Overheid en branchepartijen hebben nieuwe afspraken gemaakt over ventilatiesystemen. Het gepresenteerde actieplan moet de kwaliteit verbeteren, en gezondheidsklachten terugdringen.
Het actieplan Kwaliteitsverbetering ventilatievoorzieningen in woningen richt zich op de gehele bouwketen, vanaf het Programma van Eisen tot de ingebruikname door bewoners, zo laat staatssecretaris Atsma (Infrastructuur en Milieu) weten. “Reeds bij opdrachtverlening en in het ontwerp van woningen en gebouwen moet aan goede ventilatie gedacht worden; aannemers en installatiebedrijven moeten zorgen dat de voorgeschreven voorzieningen goed worden geïnstalleerd; bij de bouwtechnische keuringen moet daarop tijdens de bouw en bij oplevering worden toegezien; en ten slotte moeten bewoners goed geïnformeerd worden over het gebruik en onderhoud van ventilatievoorzieningen.”
Gezondheidsklachten
De afgelopen jaren is onrust ontstaan over gebrekkige ventilatie en slecht aangelegde of ingeregelde ventilatiesystemen in Nederlandse nieuwbouwwoningen. Globaal voldoet 50% van de opgeleverde mechanische ventilatiesystemen niet aan de minimum kwaliteitsvereisten van dit moment. Deze tekortkomingen zorgen voor gezondheidsklachten.
Kwaliteitseis
De bedoeling is dat de afgesproken maatregelen ertoe leiden dat vanaf 2015 alle nieuwe woningen worden opgeleverd met een mechanisch ventilatiesysteem dat voor 100 procent aan de overeenkomen kwaliteitseisen voldoet. Het actieplan kent een doorlooptijd van drie jaar. Het Rijk stelt voor de uitvoering en monitoring 250.000 euro beschikbaar.
Partijen
Deelnemende partijen zijn: Aedes (Vereniging van woningcorporaties), BNA (Bond Nederlandse Architecten), Bouwend Nederland, de ministeries van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties en Infrastructuur en Milieu, NEPROM (Vereniging van Nederlandse projectontwikkeling Maatschappijen), NVB (Vereniging voor ontwikkelaars & bouwondernemingen), SWK (Stichting Waarborgfonds Koopwoningen), Woningborg, Uneto-VNI, VACpunt Wonen, Vereniging Eigen Huis, de Nederlandse Woonbond en de VLA (Vereniging Leveranciers van Luchttechnische Apparaten).
En nu maar hopen dat vóór 2015 eindelijk duidelijk is geworden waarom gebruikers van balansventilatie met wtw gezondheidsklachten kunnen krijgen. Het voor 100% tegemoet komen aan kwaliteitseisen wordt wel lastig zolang er sprake is een X-factor.
Waar blijft een actieplan voor bestaande bouw? Gedupeerden in 450.000 woningen met balansventilatie wachten nog op een oplossing!
Allemaal goed en wel, maar waarom niet europees denken? Ik wil volgend jaar gaan bouwen, maar vrees dat er in België nog een veel grotere achterstand is. Ik zou, als het enigszins kan ,liever geen ventilatie voorzien en hier en daar een raam met roostering. Rob.
Allemaal goed en wel, maar waarom niet europees denken? Ik wil volgend jaar gaan bouwen, maar vrees dat er in België nog een veel grotere achterstand is. Ik zou, als het enigszins kan ,liever geen ventilatie voorzien en hier en daar een raam met roostering. Rob.