Brandweer Nederland start een extra campagne om de gevaren van koolmonoxidevergiftiging onder de aandacht brengen. Naast de traditionele week in februari, komen de hulpdiensten aan de start van het stookseizoen met extra voorlichting.
Deze week wordt via de brandweerposten, GGD’s, politie en ook installateurs een magazine verspreid over de gevaren van koolmonoxide. Dit magazine is gemaakt in samenwerking met de Nederlandse Brandwonden Stichting.
Stookseizoen
De start van het stookseizoen is traditiegetrouw de periode waarin gebrekkig onderhoud of andere mankementen aan cv-installaties zich meer laten zien. Jaarlijks krijgen honderden mensen te maken met blootstelling aan koolmonoxide, en vallen er ook dodelijke slachtoffers te betreuren. Gasgestookte ketels kunnen door gebrekkig onderhoud koolmonoxide produceren. Wanneer dit niet netjes naar buiten afgevoerd wordt, en onverhoopt in de woning komt, kan het reukloze gas erg gevaarlijk zijn.
Gasketelwet
Sinds 1 oktober is de Gasketelwet van kracht. Dit houdt in, met een aanloop van anderhalf jaar, installateurs zich moeten certificeren om werk aan een gasgestookte installatie uit te mogen blijven voeren. Installateurs die vakdiploma’s, of bijvoorbeeld OK CV op zak hebben, beschikken over vrijstellingen. Er moet een theorie en een praktijkexamen worden afgelegd.
Vanaf 1 april 2022 zijn installateurs, maar ook woningeigenaren, strafbaar wanneer een niet-gecertificeerd monteur of bedrijf de ketel plaatst of onderhoudt. Ook het ministerie van Binnenlandse Zaken heeft bij de ontwikkeling van de wetgeving aangegeven met een publiekscampagne te komen.
Magazine
In het magazine, hier te downloaden, lees je onder andere wat de aankomende certificeringsregeling voor installateurs inhoudt, meer informatie over de symptomen van een CO-vergiftiging en de gevolgen voor je gezondheid, het ervaringsverhaal van mensen die een CO-vergiftiging mee maakten.
Wellicht ook goed om in de campagne de burgers in Jip en Janneke taal uitleg te geven over hoe het beugelen van de afvoeren van installaties behoort te zijn. Op dat onderdeel gaat het vaak mis.
De gebruikers kunnen dan zelf aan de bel trekken als ze iets zien wat vragen oproept.
Lees ik dat nu goed??? Installateurs die vakdiploma’s op zak hebben beschikken over vrijstellingen. Die heb ik nog uit de jaren 80. Begin dit jaar heb ik wel mijn CO certificering behaald. Nu hoop ik dat die vrijstelling bestaat uit het certificeren van mijn bedrijf. Als eenling ben ik juridisch het bedrijf. Dus op dubbele kosten zit ik niet bepaalt te wachten.
Alle Behaalde Certificaten moeten op dezelfde datum 1 april 2021 ingaan. Ik en vele anderen hebben het certificaat gehaald,, en tot die datum hoeven we het certificaat niet te gebruiken.
Diegene die het kort voor datum 1 april 2021 hebben gehaald,, halen er 100% rendement uit en wij die het al bijna rond die datum 2 jaar hebben worden sterk benadeeld.
Had ik het geweten had ik het toch liever ruim 1,5 jaar later gehaald.
Maarja. Dat zal wel weer in ons nadeel werken.