Al twaalf jaar werk in in de ventilatie. Bij verschillende bedrijven en in verschillende functies. En wat mij nou altijd zo opvalt is dat het zelden over luchtkwaliteit gaat. Terwijl dit toch de essentie is van een ventilatie systeem: Het bereiken van een goede luchtkwaliteit.
Pleuro’s en energie
Wel heb ik het heel vaak gehad over euro’s. Wat kost dat? Hoeveel past er op één pallet? Hoeveel geluid maakt dat ding? Snapt mijn oma van 90 het ook? Zit er ook een app bij?
Allemaal logische en terechte vragen, dat ontken ik niet. Ik zou alleen zo graag zien dat we het eerst hebben over de luchtkwaliteit. Als we dat allemaal op orde hebben, dan pas gaan we kijken naar de overige zaken.
Bouwbesluit en normen
Ja maar in het Bouwbesluit en in de NEN 1087 staat er dat… Ja boeiend, dat zal allemaal wel. Dat zijn de minimale eisen. Daar wordt aangegeven waar je sowieso aan moet voldoen. Het is in regelgeving niet vast te leggen dat je zelf ook gerust goed mag nadenken. Je moet in de woningbouw minimaal 0,9 liter per vierkante meter vloeroppervlakte ventileren. 1.3 liter mag ook. Je hoeft het ook niet 24 uur per dag daadwerkelijk te doen hè? Alleen als de situatie er om vraagt, dan moet je het wel kunnen realiseren. Denk eraan dat het jouw project is, of jouw installatie. En dat je de diensten verleent voor jouw klant.
Hoe dan wel?
Ik ga geen mooie volzinnen gebruiken en ik ga ook geen zalvende woorden typen hier. Want het zal me eigenlijk een zorg zijn of het nou echt niet wat goedkoper kan. Of het nou echt niet wat energiezuiniger kan. Een ventilatiesysteem is in essentie bedoeld om vervuilde lucht af te voeren en schone lucht toe te voeren met als uitgangspunt een gezond binnenmillieu. En dat is prima mogelijk zonder energieverslinders die 50 procent van het bouwbudget opslurpen. Dus denk na, werk goed samen, communiceer met alle partijen die zijn betrokken bij het project. Stel elkaar projectinhoudelijke en oplossingsgerichte vragen en neem je verantwoordelijkheid.
Want uiteindelijk is een ventilatiesysteem bedoeld om een goede luchtkwaliteit te bewerkstelligen!
En dan maakt iedereen zich druk over een rookvrije omgeving en vervolgens wordt er een biomassa centrale in de buurt geplaatst of staan er huizen met houtkachels naast een schoolplein waardoor er veel meer luchtvervuiling optreedt dan van die paar eventuele sigaretten. Houtrook is veel vervuilender dan sigarettenrook en ook smeriger dan de uitstoot van het verkeer, daardoor kan de buitenlucht al zo zwaar vervuild zijn dat meer lucht toevoeren ook meer fijnstof en chemische vervuiling binnen brengt.
Eens met jouw mening over houtrook. Verdient ook veel meer aandacht dan dat het momenteel krijgt.
Hallo,
Hier een houtkachel liefhebber…
Ik ben het eens met jullie, maar er word voor de mensen die een houtkachel hebben ook geen goed oplossing geboden om de overlast zoveel mogelijk te beperken. Als er een betaalbare oplossing zou zijn wil ik die echt wel toepassen. Daar zit ook een probleem….
Beste Arjan, we weten het dus wel dat de houtkachel smerig is voor de omgeving maar doen daar toch maar niets aan. Beetje egoïstisch is dat wel natuurlijk. De openhaard is bij mij al jaren taboe toen de buren tegenover mij hun nieuwe houtkachel ging stoken waardoor wij en onze buren de ramen en ventilatie moesten sluiten.