Per 1 januari 2021 zijn er een hoop nieuwe regels in gegaan. En ondanks dat BENG twee keer een half jaar is uitgesteld is het nog steeds een puinhoop. En het oneerlijke eraan is dat iedereen die hier niks aan kan doen er het meeste last van heeft.
.
Opsomming
Zo is het nog niet mogelijk om appartementengebouwen te berekenen in de BENG rekensoftware, natuurlijk enorm vervelend als je net met een dergelijk project bezig bent. Door corona zijn deze tijden al spannend genoeg, lekker door kunnen werken is dan wel wenselijk.
De geluidseisen voor de buitenunits van airco’s en warmtepompen zijn uitgesteld tot 1 april 2021. Ook hier geldt dat er nog veel weerstand en onbekendheid is vanuit de markt. Vergis je niet, de verantwoordelijkheid ligt straks bij de installateur. Die installeert immers deze buitendelen. Zijn alle installateurs hier van op de hoogte én weten zij hoe ze dit allemaal kunnen borgen?
Ook leveranciers hebben last van de rotzooi bij de overheid. De nieuwe NEN 1087 (ventilatienorm) is nog niet af, op het gebied van gelijkwaardigheid is er ook nog veel niet geregeld. Zo zijn er hier en daar wat overgangsregelingen, lees oude EPC-verklaringen tegen betaling doorzetten naar BENG-verklaringen. Ook zien we in de praktijk dat leveranciers hun producten hebben laten keuren volgens de nieuwe methodiek (waar dit al wel kon) en dat er fouten in de metingen zitten. Hier kan de leverancier niks aan doen, in de praktijk komt het er dan wel op neer dat je product niet op tijd in de database staat waar de BENG rekensoftware zijn berekeningen op baseert.
Woningnood
En dit allemaal in tijden van economische onzekerheid en tijden waarin enorme woningnood is. Natuurlijk ligt er een enorm vraagstuk voor wat betreft CO2-doelstellingen en natuurlijk moeten we altijd proberen de stap voorwaarts te maken. Dit moet alleen wel een goed doordacht en beproefd plan zijn waarbij je de juiste mensen en partijen worden ingeschakeld om dit plan te verwezenlijken.
Schandelijk
Eerlijk gezegd vind ik dit best wel schandelijk en ook slecht voor onze reputatie die wij als branche hebben. Was het niet beter geweest om alles nog maar eens een half jaartje uit te stellen? En dan uiteraard zonder nieuwe poldersessies. Gewoon puur en alleen om alles achter de schermen goed in te richten. Ik ben benieuwd wat jullie van de huidige stand van zaken vinden. Ik vind het echt ongekend dat, ondanks een jaar uitstel, het nog steeds zo’n puinzooi is.
‘als het kalf verdronken is demp je de put’
… en de dupe? De bewoner.
Uiteindelijk wel, want het wordt allemaal duurder hier door. Rompslomp kost geld en dat moet betaald worden.
Zolang we als Nederlanders niet gaan inzien dat Nederland overbevolkt is , en we hier niets mee doen , en vooral de (linkse )politiek maar laten doordrammen en Nederland maar vol blijven knallen met woningen met alle gevolgen van CO2 problemen die ook alleen maar toenemen en we ook geen betere alternatieven voor warmtepompen gaan bedenken , dan gaan de kosten alleen maar opstapelen, tot Nederland een land wordt (al geworden is) onbetaalbaar om in te wonen . De opeenstapeling van de giga kosten i.v.m Corona is nu al een feit , de daaropvolgende kosten van verduurzaming brengt Nederland financieel aan de afgerond in de wetenschap dat meer dan 650.000 gezinnen geen geld hebben (nog niet een 1 euro ) voor verduurzaming , en je niet kunt verlangen dat je de rest van Nederland ( mensen/bedrijven) weer extra gaat belasten om de verduurzaming rond te krijgen , want veel gezinnen en bedrijven staan financieel al aan de afgrond.