Ga naar hoofdinhoud

Geluidseis leidt tot stillere ventilatie-units

De geluidseis in het nieuwe Bouwbesluit moet de aanzet geven tot perfect functionerende en energiezuinige ventilatiesystemen. Andere trends zijn een hernieuwde belangstelling voor WTW-ventilatie en een verfijning van vraaggestuurd ventileren.

 

 

Van het aloude systeem C met ventilatieroosters voor de toevoer en MV-box voor de afzuiging is niet veel meer over. Drukgeregelde raamroosters zijn in nieuwbouw de standaard en ook de MV-box bezit ten minste een zuinige gelijkstroommotor. De nieuwe Energieprestatie gebouwen (NEN-7120) waarop de EPC-berekeningen zijn gebaseerd onderscheidt al zo’n 25 verschillende systemen. Tijdens de VSK waren er drie opvallende trends te zien. Vraaggestuurd ventileren wordt nog verfijnder, luchtdistributiekanalen en slangen zijn de methode om stillere systemen te ontwerpen en het aanbod aan WTW-units voor woonhuizen verbreedt.

 

Balansventilatie-revival

Het nieuwe bouwbesluit stelt voor het eerst eisen aan de geluidsproductie van woonhuisventilatie. Het stromings en motorgeluid mag niet meer boven de 30 dB uitstijgen. Naast een goede luchtdistributie, is ook vraaggestuurd ventileren een methode om geluidsproductie aan banden te leggen. Deze techniek is al bezig met een opmars vanwege de energiewinst, c.q. de hogere EPC-reductie. In de nieuwe EPG waarop de EPC-berekening is gebaseerd scoren de meeste ventilatiesystemen weliswaar iets minder, maar vaak nog boven de 0,2. Opvallend was het aanbod aan kleine WTW-units voor woonhuisventilatie. Naast de grote spelers zien importeurs en fabrikanten kans om balansventilatietoestellen te kunnen verkopen. De hernieuwde belangstelling voor balansventilatie sluit een periode af waarin het toestel vooral negatief in het nieuws kwam.

 

Een uitgebreide analyse van ventilatietrends, bijbehorende producten en marktintroducties vindt u in de ventilatie-special van het vakblad Installatie en Sanitair. Een gratis proefnummer, of gebruik maken van de jubileumaanbieding? Klik hier.

 

3 reacties op “Geluidseis leidt tot stillere ventilatie-units

  • i.rees

    “De hernieuwde belangstelling voor balansventilatie sluit een periode af waarin het toestel vooral negatief in het nieuws kwam”.

    Deze periode is niet afgesloten aangezien er in Nederland al processen van start zijn gegaan i.v.m. faalkosten en gezondheidschade als gevolg van het gebruik van balansventilatie.

    Balansventilatie met wtw blijft een niet-uitontwikkelde technologie, waarvan nog steeds onduidelijk is waarom gebruikers er ziek van kunnen worden. Een systeem met een X-factor hoort niet op de markt te zijn.
    Het door de overheid toegezegde fundamenteel en epidemiologisch onderzoek is duidelijk bedoeld als gebaar van goede wil(wij nemen het probleem serieus!) en niet om daadwerkelijk uitgevoerd te worden.

    Advies : begin er niet aan, dat scheelt hoge schadeclaims!

  • bjm hemmes

    balansventilatie met wtw zit ook in ieder ander gebouw.
    Dat er mensen ziek werden is niet vanwege de “niet uitontwikkelde technologie” maar vanwege UIT-knijpen, het niet ontwerpen en het niet controleren met daarna het mdf parket leggen en de ventilatie UIT-kunnen zetten via de schakelaar die in alle standen behalve 3 al minder doet dan het bouwbesluit als minimum nodig acht en uiteindelijk het UITschakelen door bewoners omdat stand 1 al storend is om bij te slapen.
    De schuld lag m.i. dus niet bij de lucht of de balans of bij de wtw of bij de unit maar bij het geluid dat er geproduceerd wordt en bij het bouwbesluit die vond dat dit uw apparaat was in uw woning en dus technisch en juridisch uw probleem. Nu speelt de overheid toch even mee en tackelt het bouwbesluit even de geluidproductie in de woning.
    In de handleiding van het huis kun je zetten met een uitroepteken dat u de ventilatie niet mag stopzetten. En Juridisch ligt het balletje dan weer geheel bij de eigenaar/bewoner.

  • I.Rees

    Als gevolg van de eerste rechtszaken i.v.m. balansventilatieproblemen zal de overheid bij wet gaan vastleggen dat installateurs en fabrikanten aansprakelijk gesteld moeten worden voor faalkosten en gezondheidsschade.
    Neem dit gegeven even mee wanneer u een “hernieuwde belangstelling voor balansventilatie” mocht overwegen.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie gegevens worden verwerkt.

Zorg dat je geen belangrijke vakinformatie mist!

Til je vakmanschap naar een hoger niveau met vakblad Installatie. Van de laatste technische ontwikkelingen, mooie projecten en interviews tot praktische tips voor ondernemen.
Download nu gratis een digitaal inkijkexemplaar.

Laatste nieuws

Zonnestroomboilers: aanbod groeit

ISH belooft installatieprimeurs in spannend ‘umfeld’

Zonnepanelen kabel via condensafvoer ketel

Webinar: nieuwe warmtepomp-smaken

Markt zonnepanelen gehalveerd; herstel in zicht

Beugelen rookgas: aanvullende eisen onderconstructie