Het nieuwe kabinet moet de komende regeerperiode jaarlijks 120 miljoen extra spenderen aan het aanjagen van de hybride warmtepomp.
Dit bepleiten installatiebranche en netbeheerders in een boodschap aan de politiek, die vandaag vergadert over de energietransitie. Het merendeel van de miljoenen zal besteed worden in het verhogen van de ISDE-subsidie voor de gasketel-warmtepompcombinatie.
100.000 hybrides per jaar
De Coalitie HR-Hybride, bestaande uit Techniek Nederland, Netbeheer Nederland en Natuur & Milieu, wil door de extra stimulering vanaf 2024 minimaal 100.000 hybride warmtepompen per jaar installeren. Dat is meer dan tien keer zo veel dan afgelopen jaren het geval was. De miljoenen van het stimuleringsprogramma moeten ook besteed worden aan voorbeeldprojecten, productinnovatie, monitoring en het opleiden van extra vakbekwame monteurs. Voorzitter Doekle Terpstra van Techniek Nederland: “Willen we op koers blijven voor het Klimaatakkoord en de Parijs-doelstellingen, dan zijn hybride warmtepompen een onmisbare tussenstap.’
Samenwerking warmtepomp en HR-ketel
![](https://www.installatie.nl/wp-content/uploads/2021/03/6.-Compress_Hybrid_TrendLine_Ommen-201125-009.jpg)
De hybride installatie, een warmtepomp die samenwerkt met een HR-ketel, bestaat al jaren. De techniek wordt gezien als verduurzamer van woningen die nog enkel op aardgas worden gestookt, maar ook als tussenstap naar all-electric, een volledig elektrische woonhuisinstallatie voor verwarming en tapwater. Bij een hybride installatie neemt de warmtepomp het overgrote deel van de verwarmingsvraag voor rekening. Bij koude dagen en bij de productie van warm tapwater, springt de gasketel bij. De hybride vergt een extra investering voor woningeigenaren, gemiddeld genomen drie keer zo veel als een nieuwe HR-ketel. De hybride mikt vooral op de bestaande bouw die goed genoeg is geïsoleerd voor verwarming op lagere temperaturen. In Nederland vonden het afgelopen jaar 428.000 ketelvervangingen plaats.
ISDE bevat nu 124 miljoen
![](https://www.installatie.nl/wp-content/uploads/2021/04/Een-hybride-warmtepomp-opstelling-in-een-bestaande-woning-800x534-1.jpg)
Een deel van de investering in warmtepomptechniek krijgt de woningeigenaar terug via de investeringsubsidie duurzame energie (ISDE), een deel wordt terugverdiend door minder gasverbruik. De ISDE-subsidie ligt nu, afhankelijk van het vermogen van de warmtepomp, tussen de 1350 en 2600 euro. In de huidige ISDE-pot zit 124 miljoen euro voor 2021. Hier is het eerste kwartaal pas 10 procent van aangevraagd. Een stevige verhoging van het subsidiebedrag zou betekenen dat meer dan een derde van de investering in de warmtepomp gesubsidieerd is. De hybride coalitie verwacht wel dat over vier jaar de hybride warmtepomp geen subsidie meer nodig heeft. Dat heeft vooral met de schaalvergroting te maken.
Update: reactie NVI. Opvallende afwezig in de coalitie zijn de fabrikanten. Toch ondersteunt voorzitter Henk Sijbring van de Nederlandse Verwarmingsindustrie (NVI) de basisuitgangspunten. “De hybride heeft de komende vijf jaar een klein extra zetje nodig om mensen over de streep te trekken. Na die overbrugging worden de toestellen zo goedkoop dat de techniek zich subsidieloos moet kunnen bedruipen. Wij hebben niet getekend omdat we ons niet helemaal konden vinden in enkele zinsnedes uit de overeenkomst. Daar zouden we nog graag wat meer de tijd voor nemen. Wij geloven helemaal in de nieuwe aanpak om het Programma Aardgasvrij Wijken vlot te trekken. We vinden wel dat woningeigenaren zélf de keuze moeten hebben om te kiezen voor hun manier om bij te dragen aan de klimaatdoelstellingen.”
