Ga naar hoofdinhoud

, ,

Gemeenten vertikken handhaving Gasketelwet

Gemeenten vertikken het de handhaving op zich te nemen van de nieuwe Gasketelwet. De wet is voor gemeenten onuitvoerbaar, zegt de Vereniging Nederlandse Gemeenten (VNG): “Wij zien hier geen rol voor ons.”

Dat laat de VNG weten aan Installatie.nl. De wet moet ervoor zorgen dat alleen nog gecertificeerde installatiebedrijven met vakbekwaam personeel aan gasketels mogen werken. Handhaving van de wet ligt bij gemeenten. “Deze wet is ondoenlijk. Moeten boa’s – gemeentelijke handhavers – echt bij huiseigenaren aan gaan bellen om te controleren? Het is zeer onwaarschijnlijk dat gemeenten hiertoe overgaan”, zegt VNG-woordvoerder Sonja van der Graaf. “Handhaving moet uit de sector komen.”

Geen prioriteit

Dat de VNG kritisch is op de Gasketelwet is bekend. Twee jaar geleden stuurde de VNG al een brandbrief waarin de vereniging haar zorgen uitte over de gemeentelijke rol als handhaver. Maar nu, twee jaar later en één maand voor de inwerkingtreding van de wet, is nog steeds niet aan de wensen tegemoet gekomen. Van der Graaf: “Voor ons heeft de wet nu sowieso geen prioriteit, omdat we onze handen vol hebben aan de gevolgen van de coronacrisis. Het is voor gemeenten nu een hele opgave om de boel alleen maar draaiende te houden.”

Minister Kajsa Ollongren van Binnenlandse Zaken heeft eerder al laten weten dat gemeenten nog wel meer mogelijkheden hebben dan alleen maar aanbellen, controleren en boetes uitdelen. De gemeente kan ook bij een aanvraag voor een bouwvergunning toetsen of de werkzaamheden worden uitgevoerd door een gecertificeerd bedrijf. Van der Graaf: “Dan gaat het om nieuwbouw, of om grote verbouwingen. Dat soort dingen kunnen gemeenten natuurlijk wel checken.” Maar, zo zegt ze, dat lost het probleem maar voor een klein deel op. Voor het  overgrote deel gaat het om vergunningsvrije werkzaamheden.

Certificaten intrekken

Gemeenten staan er niet helemaal alleen voor. Ollongren heeft eerder al gezegd dat de Autoriteit Consument en Markt (ACM) “in voorkomende gevallen boetes kan opleggen”. Verder zijn er de certificerende instellingen die certificaten kunnen weigeren of zelfs intrekken. Daarom, zegt Ollongren, “zie ik gemeentelijk toezicht als aanvullend op de verschillende mogelijkheden die er zijn. En de gemeente heeft natuurlijk zelf de ruimte om het toezicht en de intensiteit van het toezicht naar eigen inzicht in te vullen.”

Op dit moment staat er nog een internetconsultatie rondom de Gasketelwet open. Tot 29 mei kan eenieder zijn mening geven op de bijbehorende ‘Regeling in verband met de certificering van werkzaamheden aan gasverbrandingsinstallaties’. De VNG laat weten dat de vereniging gebruik gaat maken van deze mogelijkheid. Van der Graaf: “De zienswijze is in de maak.”

22 reacties op “Gemeenten vertikken handhaving Gasketelwet

  • Erik

    Geeft al aan dat het weer een certificaat wordt die veel kosten geeft en niets voor gaat stellen.
    Helaas, want het kan goed werken mits er ook echt gehandhaafd gaat worden

  • Salcon

    Zolang ketels nog gewoon aan particulieren worden verkocht zal het nooit, nooit, nooit gaan werken. Einde discussie.

  • Robin

    De gasketelwet is niets meer dan een verplichte certificering voor installateurs dat ze werken volgens de al bestaande regels die voortkomen uit de woningwet en bouwbesluit. Dit komt voort uit een onderzoek van de Veiligheidsraad en heeft tot doel om veiligere technische installaties voor bewoners te garanderen. Tamelijk onlogisch dat een vereniging van Gemeenten zich daar tegen zouden verzetten. Er komt hier 4 keer per dag een auto door de straat van Parkeerhandhaving terwijl er nog nooit een dode is gevallen door het niet betalen voor een parkeerplek. Rare jongens bij de Gemeente.

  • richard

    op naar de volgende kostenpost van certificering, na waarborginstallateur, brl, okcv enz enzzzzzzzzz
    slaap lekker, de verkoop gaat gewoon door voor particulieren die gewoon weer voor de laagste prijs gaan en niemand binnen hoeven te laten omdat dit prive terrein is

  • Jan Kusters

    Waarom geen centrale melding van het onderhoud van de ketel door een gecertificeerd persoon, zoals bij de APK. Als bij een brand blijkt, uit de centraal opgeslagen gegevens, dat de ketel niet door een gecertificeerd persoon -of überhaupt- niet is onderhouden , zouden de verzekeringsmaatschappijen niets moeten uitkeren.

