje vol grote jongens maar niet de doorsnee installateur. Het is een verlengstuk van dikke VVD mannen met sigaren, die een nieuw melkkoe hebben ontdekt en via de politiek (VVD) gesteund worden. Bij mij in de straat worden nu nieuwe gasleiding aangelegd door Enexis, want volgens Enexis gaan wij ZEKER NIET van het gas af. Waarom wordt het eerlijke verhaal niet verteld door de media en installatie.nl. Warmtepompen zijn niet-duurzame energie slurpende apparaten. Die door zonnepanelen misschien in sommige gevallen rendabel te maken zijn (althans als je de aanschafprijs niet meerekend), maar dit is niet de oplossing. Nederland lijkt gek geworden. Gelukkig zijn er organisatie die wel met hun beide voeten op de grond blijven, zie Ameland waar 20% van het aardgas met waterstof wordt bijgemengd en zo zijn er meerdere. STOP de gekte VAN HET GAS AF”. Installatie.NL ga een keer het eerlijke verhaal melden en niet alleen wat TN je voorschotelt.

  • koos

    Al zou het de kleren van de keizer zijn…we hebben met z,n allen weer een nieuw doel wat nieuwe banen schept voor heel veel jaren. Daaruit voortvloeiende nieuwe technieken en economieën.
    Kunnen we nog even voorruit schuiven dat er wat moet gebeuren met de aankomende meer eisende wereld overbevolking….want dat kom er uiteindelijk aan.
    Maar eerst feest!

  • Mark

    Hoi,
    Helemaal eens met Kees!
    Techniek Nederland is totaal geen vertegenwoordiging voor de “kleine” installateur.
    “Ze” zijn er alleen voor de grote bedrijven, er zijn zoveel uitspraken van TN die de installateur tegenwerken.
    (Alle vormen van certificering, verduurzaming en niet luisteren naar hun eigen achterban)
    Of zou TN deze site ook volgen?

  • Frank Wilbrink

    Het werkelijke verhaal.
    Autorijden of schone Lucht, waar zijn we mee bezig ?
    Een mens gebruikt in één minuut gemiddeld 10 (ademhalingen) x 2 ltr (longinhoud volwassenen = 6 ltr) = 60 liter lucht. Het aantal mensen op deze aarde is 8 Miljard.
    Een verbrandingsmotor (diesel of benzine)van gemiddeld 2 liter inhoud gebruikt bij 2000 omwentelingen van de krukas per minuut (er van uitgaand dat er per omwenteling 1 arbeidsslag is, het aantal cilinders wordt niet geteld omdat er gemiddeld het meest 4 cilinders op de wereld zijn, de 2, en 3 cilinders compenseren de 6 en 8 cilinderuitvoeringen weer naar het aantal 4 en bij een gemiddelde snelheid van 90 km/uur) 2000 x 0,5(inhoud per arbeidsslag) = 1000 liter lucht (lees zuurstof) per minuut.
    De dampkring is wat hoogte betreft ongeveer 2 km hoog, waar een mens nog voldoende zuurstof uit kan opnemen, dit geldt ook voor een automotor. De inhoud ervan is een schil rondom de aarde.
    Het aantal mensen in Nederland is nu anno 2019 17 miljoen. Het aantal auto’s in Nederland bedraagt nu 8.5 miljoen. Dit is 50% van de bevolking. Reken eens dat 7,9 Miljard mensen op de wereld voor 30% een auto hebben dan is dat 2,37 miljard auto’s. Stel dat er 1,5 miljard auto’s nu actief rijden dan gebruiken die 1.500.000.000 x 1000 liter lucht/minuut = 1.500.000.000.000 liter lucht = 1.500.000.000 miljoen kubieke meter lucht. Per dag is dit als we 8 uur rijden met dit aantal 8 x 60(minuten naar uren rekenen) = 480 x 1.500.000.000 = 720.000.000.000 miljoen kubieke meter lucht dat we vervuilen in de leefbare atmosfeer. Dit is 720.000.000 miljoen kubieke kilometer lucht.
    Omgerekend is dit een stuk dampkring oppervlak van 720.000.000 gedeeld door 2 kilometer = 36.000.000 km². De oppervlakte van de aarde is 510.100.000 km² is 14,1%.
    In deze atmosfeer nemen de planten en de oceanen het CO2 voor een deel op van deze vervuilde lucht, zonder fijnstof en andere ongewenste gassen. Wij gebruiken de leefbare zuurstof voor, en veranderen deze met die CO² pompen de schil van de aarde in een onleefbare omgeving. Samen met het volgende gaat dat zeker niet lukken.
    We hebben het nog niet over vliegtuigen, treinen, zeeschepen en boten, transportvrachtwagens, aggregaten, centrales, bromfietsen, motorfietsen, kettingzagen, strimmers, bladblazers, tanks, graafmachines, tractoren enz. overal waar een chemische verbrandingsmotor inzit, of over chemische fabrieken. Hiermee komen we vast over de 50%.
    Wat vindt u hiervan? Ik maak me grote zorgen om het behoud van deze planeet met al die lieve mensen die niets in de gaten hebben. Mijn mening Stop zo snel mogelijk met het bedrijven van, en produceren van verbrandingsmotoren. Otto en Diesel hebben ons vals voorgelicht.
    Wat kunnen we doen tegen de producenten van deze producten?.
    Auteur
    Uitvinder/technicus
    F.J.A. Wilbrink

    1. jos

      Beste Frank,
      Goed uitgelegd. Kortom, hoe we het wenden of keren, op een dag is het leven op deze aardbol onmogelijk geworden en stopt het leven op aarde. .De mens vernietigd zichzelf uiteindelijk.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie gegevens worden verwerkt.

Zorg dat je geen belangrijke vakinformatie mist!

Til je vakmanschap naar een hoger niveau met vakblad Installatie. Van de laatste technische ontwikkelingen, mooie projecten en interviews tot praktische tips voor ondernemen.
Download nu gratis een digitaal inkijkexemplaar.

Laatste nieuws

Zonnestroomboilers: aanbod groeit

ISH belooft installatieprimeurs in spannend ‘umfeld’

Zonnepanelen kabel via condensafvoer ketel

Webinar: nieuwe warmtepomp-smaken

Markt zonnepanelen gehalveerd; herstel in zicht

Beugelen rookgas: aanvullende eisen onderconstructie