Ga naar hoofdinhoud

Elke professional is ook een particulier

Zijn onze professionele praatjes nog wel hetzelfde op moment dat je zélf consument wordt? Praktiseer je dan nog wat je preekt?

Verhuizen

Recentelijk zijn we verhuisd. Hét moment om meteen onze nieuwe woning te gaan verduurzamen. Veel zaken zijn ingrijpend en/of kosten geld en ik weet van mezelf dat ik daar over vijf jaar weinig zin meer in heb. Aan de andere kant is er ook maar één budget en de hele woning schilderen is ook niet gratis.

Vraagbeperking

Stap één is natuurlijk vraagbeperking. Het huis komt uit 2005, is dus goed geïsoleerd en heeft overal HR++ glas. Het dak had ik kunnen bekijken, voor de rest valt hier weinig eer aan te behalen. We hebben het dus gezocht in alles dat stroom verbruikt. Alle verlichting is nu LED en alle keukenapparatuur is vervangen. In onze oude woning gebruikten we 2000 kWh per jaar, dus met de overige apparaten en het gedrag zit het wel goed. Koken wordt nu inductie in plaats van gas, ik ben benieuwd wat dat gaat ‘kosten’ aan kWh per jaar.

Verwarming en koeling

Beneden is er vloerverwarming en boven HT-radiatoren. Een lucht-water en een hybride warmtepomp zijn overwogen. Uiteindelijk is het toch een nieuwe ketel geworden. Een A-label pomp en een beter rendement dan de ketel uit 2005 die er hing. Verwarming ingesteld op max. 45 graden, zodat we wel alvast kunnen gaan warmtepompstagelopen.

Op het zuiden en westen is buitenzonwering aangebracht. Om op de extreem warme dagen actief te kunnen koelen én om op de koude dagen elektrisch te kunnen verwarmen wordt er voor de bovenverdieping een lucht-lucht warmtepomp op de overloop geplaatst, in de volksmond ook wel een airco genoemd. Dit hadden we in onze vorige woning ook zo (en deze was veel slechter geïsoleerd). Deze heeft in de zomer amper aangestaan en heeft er wel voor gezorgd dat de radiatoren boven nooit hebben aangestaan in de winter (deze winters waren wel zeer zacht).

Ventilatie

Hier overwogen, omdat het een HSB-huis is, om een WTW te laten installeren. Na veel wikken en wegen gekozen voor systeem C. De woning is al voorzien van ZR-roosters en in de koude beginperiode (februari zijn we erin getrokken) bleek dat de tocht aanzienlijk minder is dan in onze oude woning met ouderwetse roosters. De MV-installatie werkt CO2-gestuurd en de hele installatie hebben we uiteraard ingeregeld.

Zelf opwekken

Omdat we een ketel hebben genomen in plaats van een warmtepomp is het budget dat over was besteed aan pv-panelen. Twaalf stuks om precies te zijn. Met een rendement van 85 procent (praktijk zal hoger zijn) wekken we 3200 kWh per jaar op. Gezien ons verbruik in onze oude woning, de nieuwe apparatuur en LED-lampen zou dit voldoende moeten zijn.

Plannen

Als het kapot geslagen geldpotje weer voldoende is hersteld, dan gaan we de zolder netjes afwerken. Dit is nu een open onafgewerkte zolder. In dit ‘totale plan’ zal extra isolatie van binnenuit worden meegenomen. Als laatst komt er sowieso ooit een warmtepomp. Hoe of wat weet ik nog niet, tegen die tijd gaan we bekijken wat de beschikbare opties zijn.

Conclusie

Vooraf hebben we een duidelijk plan opgesteld en hebben we steeds naar ons budget gekeken. Ik ben er van overtuigd dat we op deze manier het energieverbruik enorm hebben doen dalen, de oude bewoners gebruikten 7600 kWh (hoe dan?) en 1200 m3/jr gas. Vandaar onze hoofdfocus op elektra. Uiteindelijk zou ik mezelf willen omschrijven als een vakidioot met particuliere trekjes.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie gegevens worden verwerkt.

Zorg dat je geen belangrijke vakinformatie mist!

Til je vakmanschap naar een hoger niveau met vakblad Installatie. Van de laatste technische ontwikkelingen, mooie projecten en interviews tot praktische tips voor ondernemen.
Download nu gratis een digitaal inkijkexemplaar.

Laatste nieuws

Zonnestroomboilers: aanbod groeit

ISH belooft installatieprimeurs in spannend ‘umfeld’

Zonnepanelen kabel via condensafvoer ketel

Webinar: nieuwe warmtepomp-smaken

Markt zonnepanelen gehalveerd; herstel in zicht

Beugelen rookgas: aanvullende eisen onderconstructie