De bouwregelgeving zou eisen moeten bevatten die het verbruik van drinkwater omschrijven. Hierdoor zou regenwateropslag of het afstellen van spoelhoeveelheden van toiletten kunnen bijdragen aan minder verbruik van kostbaar en steeds schaarser wordend drinkwater.
Dit zegt directievoorzitter Jelle Hannema van Vitens in dagblad De Gelderlander. Het grootste drinkwaterbedrijf van Nederland wil dat het waterverbruik van haar klanten in 2030 met 5 procent gedaald is. Nu stijgt het verbruik nog jaarlijks.
Het in de bouwregelgeving verplichten van waterbesparende maatregelen in de nieuwbouw, zou een middel kunnen zijn. Op dit moment wordt een grijswatercircuit, of het minimaliseren van de waterhoeveelheden bij toiletspoelingen nog niet in de bouwregels beloont. Het opslaan van regenwater voor huishoudelijk gebruik gebeurt voornamelijk uit particulier initiatief.
Technische aanpassingen
Ongeveer een derde van het waterverbruik gaat op aan toiletspoelingen. Om de standaard grote toiletspoeling van 6 liter water terug te brengen naar 4 liter, moet er echter wel goed gekeken worden naar de techniek erachter. Voorwaarde voor kleinere spoelingen zijn bijvoorbeeld kleinere afvoerbuizen van 90 mm, in plaats van de 110 mm die nu nog vaak standaard is. Het is zaak dat de afvoerbuis voldoende voorzien blijft van water om een goede spoeling te verzekeren. De moderne spoelreservoirs in de installatiemarkt hebben al mogelijkheden om de spoelhoeveelheden met een ventiel te begrenzen.
Minder douchewater verbruiken kan door korter te douchen en gebruik te maken van waterbesparende douchekoppen. Deze maatregelen betreffen echter het gedrag van bewoners, en zijn niet in bouwregelgeving te vangen.
6 liter per persoon per dag minder
Vitens maakte eind vorig jaar bekend dat het bij wil dragen aan reductie van het waterverbruik in Nederland. Het afgelopen jaar groeide het waterverbruik met 10 procent naar 120 liter per persoon per dag. Douche en toilet zijn de grootverbruikers. Als het aan Vitens ligt, gaan particuliere klanten 6 liter per dag minder verbruiken. Bewustwording over verbruik, met name bij het douchen en bewateren van de tuin in de zomer, vormen hierbij de belangrijkste pijlers. Het drinkwaterbedrijf gaat meer advies geven op dit vlak. Ook start Vitens met het plaatsen van 250.000 slimme watermeters.
Het waterverbruik per spoeling kan nog lager! De Sanibroyeur Sanicompact toiletten zijn allen uitgerust met een “ECO+” spoelsysteem. Dit systeem voorziet een dubbele spoelfunctie met een waterverbruik van slechts 1,8 of 3liter water per spoelbeurt!
Dankzij de geïntegreerde vermaler volstaat een afvoer van 32mm, dus die dikke afvoerbuis van 110mm kan achterwege gelaten worden.
https://www.sanibroyeur.info/nl/71-sanicompact
Oké, dan bespaar je dus 1 liter water per spoelbeurt. Maar wel extra elektra verbruik. Weg besparing.
En de kosten van het aanleggen van een WCD bij het toilet.
1 liter per wc spoeling besparen, x 4 maal per dag helpt inderdaad.
Ga eerst eens die cw 5 en 6 toestellen verbieden die 4 tot 6 liter douche water per minuut x 10 minuten gemiddeld is 40 t0t 60 liter PP. hebben we allemaal boter op ons hoofd?