Door de coronacrisis was het een raar jaar. Ook voor ondernemers in de installatietechniek. Toch ging het meeste werk gewoon door. Sterker nog; sommige installateurs hebben het drukker dan ooit. Daarom hebben we dit jaar ook weer acht prachtige nummers van vakblad Installatie gemaakt. Een blad dat dit jaar een restyling doormaakte. Het gevolg zijn vier nummers ‘oude stijl’ en vier nummers 2.0.
Nummer 1: VSK
Oh ja, begin dit jaar was er nog helemaal geen sprake van een pandemie. De VSK in Utrecht ging nog ‘gewoon’ door. We kunnen het nu al bijna niet meer voorstellen. In de eerste editie van dit jaar zetten we het aanbod op de beurs op een rij aan de hand van een aantal trends. Wat was er allemaal te zien en te beleven op Nederlands grootste en meest toonaangevende installatiebeurs? We gaven elf redenen om naar de beurs te gaan.
Nummer 2: Prefab
![](https://www.installatie.nl/wp-content/uploads/2020/12/foto5-1-800x766.jpg)
We waren op bezoek bij groothandel Rensa, waar ze veel met prefab werken. Want prefabriceren en voormonteren van installatiemateriaal is hot. Minder handelingen op de bouwplaats, effectieve werkvoorbereiding, minder afval en minder faalkosten. Maar bovenal: een ontlasting voor installatiemonteurs, want die zijn steeds schaarser. Wat is er zoal te prefabriceren, hoe ziet dat eruit?
Nummer 3: Warmtepompen
Warmtepompen worden steeds meer mainstream in installatieland. We spraken met vier installateurs die al vroeg de warmtepomp omarmden. Niels Mensonides ziet toekomst in het prefabriceren van warmtepompen. Frank Rouwenhorst verkiest monoblok altijd boven split-varianten. Sjors Wagenaar is bezig met de ontwikkeling van een eigen prototype van de CO2-warmtepomp. En Piet Duinkerke nam afscheid van alle ketelonderhoudscontracten en ging zich volledig focussen op duurzame techniek.
Nummer 4: Eén warmtepomp, twee bronnen
Een dubbele nieuwbouwwoning in Tubbergen krijgt zijn warm tapwater, verwarming en passieve koeling van een warmtepomp die zijn energie haalt uit twee verschillende bronnen: een drycooler op het dak en vier lussen in de bodem. Het systeem kiest zelf welke bron het meest efficiënt is.
Nummer 5: Inregelen
![](https://www.installatie.nl/wp-content/uploads/2020/12/Cover-2020-05-613x800.jpg)
Het eerste nummer in de nieuwe opmaak. Maar met verhalen die u kan blijven verwachten. Niet iedere verduurzaming hoeft te gebeuren met een warmtepomp. Bij zestien basisscholen in Haarlemmermeer worden grote besparingen op aardgas gerealiseerd. Toverwoorden: waterzijdig inregelen en kunstmatige intelligentie in de regeltechniek. Weg met het sluimerverbruik.
Nummer 6: Vaktrots
In Installatie 2.0 hebben we één nieuwe rubriek: dicht op de huid. Eén grote foto, van een installateur die met zijn voeten in de klei staat. En trots is op zijn vakwerk. Zo ook installateurszoon Joni Fleischer. Onze fotograaf Johan van der Wardt trof hem in een driehoekige houtskeletbouwwoning. All-electric warmtepomp, balansventilatie, vloerverwarming, sanitair. JF Totaaltechniek voert uit wat hij zelf vanaf de eerste schetsen heeft uitgedokterd.
![](https://www.installatie.nl/wp-content/uploads/2020/12/JONI-FLEISCHER_JFTOTAALTECHNIEK_JOH5805-800x489.jpg)
Nummer 7: Nieuwe bodembronnen
Bij een luxe woning met een aangebouwd kantoor en kinderopvang in Uden is in een pilot een innovatief bronconcept geïnstalleerd. Het gaat om een spiraalvormige kunststof warmtewisselaar in een schacht van 60 centimeter breed en 24 meter diep. Door deze relatief ondiepe technologie wordt voorkomen dat er door waterscheidende lagen heen geboord hoeft te worden en is het eenvoudiger de bron te regenereren, met regenwater bijvoorbeeld.
Nummer 8: Strategiepodcast
![](https://www.installatie.nl/wp-content/uploads/2020/12/FOTO-3-podcast-800x534.jpg)
We maakten ze vorig jaar ook al, maar we willen er nog veel meer maken; podcasts. Een goed gesprek met onze verslaggever Tijdo van der Zee en een directeur met een visie op het vak. In de laatste editie een gesprek met Renzo van Heusden, directeur van Bonarius. Over de ‘zwermaanpak’ binnen zijn bedrijf.
Alle bladen zijn ook digitaal in te zien.