DeWarmte heeft de ASN Bank Wereldprijs gewonnen. Dit is een prijs voor duurzame startups in Nederland. Auke de Vries en Sander Wapperom, bedenkers van DeWarmte, slepen hiermee 25.000 euro in de wacht. Met het geld willen ze tien huizen voorzien van circulaire warmte.
Volgens de vakjury was DeWarmte een duidelijke winnaar: “Sander en Auke van de DeWarmte vielen ons het meest op. Alles aan hun oplossing om woningen te verduurzamen klopt en beide ondernemers zijn heel bevlogen en betrokken bij het onderwerp. Ik heb het gevoel dat ze heel groot kunnen worden.”
DeWarmte
DeWarmte verwarmt je huis met warmte dat via je doucheputje of wasmachine wegstroomt. De teruggewonnen warmte slaan ze op voor hergebruik met hun innovatieve HeatCycle. Zo benutten ze waardevolle warmte die anders verloren zou gaan.
Net voordat het afvalwater naar het gemeentelijk riool stroomt, koelt de HeatCycle het af naar 2 °C en wint hiermee de warmte terug met behulp van een warmtepomp. Deze verhoogt de temperatuur van (koud) water tot 60 °C, zodat het direct gebruikt kan worden voor warm-tapwater en/of verwarming. Een buffervat zorgt ervoor dat er altijd warmte beschikbaar is, ook als je even niet onder de douche staat of een wasje draait.
The Green Village
De innovatie staat momenteel in The Green Village in Delft, in de sociale huurwoning van de eerste pioniers. Elke dag hergebruiken zij hun eigen warmte en besparen hiermee veel aardgas zonder anders te gaan leven.
Heel goede besparing! Had het zelf ook al bedacht, maar net iets teveel werk en vooral te moeilijk om zelf te maken.
Leuk oud idee maar waar praten we over, 20l water van 30C, dat tikt niet aan , daar kun je echt geen huis van verwarmen noch merk je die besparing, zeker niet als je daar de benodigde energie van de warmtepomp ook nog aftrekt .
Dus zoiets als: “pennywise, poundfoolish”?
@Paul: eens met dat het niet enorm is, maar je cijfers kloppen niet. De meeste zuinige douches verbruiken 5-6 liter water per minuut. Dus als je uitgaat van 5 minuten douchen (zeer kort gemiddeld) en 4 mensen in een huishouden dan zit je al op 80-100 liter. Vervolgens gooien ze dat in een warmtepomp waar ze waarschijnlijk een COP van 5 uit weten te halen schat ik. Dus met een beetje stroom 500% rendement… Dan komt het verwarmen vane en goed geïsoleerd huis al dichter in de buurt. Alle beetjes helpen!
Ik denk dat hier nogal wat mis gaat met de basis kennis van een warmtepomp.
Een warmtepomp maakt zelf namelijk nagenoeg geen warmte. Het zet alleen warmte van het ene medium om naar het andere. Hier komt dan alleen een heel klein beetje warmte bij van de compressor. Meer niet .
Dus water uit je afvoer afkoelen tot 2 graden geeft alleen de winst dat wat je het riool water verder afkoelt.
Maar waar ik dan heel benieuwd naar ben. Hoe warm is dat water gemiddeld als het naar het gemeente riool stroomt ( de Rest van de warmte is al aan de woning afgegeven zonder warmtepomp ) en de 2de vraag. Hoeveel liter stroomt er dan gemiddeld naar het riool op zeg een dag?
Dan nog een technische uitdagingen.
Water word vaak in onregelmatige grotere hoeveelheden aan het riool aangeboden. Hoe worden deze pieken en dalen dan opgevangen? Daarnaast. Laatste keer dat ik er over na dacht. Rioolwater is vies en smerig. Hoe word voorkomen dat het ding dicht gaat zitten.
Laatste uitdaging. Wat kost dat ding en waar laat ik dat dan weer
Zoals anderen al zeggen is het principe (zonder warmtepomp) niet nieuw.
Mij werd ook afgeraden dit te doen omdat het toch meer vervuild dan gedacht (en rendement verminderd).
https://www.milieucentraal.nl/energie-besparen/energiezuinig-huis/energiezuinig-verwarmen-en-warm-water/douche-wtw/
Het gemiddelde huishouden gebruikt echt geen douchekop die 6 liter per minuut verbruikt. En nog minder die 5 minuten douchen.
Wij douchen minimaal 10 minuten met 12 liter water per minuut (regendouche doet zelfs 20l).
Bij ons 4×10=40 minuten x 12 = 480 liter water.
Uit 480 liter water van zo’n 27C wat afgekoeld wordt naar 2C zit nog een hele hoop restwarmte. Grof geschat zit je op 250 liter water van 60C. Dat is zo’n 375 liet douche water.
Reken daar maar uit over 365 dagen 20 jaar lang.
Maar. Welke warmtepomp maakt in die zelfde 40 minuten weer een 250 liter warm water van 60 graden? Dat is dan al geen kleine warmtepomp.
Ook werkt een warmtepomp bij water het liefts met delta t van 5
Afvoer water in de pomp is inderdaad ergens rond de 25 bij douche / bad
Dit mag dus met 2 naar het riool. Dus delta t boven de 20.
Dus.
Groot aanbod in piek ( wc is hatsieflatsie 10l in luttle seconden)
Grote delta t
Veel kans op vervuiling
Niet constant vermogen. Werkt alleen als er afvalwater word aangeboden.
Dus. Het idee snap ik.
Werkend succes in de praktijk mwa. Sceptisch.
Hoe verwarm ik namelijk me water als er geen afvalwater is.
Ik neem aan dat ze daar iets voor bedacht hebben, het is niet voor niets een innovatie. En die gasten zitten op de TU, dus ik denk dat dit geen knutselprojectje van een zondagmiddag is.
Op deze website: https://www.dreamhus.nl/nieuws/update-heatcycle-dewarmte staat nog wat additionele informatie met ook concrete cijfers.
Je werkt natuurlijk met een buffer.
Ik denk dat er weinig warmtepomp installaties zijn duur zuiver buffer werken.
Niet alleen voor het warme water in dit specifieke geval, maar ook voor het koude/lauwe water.
Je kan het water meerdere keren door de wisselaar laten stromen. Als de temperatuur nog hoog genoeg is, bijvoorbeeld aanvoer = 25, dan circuleer je het nogmaals ipv. Dat je het richting de afvoer pompt.
Overigens zou ik persoonlijk al het afvoer water door de warmtepomp laten lopen, ook water tussen de 15-18 graden geeft ook nog een goed rendement. Zeker meer dan bijv. buitenlucht met een lucht/water warmtepomp in de winter.
Vergeet ook de water in het complete verhaal niet