Een lager energieverbruik en een gezonder binnenklimaat, tegen lagere kosten. Dat is wat Breijer belooft met de lancering van een bluebot met Artificial Intelligence (AI). Het gebouwbeheersysteem stemt steeds nauwkeuriger af op actuele situaties.
“Dankzij AI zorgt de bluebot er zelfstandig voor dat gebouwbeheersystemen optimaal zijn ingesteld. Daarmee vermindert het energieverbruik en verbetert het comfort”, vertelt Michel Maassen, teamleider gebouwautomatisering bij Breijer.
Van AI naar GBS
Aan een gebouwbeheersysteem (GBS), die alle klimaatinstallaties in een pand aanstuurt, wordt steeds meer apparatuur aangesloten. De bluebot haalt data uit het GBS en eventuele andere relevante systemen in een gebouw. Dit wordt gecombineerd met een digitale leeromgeving met grote hoeveelheden gegevens over bijvoorbeeld weersomstandigheden. Na de data-analyse voert de bluebot automatisch verbeteringen door in het GBS.
Maassen: “Elk gebouw is anders en reageert op een eigen manier op veranderingen in bijvoorbeeld het weer en de aanwezigheid van personen. De bluebot leert het gebouw met behulp van machine en deep learning tot in detail kennen. Vervolgens wordt het GBS perfect afgestemd op de specificaties van het gebouw en de actuele omstandigheden in de omgeving.” Uniek is dat de bluebot inzetbaar is zonder dat er een nieuw GBS hoeft te worden geplaatst, of andere grote aanpassingen aan het systeem en gebouw nodig zijn.
Minder energieverbruik, meer comfort
Door de optimale instelling van het GBS maakt de bluebot forse energiebesparingen mogelijk. Bijvoorbeeld door het verbruik van energie en gas voor verwarming en de vraag naar koeling te verminderen. Een eerste pilot in het hoofdkantoor van Breijer in Rotterdam laat zien dat het tienduizenden euro’s per jaar kan besparen.
Daarnaast levert de inzet van de bluebot een bijdrage aan een gezond binnenklimaat. Maassen: “We kunnen bijvoorbeeld tijdig signaleren dat er een storing is opgetreden in de luchtbehandelingssystemen, of dat filters dreigen te vervuilen.” Ook helpt de bluebot zicht te houden op de energieprestaties van een GBS en tijdig te bepalen wanneer bijsturing of zelfs vervanging van systemen en installaties rendabel is.
ik heb ook een vraag aan breijer
mooi al die technieken! is er ook a iets bedacht om geluid overlast van ventilatoren en warmtepompen te beperken?
Techem heeft dit ook pas gelanceerd. In combinatie met de digitale verbruikmeters* wordt de stooklijn of naar boven of naar beneden bijgesteld. (*kan alleen met de laatste versie van de veldapparatuur, betreft combinatie van verbruikmeters, aanvoer- en retoursensors)