Je kan geen krant openslaan of er staat wel iets over de relatie tussen coronaverspreiding en ventilatie. Door goed te ventileren is de kans op besmetting kleiner. Er zijn vele initiatieven en er is zeer veel aandacht voor dit onderwerp. Wat gebeurt er nu extra in de praktijk?
De setting
Als voorvechter van een gezond en comfortabel binnenmillieu vind ik sowieso dat dit onderwerp structureel te weinig aandacht krijgt. Ik heb hier meerdere malen een blog over geschreven en kreeg ook altijd veel bijval. Hetgeen bevestigt dat er, met mij, veel mensen zijn die vinden dat dit beter moet. Iedereen heeft recht op schone lucht, of je nu op je slaapkamer ligt, les krijg op school of op je werk bent. Dat er een groot virus nodig is om hier minimale aandacht voor te genereren, mogen we maar als een positieve bijvangst van deze vervelende tijd beschouwen.
De praktijk
Er zal ongetwijfeld een schooltje zijn voorzien van een CO2-sensor en er zal ongetwijfeld een gezin zijn dat zijn ventilatiesysteem heeft nagekeken. Als we naar het grotere geheel kijken moeten we helaas concluderen dat er zelfs nu totaal niks gebeurt. Dit is toch ongelooflijk en niet te bevatten?
De school waar mijn kinderen zitten hebben een brief naar alle ouders gestuurd, er is een professional langs geweest en de ventilatie is in orde. Toen ik een paar weken ging meten in het klaslokaal van onze jongste moest ik helaas een andere conclusie trekken; het is gewoon rotslecht!
En nu dan?
Ik ben nu in gesprek met het schoolbestuur, want dit kan gewoon echt niet. Maar wat ga jij, als lezer, doen? Als we afspreken dat iedereen iets doet. Of het nou het laten reinigen of inregelen van je eigen ventilatiesysteem is, of dat je je buurvrouw het belang van ventilatie uitlegt maakt niet uit. Als iedereen iets doet, dan gebeurt er tenminste wat. Want helaas moeten we de conclusie trekken dat anno 2021, ondanks corona, schone lucht nog totaal niet als boeiend wordt ervaren.
Loggen in een klaslokaal
![](https://www.installatie.nl/wp-content/uploads/2021/05/loggen-steven-800x254.jpg)
Hier zie je de log gegevens van het klaslokaal waar ik heb gemeten. Aan te bevelen is om met CO2 onder de 1000 ppm te blijven en toch zeker onder de 1200 ppm, de echte ondergrens. Ter illustratie: de best presterende klaslokalen volgens het Programma Frisse Scholen blijven altijd onder de 800 ppm in de ademzones. Dat is dus hier eigenlijk de gehele dag niet het geval. Hier dient bij vermeld te worden dat voor een nauwkeurige VOC-meting zeer specialistische apparatuur en kennis benodigd is. De gebruikte sensor is niet geschikt om hier harde conclusies aan te verbinden. Maar wél indicatief. De CO2-meting is wél keihard.
Beste meneer vd Bergh,
Ondanks dat de ventilatie “op orde” was, diverse besmettingen in klas kind. Ik wil zelf voor het nieuwe schooljaar heel graag een mobiele luchtreiniger met HEPA filter aanschaffen voor in de klas, gezien ik id risicogroep zit. Kunt u mij advies geven waar deze aan moet voldoen? De meesten zijn qua inhoud/oppervlakte geschikt voor een huiskamer, niet een klaslokaal. Begrijp uit recent onderzoek dat het transmissie met 50% kan verminderen. Alvast dank voor uw reactie. Mvg.
Beste B.L.
Via https://www.buva.nl/producten/constante-gezonde-lucht/vitalair een luchtreiniger die geschikt is voor grotere ruimtes. Belangrijk is altijd wel om én goede ventilatie (co2 en vocht) én een luchtreiniger te hebben. Alleen ventilatie kan wel, alleen een luchtreiniger kan niet.
Groet
Het is vechten tegen de bierkaai. In mijn werk heb ik heel veel bewoners…ook hoog opgeleide… geadviseerd om hun nieuwe aangebrachte ventilatierooster niet dicht te zetten of af te plakken i.v.m. de gezondheid en klimaat maar volgens hen ..gaan we niet stoken voor de buitenwereld! Misschien dat er 3 op de 100 bewoners er serieus op in gingen. Ik ben gestopt met advies wat betreft ventilatie. Waar ik mee begon…het is vechten tegen de bierkaai!
Hallo Koos,
Herkenbaar. Ik blijf nog even doorvechten 😉