    1. Wim Rijk

      Ja, dat is een goede oplossing Jan.
      Zo een regeling bestaat al voor met gas gestookte toestellen vanaf 100 kW en met vloeibare of vaste brandstof gestookte toestellen vanaf 25 kW.
      Namelijk de SCIOS regeling.
      Dit zou je kunnen uitbreiden naar gasgestookte toestellen vanaf 10 kW en dan is daarmee de gehele controle op de kleine gasketelmarkt afgedekt.
      Handhavers hoeven dan de deur niet meer uit om te controleren maar kunnen gewoon de centrale database van SCIOS raadplegen.
      Het nadeel is wel dat installateurs, onderhoudsmonteurs of inspecteurs voor deze taak moeten worden opgeleid, en omdat er kosten mee gemoeid zijn zullen de onderhoudskosten voor de kleine kerelgebruiker daardoor stijgen.

      1. Hallo Wim.
        SCIOS en de Scios belangenvereniging proberen dat aan Techniek Nederland én de politiek uit te leggen.
        Het blijft oorverdovend stil. En ziet de gebruiker van de installatie door de ketels het bos niet meer

        Zo jammer dat een goed werkende certificatieregeling als SCIOS voor dit probleem niet wordt toegepast

        Is getekend
        Rob Harms
        Voorzitter BVS.

  • Dirk

    Zolang het niet geheel duidelijk is hoe de handhaving gaat plaats vinden de invoering uitstellen
    Heeft nog totaal geen zin om op deze wijze door te voeren
    Hopelijk komt dan van uitstel afstel

    Consument gaat nog steeds voor goedkoopste niet voor veiligste
    Zolang er geen sancties zijn b.v van inboedel verzekeraars zal het niets worden
    Handhaving zoals nu voorgesteld is ondoenlijk

  • Arnold

    Hadden ze echt verwacht dat dit zoveelste nutteloze papiertje het zou gaan maken?? Kom nou jongens we leven in nl en niet in Rusland. De privatiseringen heeft haar intreden in 96 al gedaan hoor!
    Wees blij dat er niemand zomaar het recht heeft om bij je binnen te komen.
    Laten we nu eens kijken naar de gevolgen vd coronavirus in luchtbehandeling op bv de scholen en de airco systemen. En wij ervaren het in iedergeval niet zo dat de consument voor het goedkoopste gaat.
    Maar het punt is dat de meeste installateurs elkaar het licht in de ogen niet gunnen. En als het even kan met de prijzen er onderdoor gaan en tuurlijk weet de slimme consument van tegenwoordig dit ook.

    Nee gewoon lekker rustig je werk doen dan komt het allemaal goed.

  • jan wilting

    leg het verhaal bij verzekeraars neer , zij hebben er ook baat bij als installaties door erkende bedrijven worden gemonteerd.
    minder schadegevallen enz.
    doe als in duitsland waar alleen erkende bedrijven aan installaties mogen werken.
    destijds toen de installateur een keuringskaart moest invullen bij ingebruikname was dat beter geregeld

  • Sjaak

    niet alleen erkende bedrijven in Duistland maar ook in België woorden door de overheid gecontroleerd.

    Maar in Nederland is het vrijheid en blijheid, laat de klant maar stikken, HELAAS!

    Het is wel in de wet geregeld dat Gemeenten de verplichting hebben om te zorgen voor veilige installaties. Echter de wil en deskundigheid ontbreekt.
    Ook politiek den Haag weet dit niet.
    certificering zijn kosten op sterfhuis.

  • P.M. Middelkoop

    Dit is de keerzijde van de marktwerking. In de tachtiger jaren hebben de installatie bedrijven zich met behulp van hun vereniging VNI zich losgemaakt van de meldplicht van werkzaamheden aan een gasinstallatie. Ze vonden dat ze zoveel kennis hadden dat de afdeling gasinstallatie controleur werden opgeheven als men een medewerker hadden dan vielen ze onder de gecertificeerde bedrijven en kregen in de beginjaren alleen nog een steekproef. Ieder gemeentelijk of provinciaal gasbedrijf deed zelfs aan periodieke
    Huis aan huis controles. Alles gedekt in de kosten voor vastrecht. Wat we constateerden was dat de kwaliteit van de installaties als maar slechter werden. Dit gegeven is bij geen enkele gemeente doorgedrongen op het moment dat ze hun bedrijven verkochten voor veel geld aan bedrijven zoals Eneco. Deze bedrijven werden door reorganisaties steeds verder uitgekleed en daarmee de kwaliteit van de GAS en elektriciteits installaties.
    Maar nu is het balletje rond de overheid maakt een nieuwe gaswet en de gemeenten moeten weer geld steken in de handhaving. Als gemeenten zou ik dit nooit pikken laat de overheid, die dit in het verleden bedacht heeft maar zelf een inspectie dienst opzetten.
    Iets minder naar de aandeelhouders en het geld is er dan ook. En Nederland wordt weer een veilig gasland en kan dan ook t.z.t. waterstof leveren.

