Ga naar hoofdinhoud

, , ,

Podcast: aanklampen of afhaken bij de Gasketelwet

Een bochtige, bijna kunstzinnige verstrengeling, waarbij de rookgasafvoer ook nog eens is losgeschoten.

Het certificeren voor de Gasketelwet is begonnen. Duizenden installatiebedrijven gaan het komende jaar door de molen om hun felbegeerde papiertje te halen. Waar moeten installateurs rekening mee houden? Wat kunnen ze verwachten? En waar komt die Gasketelwet eigenlijk vandaan? Een gesprek hierover in de nieuwste podcast van Installatie.nl tussen Tijdo van der Zee en Eddy Buiting, redacteur en hoofdredacteur van Installatie.nl.

“Wanneer je rekent vanaf publicatie van het koolmonoxiderapport van de Onderzoeksraad voor Veiligheid in 2015, wat in feite de start is van dit traject, dan praten we al over een proces van bijna zes jaar. En dan op 1 april 2022 moet de knop echt om. Dan heeft elke monteur en elk bedrijf dat werkzaamheden uitvoert aan de cv-ketel zich te houden aan een aantal spelregels”, aldus Eddy Buiting in de podcastaflevering.

Zelfregulering mislukt

In dat rapport concludeerde de Onderzoeksraad voor Veiligheid dat het aantal koolmonoxide-ongevallen onacceptabel hoog was én dat de branche niet in staat was gebleken om zichzelf met vrijwillige keurmerken voldoende te reguleren. Dit stak schril af bij de situatie in de ons omliggende landen, waar  installateurs wél wettelijk verplicht zijn om zich te laten erkennen of certificeren. Het rapport veroorzaakte “groot alarm”, volgens Buiting. “Het was duidelijk: het systeem moest op de schop.”

Zes jaar later is het certificeren dan eindelijk begonnen. Naar schatting 4.000 installatiebedrijven zullen vanaf de zomer hun bedrijfspapieren moeten halen én hun monteurs op Vakmanschap CO-cursus moeten sturen. In de podcastaflevering bespreken Van der Zee en Buiting wat dat gaat betekenen: elke certificerende instelling zal zeven dagen per week, zeven maanden lang 2,5 installatiebedrijf per dag moeten certificeren. Buiting: “Het zal bijna onmogelijk zijn om de deadline te halen. Het zal me niet verbazen dat er straks een nieuwe overgangsperiode komt.” Het ministerie van Binnenlandse Zaken geeft echter aan dat een nieuwe overgangsperiode op dit moment niet aan de orde is.

Weg met het kaartenbakje

In de podcastaflevering komt ook Willem Broekkamp aan het woord, manager kwaliteit en veiligheid bij Bonarius. Dat bedrijf heeft zich afgelopen maand in een pilot als eerste grote installatiebedrijf laten certificeren. “De certificering sluit eigenlijk goed aan bij hoe wij onze werkzaamheden nu al uitvoeren”, aldus Broekkamp in de uitzending. “Behalve de aandacht voor koolmonoxidepreventie bevat de certificeringsregeling voor ons weinig nieuws.”

Buiting reageert: “Dit is natuurlijk iets dat een grotere installateur doorgaans beter voor elkaar heeft dan een kleine speler. Je moet vanaf volgend jaar alles bij gaan houden, goed registeren, opslaan in registers. Je komt niet meer weg met een kaartenbakje.”

Vaktrots

Hoewel de weg ernaartoe niet zonder slag of stoot gegaan is, is de Gasketelwet en de bijbehorende bedrijfscertificering een goede zaak, meent Buiting. “De handige neefjes moeten uit de branche. Dus wat mij betreft wordt de lat zo hoog mogelijk gelegd. Volgens mij krijg je als monteur ook echt weer een deel van je vak terug, dat je door alle liberaliseringen uit de jaren ’90 bent kwijtgeraakt.”

Podcasts

Om alle afleveringen van onze podcastserie te luisteren kan je je abonneren op het podcastkanaal van Installatie.nl dat is te vinden in grote podcastapps zoals Tune-in, Spotify en Apple podcasts. Ook op de website van Installatie.nl zijn de afleveringen te luisteren, evenals op Soundcloud.