Hybride heeft het lastig
Ondanks veel marketinginspanning van fabrikanten vallen de verkoopcijfers van de hybrides nu nog tegen. Naar schatting is minder dan een kwart van het aantal geplaatste warmtepompen (2019: ruim 40.000) een hybride. Onder invloed van de ISDE-subsidie en de verduurzamingstrend neemt dit aandeel wel toe. Daar wil de Coalitie HR-Hybride gas op geven.
Sentiment veranderd
![](https://www.installatie.nl/wp-content/uploads/2019/06/foto-hybride.jpg)
Het afgelopen jaar is het sentiment richting hybride wat beter geworden, geven installateurs aan richting Installatie.nl. De techniek werd lang door de warmtepomp- en van-gas-los-lobby als een stoorzender beschouwd in het volledig aardgasvrij maken van Nederlandse huishoudens. Zo kregen ketelfabrikanten het verwijt dat de hybride de transitie juist zou vertragen. De tegenreactie was onder andere dat veel particulieren liever nog een generatie HR-ketel lieten installeren, dan te investeren in verduurzaming met een langere terugverdientijd. Mede hierdoor was 2019 een recordjaar voor de ketelverkoop.
Aardgas uitfaseren
De overheidsdoelstelling is om in 2050 geen gebruik meer te maken van aardgas als energiedrager voor de gebouwde omgeving. Doelstelling van het Klimaatakkoord is om in 2030 meer dan de helft aan CO2-reductie ten opzichte van de uitstoot in 1990 te hebben gerealiseerd. De gebouwde omgeving loopt achter op die doelen. Ook met betrekking tot de proeftuinenprogramma Aardgasvrije Wijken gaat het nog niet in het vooropgestelde tempo. Gemeenten moeten dit jaar hun plannen klaar hebben.
Wat vinden jullie: vul de poll in
![Laden ... Laden ...](https://www.installatie.nl/wp-content/plugins/wp-polls/images/loading.gif)
Groot aanbod aan toestellen
![](https://www.installatie.nl/wp-content/uploads/2020/11/elga-ace.jpeg)
Alle cv-ketelfabrikanten hebben hybrides. Remeha heeft met de Elga Ace de hybride warmtepomp, nadat het bedrijf Techneco overnam. Nefit heeft de Enviline en Compress Hybrid in verschillende uitvoeringen, Atag heeft haar Energion, Vaillant de Arotherm en Geotherm, en Intergas de Daikin Intergas hybride. Itho Daalderop heeft een hybride die met alle HR-ketels kan samenwerken. Inventum heeft hybrides met zowel buitenlucht als ventilatielucht als warmtepompbron. De grootste fabrikanten zijn verenigd binnen de NVI.
Technische voorwaarden voor hybride
Belangrijk bij het adviseren van een hybride is om te weten wat het warmteverlies van de woning is. Wanneer een schil voldoende is geïsoleerd, en het afgiftesysteem op lagere temperaturen kan voorzien in de verwarmingsvraag van de woning, dan is de stap naar hybride te realiseren. Daarnaast zijn ook factoren als het afgiftesysteem en de beschikbare installatieruimte van belang. De meeste hybrides hebben een extra binnendeel dat naast de ketel moet worden geplaatst. Verder moet ook een buitendeel geplaatst worden voor de lucht/water-warmtepomp. Hiervoor gelden sinds afgelopen maand aangescherpte geluidseisen.