  • Nico

    inderdaad in lijn met wat Jan Kusters al schreef: Er is maar één werkbare oplossing en dat is, dat alle(!!) stookinrichtingen worden voorzien van een kentekenplaat; postcode, huisnummer, toestelnummer. De energieleverancier en de overheid zijn de partijen die het meest aan het gas verdienen. Logisch toch dat zij dan ook de handhaving op zich nemen. De gasleverancier verantwoordelijk maken voor de registratie van de toestellen waar zijn gas in wordt verstookt, lijkt mij het meest voor de hand liggend. Zij immers hebben al een klantenregistratie en daarmee alle locaties waar gas wordt verstookt in beeld. De aangewezen partij, zo lijkt mij, om een toezichthoudende taak toebedeelt te krijgen. De gasleverancier op zijn beurt kan dan weer een keuringsbedrijf of de installateur in de arm nemen voor de uitvoering van het veldwerk.
    Geef die keurmeester of Gas gecertificeerde monteur de bevoegdheid van een BOA, dan kunnen ze direct handelend optreden in geval van onveiligheid of onwilligheid.
    Niet luisteren naar de aanwijzing van de keurmeester; gasmeter in beslag nemen.

  • Rob

    Vreemd dat partijen het nooit eens worden. Uiteraard hadden we nooit de “ erkende installateur “ eruit moeten doen, dan was deze discussie niet nodig geweest. Maar ik vind dat als we het veilig willen maken er een controle MOET zijn. Het inderdaad koppelen aan de verzekering is in mijn optiek de beste. Voor de verzekering willen de mensen wel hun schoorsteen laten ragen maar de CV ketel word gemakshalve vergeten. Ik denk dat de gasketelwet alleen kan slagen als de neuzen echt dezelfde kant uitstaan .

    1. John

      Slecht voorbeeld, je schoorsteen vegen mag je als particulier ook gewoon zelf doen.

      Sterker nog: ‘erkende’ schoorsteenvegers bestaan in NL niet eens.

    2. Arnold

      Dat meen je toch niet!! Geen onderhoud aan een keteltje en dan je huis niet verzekerd!!!
      Laat eerst even die fabrikanten met hun snelle op de markt gebrachte ketel die de nodige problemen in het veld laten oplossen door de monteurs maar eens stoppen.
      Dan ben je al heel ver voorruit.

  • Rob

    Sommige verzekeraars eisen het wel.

    1. John

      Nee, de verzekeraar eist (terecht) dat het rookkanaal regelmatig geveegd wordt. Dat mag een particulier gewoon zelf doen.

  • Marcel

    Met mijn vakdiploma’s uit het verleden en mijn onlangs behaalde Bewijs van Vakmanschap Eerste monteur werktuigkundige installatie en service en onderhoud op zak denk ik dat ik maar gewoon verder ga met de manier waarop ik al jaren mijn toestellen installeer en onderhoud. Volgende week ga ik weer beoordeeld worden of dat ik mijn erkenning waardig ben. En verder maak ik mij niet zo druk meer over die hele gasketel wet. We lopen als bedrijf straks wel het risico om door een ambtenaar van achter zijn bureau beboet te worden omdat ik als bedrijf nog niet gecertificeerd ben maar volgens een uittreksel van de KvK sinds jaar en dag gas toestellen installeer en onderhoud.

  • Ruud

    Mooie sanctie, een certificaat intrekken van een niet gecertificeerd bedrijf?!?
    En gewoon toestaan dat er bij de DHZ schappen vol aan gastoestellen liggen (geldt ook voor F-gas plichtige toestellen). Misschien daar eens de eerste stap zetten om de vakhandel te beschermen in plaats van in een kwaad daglicht te zetten?

  • Maromic_Techno_Service

    Zo lang er groohandel bedrijven als warmte service en technische uni zijn die aan de beun ketels verkopen, weet er zo 10 beunhazen te noemen ga ik er vanuit dat het gewoon een grote chaos blijft

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie gegevens worden verwerkt.

Zorg dat je geen belangrijke vakinformatie mist!

Til je vakmanschap naar een hoger niveau met vakblad Installatie. Van de laatste technische ontwikkelingen, mooie projecten en interviews tot praktische tips voor ondernemen.
Download nu gratis een digitaal inkijkexemplaar.

Laatste nieuws

Zonnestroomboilers: aanbod groeit

ISH belooft installatieprimeurs in spannend ‘umfeld’

Zonnepanelen kabel via condensafvoer ketel

Webinar: nieuwe warmtepomp-smaken

Markt zonnepanelen gehalveerd; herstel in zicht

Beugelen rookgas: aanvullende eisen onderconstructie