Heeft u ook een interessant ondernemersverhaal voor de podcastserie? Stuur dan een berichtje naar installatie@eisma.nl

20 reacties op “Podcast: aanklampen of afhaken bij de Gasketelwet

  • Nico

    Ik haak af na 45 jaar als installateur

  • Mark

    Bij deze manier van markt afschermingen, kan je eigenlijk niet aanhaken

  • Hans

    Hoe gaat men om met de klusbedrijven die cv- ketels ophangen en aansluiten ??

  • Henri van houtum

    Ze zullen eerst moeten beginnen met de verkoop online en bij een warmtecentra aan onbevoegde in plaats van de installateurs op hoge onkosten jagen achterlijk land hier

    1. Perry Hempenius

      Hellemaal mee eens, Dat had ik ook al voorgesteld , maar dat mag niet volgens hun, vrije markt

  • Ege

    Zolang de particulier op markplaats en andere verkoop kanalen nog een ketel kan aanschaffen zal dit probleem niet uit de wereld worden geholpen. En wie gaat dit allemaal controleren?

  • Jaren lang studie en eveneens jaren lang ervaring als Scios Installateur.
    Waarom moet ik deze cursus volgen?
    en waarom heeft mijn diploma geen waarde?
    Met alle respect, een klusser kan binnen 2 werkdagen een certificering hebben.
    waar ik 10 jaar voor op school heb gezeten

    wat een land zeg!!

    1. Eddy Buiting

      Er wordt gewerkt aan scios vrijstelling. Check de podcast

      1. Barry

        Ja en waarom zou scios wel vrijstelling krijgen en een gediplomeerd onderhoud / service / eerste monteur niet ??? Die zijn ook jaren naar school geweest. Deze wet zou enkel voor ongediplomeerd verplicht moeten zijn. Voor de monteurs die gewoon gediplomeerd zijn voor het werk wat ze uitoefen zou het gewoon een opfris cursus moeten zijn. Maar de hele onzin is enkel gebaseerd op een nieuw verdien model. 10 doden per jaar door CO dit zijn amper 2 gezinnen. Is gekeken bij deze 2 gezinnen of de schuld lag bij installatiebedrijf of bij hun zelf. Dat er iets gedaan moet worden aan al die klussenbedrijfjes die maar wat doen ben ik heb mee eens. Maar nu gaan we de bedrijven die het wel eerlijk doen met gediplomeerde monteurs straffen.

  • Henk van Ass

    Het grote argument in deze is dat er te veel koolmonoxide doden vallen. Als voorbeeld wordt er aangehaald dat het in de ons omringende landen beter en strenger geregeld is. Ik zie nooit een vergelijking of er ook minder slachtoffers in deze landen te betreuren zijn. Is het er dus werkelijk beter?
    Het is nu al moeilijk om voldoende vakmensen te krijgen. Van de zelfstandige eenpitters zijn er nu al die zeggen er mee te stoppen als dit allemaal doorgaat. Zie de reactie van Nico! Worden er straks meer of minder ketels goed onderhouden? Kortom, schieten we met zijn allen ons niet zelf in de voet?
    Ik schat in dat een onderhoud straks € 10 tot € 15 duurder gaat uitvallen. Waarschijnlijk zijn er bedrijven die de prijzen, gezien de schaarste aan personeel en het controle systeem wat er voor opgetuigd moet worden, nog hoger opdrijven. Gevolg, nog minder onderhoud waardoor meer “koolmonoxide” problemen, lees doden!
    De grote jongens en de politiek, gelukkig is Wiebes weg, moeten zich nog maar eens achter de oren krabben!

  • Mark

    Henk, helemaal waar.
    En als er controle is, is het of je je certificaat hebt, niet het werk.
    In omliggende landen kijken (controleren) ze naar het uitgevoerde werk.

  • Frans

    Men is niet verplicht om iemand binnen te laten,dus controle kan dan niet.
    Dit gaat echt niet werken om het toestel verplicht te laten onderhouden eens in 1 of twee jaar.
    Gemeente heeft geen geld om de boa’s te laten controleren,bovendien mogen ze eerst die boa’s een certificaat laten halen dat kost ook geld.

  • Frederik

    1. Mogelijk kan onze branchevereniging de verzekeringswereld mobiliseren en verplicht gedegen onderhoud op laten opnemen in relevante polisvoorwaarden.
    2. bij verkoop en verhuizing netbeheerders gas en elektra laten afsluiten en pas weer vrijgeven na aanleveren van keurings/onderhoudsrapport(en). Zo hebben we ook meteen de G en E-installatie gecontroleerd. Uiteraard zal nieuwe bewoner/koper niet meteen blij zijn met de extra kosten, maar beter vooraf duidelijkheid en discussie dan achteraf.
    Veiligheid is nu eenmaal niet gratis en mag geen optie zijn. Terugdringen van ongevallen en uit te keren schades is in ons aller belang. mogelijk kan dan wel een of andere verzekeringspremie omlaag 🙂
    Mochten Techniek Nederland bestuursleden dit lezen is het een ideetje?

