Ruim de helft van de Nederlandse koopwoningen heeft eind 2020 nog geen definitief energielabel (55 procent). Voornaamste reden hiervoor is dat men geen intentie heeft om de woning te verkopen. Dit blijkt uit het Duurzaam Wonen onderzoek, een grootschalige meting van Multiscope onder 4.000 Nederlanders.
Definitief energielabel onbekend
Vanaf 1 januari 2021 wordt de aanvraag van een energielabel vele malen duurder. Een kwart van alle woningeigenaren weet niet of hun woning een definitief energielabel heeft (25 procent). Dit komt neer op meer dan 1,1 miljoen huizenbezitters. Bijna twee op de vijf geven aan dat de eigen woning geen definitief energielabel heeft (38 procent). Een nagenoeg even groot deel zegt dit wel te hebben (37 procent).
Verkoop bepaalt aanvraag
De voornaamste reden waarom woningeigenaren geen definitief energielabel aanvragen is omdat ze geen intentie hebben om de woning te verkopen (47 procent). Eén op de vijf ziet het nut van het label niet in (20 procent). Ook de bekendheid speelt een duidelijke rol. Eén op de vijf heeft dit nog niet gedaan, omdat ze het label niet kennen (18 procent). Nog eens 9 procent weet niet hoe ze het label moeten aanvragen. Eén op de acht (12 procent) wil het label nog wel gaan aanvragen in 2020.
Kennis omtrent regels laag
Het merendeel van de huiseigenaren is niet bekend met alle regels en veranderingen omtrent het energielabel. Meer dan de helft weet niet dat men een boete van 170 euro krijgt bij verkoop of verhuur zonder definitief energielabel (53 procent). Meer dan zes op de tien (61 procent) weten niet dat de aanvraagprocedure verandert vanaf 2021. Een nagenoeg even groot deel (63 procent) weet dus ook niet dat de kosten van deze aanvraag volgend jaar zullen stijgen van enkele tientjes naar honderden euro’s.
Het voorlopig energielabel is volstrekt nutteloos. Bij twee volstrekt identieke woningen met label B krijgen je buren door alleen zonnepanelen plotsklaps label A. Dit geeft een volstrekt onjuist beeld over de isolatiewaarde van de woning. Een juiste beoordeling of je dan van het gas af kunt is daarmee onmogelijk gemaakt. De instanties weten dit en daarom willen ze er ook van af. Overigens: De kosten en de totale CO2 uitstoot van WPn zijn nagenoeg gelijk aan die van een HRC ketel. Dit komt omdat de elektriciteitscentrale maar een rendement heeft van ca 30%. Zodat 3×1 = 1×3! WPn zijn dus geen oplossing voor het klimaatprobleem. Zelfs bij grond WPn blijft de milieuwinst uiterst beperkt. De installatiebranche zou dit onmiddellijk eens duidelijk, volledig en eerlijk in kaart moeten brengen.
Niet helemaal nutteloos. Het gaat niet alleen om gas. Het gaat om de totale energie nodig voor de woning. Al is gas moeilijker inzichtelijk te krijgen voor de leek dan elektra en zou het beter zijn als het label op warmtevraag focust.
Ik heb rendementen van ~ 40 – 60% voor centrales gevonden:
ce.nl/publicaties/download/445
Vermenigvuldig dat met een COP van 3 – 6 en je komt erop uit dat een warmtepomp die niet direct zijn stroom van zonnepanelen, ! waterkracht of windmolens ! krijgt een factor 1,2 – 3,6 beter is dan zelf gas stoken, aannemende dat de maximum watertemperatuur van de ketel onder de ~60C staat. Anders is de warmtepomp nog veel beter.
Jouw berekening komt dus alleen een beetje in de buurt als er helemaal geen groene stroom beschikbaar zou zijn.
Het is wel een goed idee CO2 warmtepompen te nemen, want andere “koude middelen” hebben een groter opwarmingseffect (bij lekkage) en kunnen eventueel ook vervuilen.
Bij enkele kennissen zonnepanelen geplaatst, en op het 3e adres op weg naar gasvrij…
Het is een nutteloos systeem. Ik heb een voorlopige label B. Ondertussen zijn alle oude kozijnen met isolatieglas vervangen voor kunststof kozijnen met HR++ glas. De oude mechanische installatie is vervangen voor een decentraal ventilatie systeem op CO2 basis. Een zonneboiler is in 2008 geplaatst, maar nu met een regeltechnische aanpassing voor verwarming. Alle radiatoren vervangen voor hybride radiatoren en waterzijdig ingeregeld. Omdat ik nog geen PV panelen heb blijft de energielabel op B staan. Andere bewoners in mijn straat hebben PV panelen op heb dak geplempt en voor de rest niks gedaan en die hebben een label A
Goed bezig. Jij beter dan de buren. De panelen komen zo te horen wel. Te betalen uit de besparingen die je realiseert met wat je wel gedaan hebt.
Beste Marcel. Het klopt wat jij schrijft…..Ik hoop dat de installatiebranche nu eindelijk de waarheid achter isoleren en van het gas af gaat vertellen. Mensen kunnen alles opzoeken en willen niet meer voor de gek worden gehouden. Gas is en blijft een prima oplossing voor verwarmen en koken. Vertel ook de waarheid hoe stroom wordt opgewekt en welke uitstoot dit tot gevolg heeft.
Inderdaad, mensen kunnen alles opzoeken. Zie mijn reactie op Marcel.
1. Isoleren. (verder; korter douchen, temperatuur lager, lage temperatuur verwarming(convectoren, vloerverwarming), balans ventilatie, …, warmtepomp, warmtepompboiler, zonnepanelen … )
De verplichting voor het energie label is voorlopig uitgesteld voor zover ik heb gelezen!
Jelle schreef:
4 januari 2021 om 18:21
De verplichting voor het energie label is voorlopig uitgesteld voor zover ik heb gelezen!
Jelle: vertel me a.u.b.: waar heb je dit gelezen? ik wordt namelijk pardoes overvallen met de kennis over verplichte energie labels en boete’s per 2021. had dit vast moeten weten. lezen horen maar Tja, ik verkoop namelijk niet dagelijks mijn huis..
Nieuws van 23 september 2020 in deze serie.
https://www.installatie.nl/nieuws/uitgebreid-energielabel-uitgesteld/
Grt
Jelle