Ga naar hoofdinhoud

Gemeenten aan zet in energietransitie

Welke wijken gaan van het gas af? Waar wordt ingezet op duurzame warmtenetten. Bijna alle regio’s hebben afgelopen week hun plannen gepresenteerd voor de omschakeling naar duurzame elektriciteit en warmte.

Komend jaar zijn de gemeenten aan de beurt. Dán wordt het interessant.

Als het om elektriciteit gaat, hebben de meeste regio’s een voorkeur voor zonne-energie boven windenergie. Over duurzame warmte zijn er bij de regio’s nog veel vraagtekens. Definitieve keuzes zijn voorlopig niet aan de orde. Concrete regionale plannen zijn te zien in het Nationaal Programma Regionale Energiestrategie

Niet elke regio gaat even ver

In een aantal regio’s blijven de plannen beperkt tot grootschalige bronnen als restwarmte of geothermie. Andere regio’s hebben ook de mogelijkheden voor warmte-en koudeopslag (wko) of de  toepassing van warmtepompen in kaart gebracht. Sommige regio’s gaan nóg een stap verder. Zij presenteren al clusters van warmtevraag en -aanbod. De regionale plannen zijn nu nog een eerste verkenning. Pas in de loop van volgend  jaar wordt het beeld concreter.

Uiteindelijk is de gemeente aan zet

De regionale plannen vormen de basis voor de manier waarop de gemeenten straks de warmtevoorziening per wijk gaan regelen. De gemeenten moeten hun plannen eind 2021 klaar hebben. Voor installateurs is dat een interessant moment, zegt branchevereniging Techniek Nederland. Dan wordt namelijk duidelijk welke wijken als eerste aardgasvrij zullen zijn. De plannen laten ook zien welke wijken een nieuw warmtenet, collectieve of individuele warmtepompen of andere warmtevoorzieningen krijgen. Afstemming met en inspraak van bewoners zal naar verwachting de nodige tijd in beslag nemen.

Voldoende vakmensen

De energietransitie kan alleen slagen als er voldoende werknemers zijn. De komende jaren zijn er duizenden extra technische vakmensen nodig. Techniek Nederland vindt dat provincies en gemeenten een rol kunnen spelen, door hun plannen te combineren met acties op mensen op te leiden of om te scholen richting een baan in de techniek.

7 reacties op “Gemeenten aan zet in energietransitie

  • groene rakker

    Al die collectieve warmte systemen zijn meestal veel te duur. Niet doen, tenzij er een goedkope betrouwbare warmtebron beschikbaar is. En dan ook een lage prijs aan de gebruikers rekenen, en niet lekker hoge winst maken en de gebruikers uitkleden.
    Gewoon een individuele warmtepomp, nadat er genoeg is geïsoleerd.
    Niet alleen zonne energie, ook wind is nodig voor de spreiding op hoger dan individueel nivo. En vraag management.
    Kijk hier eens voor ideeën: https://gathering.tweakers.net/forum/list_messages/1860105

    1. groene rakker

      Oh, en graag een CO2 warmtepomp, anders is er het risico dat de kuur erger is dan de kwaal.
      Hoe heb ik het horen noemen? De ontluchtingszaag? Iets met STEK?

  • Pietje

    Maar gemeenten willen soms ook gewoon niet veranderen. Ze willen alles, maar geen keuzes maken. Met name ruimtelijke ordening is vaak erg conservatief.
    Ik woon in een voormalige boerderij. Op een pony veldje heb ik 36 PV panelen staan en we staan op het punt een warmtepomp aan te schaffen. Krijgen we doodleuk een brief dat de panelen in strijd met het bestemmingsplan zijn (weitje heeft landbouw bestemming) en dat we ze maar binnen 8 weken moeten afbreken. Op het dak kan niet wegens welstand met dorpsaanzicht. Het antwoord is dat onze locatie dan niet geschikt is voor PV panelen. Het gaat om 40 m2 panelen op een wei van 2500 m2 waar de pony’s tussen de panelen grazen. Ze hebben afgelopen 2 jaar wel 21 MW opgeleverd en 16 ton CO2 bespaard. Met een 10 kW warmtepomp zou dit nog veel meer zijn.
    En dan als gemeente wel een beroep doen op alle burgers om te verduurzamen en van het gas te gaan want ze willen in 2025 CO2 neutraal zijn. Maar ja, dat is een andere afdeling.

    1. groene rakker

      Kan je de panelen op een oude oplegger monteren? Kunnen ze er niets van zeggen, zeker als je hem zo af en toe iets verplaatst.

      1. Pietje

        Daar trappen ze dus niet meer in. Schaftkeetjes als stalletje moeten ook allemaal verwijderd worden. Ze kijken naar het doel waar het voor gebruikt wordt en niet hoe het gemaakt is.

    2. groene rakker

      Staan je panelen laag bij de grond? Is het een optie om ze zo hoog te zetten dat de pony’s er onder kunnen grazen? Of maak een schuul-schuurtje voor de pony’s, ongeveer 40m2? Niet vergeten daar een omgevingsvergunning voor aan te vragen.

  • g van dijk

    en een WP die stil is dat is heel belangrijk!!

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie gegevens worden verwerkt.

Zorg dat je geen belangrijke vakinformatie mist!

Til je vakmanschap naar een hoger niveau met vakblad Installatie. Van de laatste technische ontwikkelingen, mooie projecten en interviews tot praktische tips voor ondernemen.
Download nu gratis een digitaal inkijkexemplaar.

Laatste nieuws

Zonnestroomboilers: aanbod groeit

ISH belooft installatieprimeurs in spannend ‘umfeld’

Zonnepanelen kabel via condensafvoer ketel

Webinar: nieuwe warmtepomp-smaken

Markt zonnepanelen gehalveerd; herstel in zicht

Beugelen rookgas: aanvullende eisen onderconstructie