Installatiebedrijven die in de problemen komen door de coronacrisis kunnen de geplande loonsverhoging van 1 juli aanstaande ook omzetten in extra vakantiedagen voor haar medewerkers. Een half jaar respijt voor de loonsverhoging is goed voor 29 vakantie-uren.
Dit hebben de vakbonden in de kleinmetaal afgesproken met branchevereniging Techniek Nederland.
Vastgelegd in cao
Het gaat om de loonsverhoging van 3,5 procent, die al was vastgelegd in de cao. Van 1 juli tot en met november van dit jaar kunnen werkgevers die loonsverhoging omzetten in extra vakantierechten. Techniek Nederland en de vakbonden zijn deze ‘dispensatieregeling’ overeengekomen in de Vakraad Metaal en Techniek.
Verzoek indienen
Bedrijven die gebruik willen maken van de dispensatieregeling, kunnen een verzoek indienen bij de Vakraad. Dit verzoek moet financieel onderbouwd zijn, en voorzien zijn van goedkeuring van een meerderheid van de medewerkers. De loonsverhoging wordt dan verschoven naar 1 december 2020. De werknemer ontvangt 29 uur extra-vakantieaanspraken over de periode juli 2020 tot en met november 2020.
Combi-nota’s en protocol
In de Vakraad zijn ook andere afspraken gemaakt. Zo kan MN coulant omgaan met de inning van de zogeheten combi-nota’s voor de pensioenpremie en afdracht aan het opleidingsfonds OTIB. Het gaat om de combi-nota’s voor het derde en vierde kwartaal van dit jaar. De Vakraad benadrukt het belang om veilig te blijven werken volgens het protocol ‘Samen veilig doorwerken’. Techniek Nederland stelde dit protocol in maart op met de overheid, vakbonden en een aantal andere branches.