Eerdere poging lobby
Vandaag vergadert de nieuwe Tweede Kamer over het Klimaatakkoord. Ook is de energietransitie een van de agendapunten in de vorming van een nieuw kabinet. Het is overigens niet de eerste keer dat Techniek Nederland en andere belangenbehartigers in een gezamenlijk statement de kabinetskoers over verduurzaming proberen te voeren. In een vorige poging om de verduurzaming te versnellen, in de aanloop van het Klimaatakkoord van 2018, brak Techniek Nederland met onder meer toestelfabrikanten en netwerkbedrijven een lans voor verplichte verduurzaming bij ketelvervanging. De uitfasering van de cv-ketel zou moeten gebeuren met een rendementseis voor verwarmingsinstallaties, waardoor een 1:1 ketelvervanging niet meer mogelijk zou zijn. Dit initiatief werd niet overgenomen in het Klimaatakkoord.
Webinars en podcast Installatie.nl
- Weten wat hybrides kunnen betekenen in bestaande bouw? Check hier ons aanbod webinars over hybride warmtepompen.
- In de Installatie Podcast het verhaal over de Heattransformers, een installatiebedrijf dat haar strategie volledig heeft ingericht voor hybride warmtepompen.
- De Consumentenbond testte het afgelopen jaar verschillende hybride configuraties. Dit leverde geen winnaar op.
- Hybride: 8 argumenten voor de cv-ketel warmtepompcombinatie
bij Vaillant zou het de arotherm plus moeten zijn, de l/w warmtepomp op r290 koudemiddel. de genoemde geotherm is een bodemlus warmtepomp.
Tja…. Techniek Nederland.
Vraag me altijd af, voor wie doen ze het.
Denk dat die “gaswet” en al die andere “regels” dit voorstel niet bevorderen.
TN zou het vak interessanter moeten maken en nek daarvoor moeten uitsteken.
Als je nu die 124 miljoen uit die subsidiepot investeert in waterstofontwikkeling , dan besparen alle gezinnen in Nederland met elkaar miljarden aan dure warmtepompinstallaties ,die geld blijven kosten aan duur onderhoud en je gaat op deze manier ook nog voor meer CO2 reductie.
Een warmtepomp heeft een COP van tussen 4 en 6. Dus er wordt 4 tot 6 keer energie verplaatst t.o.v. de energie die erin gestopt wordt.
Waterstof maken van stroom heeft een belachelijk laag rendement.
Waterstof zal voor de energietransitie van de industrie belangrijk worden. Voor verwarming van woningen is het een slechte oplossing.
Beste Frank,
Ieder z,n mening, maar we gaan het meemaken wat de toekomst ons brengt. Men is niet voor niets aan testen met diverse waterstof proefopstellingen voor woningen in Nederland.
Stimuleren van waterstof lijkt me een betere optie. En wat dacht u van de ontwikkeling om gelijktijdig aardgas en waterstof door diezelfde leiding te transporteren. Zet daar op in. Maar niet een halfslachtige hybride oplossing. En dan zeker niet om warm tapwater nog volledig op aardgas te verwarmen. Dit kan grotendeels al met de warmtepomp.
Een simpele calculatie maakt duidelijk dat de gehele verduurzaming operatie aan hybride warmtepompen voor gezinnen in combi met zonnepanelen en isolatie in Nederland al gauw 200 miljard euro gaat kosten , waarom deze 200 miljard niet op waterstofontwikkeling inzetten ? en dan zijn we er nog niet, we gaan ook nog eens miljarden meebetalen voor alle landen in de EU die verduurzaming niet zelf kunnen bekostigen .Kortom indien verduurzaming niet op de juiste manier plaats vind door verkeerde keuzes ,kan dit de nekslag worden voor de Nederlandse economie , want 200 miljard door nog meer belastingen binnenslepen o.a. nu weer met rekeningrijden om alles en iedereen o.a. te laten verduurzamen , daar heb ik m,n vraagtekens bij .Dan zeg ik dit land moet gewoon kapot en de armoede zal alleen maar toenemen , door totaal verkeerde beslissingen van de politiek op voorspraak van o.a. branche-organisaties zoals o.a.Techniek Nederland.