  • Arnold

    Nog even en alle schaapjes staan vast aan deze geweldig goede overheid.
    Waar zijn de echte Nederlanders gebleven die in het verleden trots waren en zich niet lieten kettingen.

  • Marcel

    Dat mij nu ook wat. Vanwege de privé wetgeving werk ik nog met een kaartenbak.
    Lastig te hacken.

  • Arjan

    Ik ga helaas na 20 jaar ook stoppen met onderhoud en reparatie aan CV toestellen. Heb al mijn diploma’s incl vakmanschap CO. Maar de bedrijfs certificering is veel te duur, plus alle administratieve rompslomp. Ik ga eind dit jaar het vak uit, Tijd voor wat anders.

    1. Alex

      Arjan helemaal eens, en het zelfde hier alle diploma’s maar echt geen interesse in nog meer certificering en controlerende instanties. Blijf bezig met gasinstallaties maar doe ook geen cv-onderhoud of plaatsing van ketels meer. Jammer voor de klanten waar je al jaren naar tevredenheid komt. Ongeveer 25 jaar gelden heeft men de vestigingswet voor installateurs losgelaten iedereen kon vanaf dat moment een gas- of water technisch installatiebedrijf beginnen ongeacht of je wel of geen diploma’s had. Er werd toen verteld dat de markt het zelf wel zou regelen een slechte installateur komt immers geen tweede keer meer binnen bij een klant. Tijden zijn veranderd en dit is het antwoord, uiteindelijk is de klant de dupe en je kan er op wachten dat de grote installatie bedrijven straks het alleenrecht hebben en de prijzen in plaats van met een paar euro met tientallen euro’s omhoog gaan. We zullen zien hoe dit in de praktijk uitpakt.

  • Marcel

    Door deze strategie worden we van het gas af gepest.
    Over 10 jaar zegt de overheid dat de gastoestellen wel erg duur geworden zijn in het onderhoud.

  • harry duerinck

    Gasketelwet/Energielabel huis /Controle electriciteits sijsteem/warmtepomp koudemiddel controle /bouwkundige inspectie/co2 controle meting /ect etc.
    We gaan er met z,n allen weer eens goed voor zitten en we verzinnen een berg met
    onnodige extra kostenopdrijvende controles die nergens een meerwaarde hebben
    Wat een enorme geldverspilling en er is nu al een gigantisch tekort aan deskundig
    personeel
    Dat tekort wordt alleen maar groter door extra benodigd personeel voor controles

    1. Barry

      Hele wet en ook podcast en de minister die het goedgekeurd heeft zijn één grote flop. Die al 30 jaar dit werk waarvan inmiddels 10 jaar als zelfstandige. Heb de diploma’s en alles . Kan toch niet zo zijn dat een ongediplomeerd persoon straks met dit certificaatje meer mag als ik die jaren naar school gegaan is… Dat ze diegene die geen vakgerichte diploma’s hebben verplichten om een cursus te volgen zou ik in mee kunnen gaan. Maar ga niet bepalen hoe ik mijn administratie bij houd . Ik ga gewoon door op mijn manier en zie de rechtzaak wel tegemoet waar mij word verteld dat ik met 30 jaar ervaring en diploma’s mijn bedrijfje moet opdoeken. Dit is enkel een geld kwestie en heeft 0.0 met veiligheid te maken.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie gegevens worden verwerkt.

Zorg dat je geen belangrijke vakinformatie mist!

Til je vakmanschap naar een hoger niveau met vakblad Installatie. Van de laatste technische ontwikkelingen, mooie projecten en interviews tot praktische tips voor ondernemen.
Download nu gratis een digitaal inkijkexemplaar.

Laatste nieuws

Zonnestroomboilers: aanbod groeit

ISH belooft installatieprimeurs in spannend ‘umfeld’

Zonnepanelen kabel via condensafvoer ketel

Webinar: nieuwe warmtepomp-smaken

Markt zonnepanelen gehalveerd; herstel in zicht

Beugelen rookgas: aanvullende eisen onderconstructie