Het op een slimme manier inzetten van je warmtepomp bespaart CO2 en kan ook financieel voordelig uitpakken. De Eindhovense startup Voltgoed won met een dienst die dit voor consumenten regelt in één week zowel de Enpuls Challenge 2021 als de TU/e-contest van de universiteit van Eindhoven.
Warmtepompen met hun buffervaten kunnen vrij eenvoudig flexibel ingezet worden. Warmte die je nu opwekt, kan je best een paar uur later gebruiken. Voltgoed ziet brood in deze flexibiliteit, want als zich 1.000 huishoudens aanmelden, kan het bedrijf zich met 1 MW elektrisch flexvermogen aanmelden bij de onbalansmarkt van hoogspanningsnetbeheerder Tennet.
Goede timing
“Het idee om warmtepompen op deze manier in te zetten is niet nieuw, maar onze timing is in ieder geval erg goed”, zegt medeoprichter van Voltgoed Jasper Verhoeve. “Je ziet het in de cijfers van het CBS: de warmtepomp begint steeds meer gemeengoed te worden.”
Consumenten zullen door te participeren meteen een positieve bijdrage leveren aan het klimaat, zegt Verhoeve, want Voltgoed zal de flex vooral gebruiken op het moment dat zonne- of windenergie ruim voorradig is en daardoor de prijzen dus laag zijn. “Je gebruikt dan automatisch duurzame energie.” Als de klant een energieleverancier heeft die rekent met flexibele energietarieven, hangt er ook nog een financieel voordeel aan.
Elektriciteitsnet ontlasten
Als winnaar van de TU/e-contest ontving het bedrijf een cheque van 5.000 euro om zich verder te kunnen ontwikkelen. Bij de Enpuls Challenge versloeg Voltgoed vier andere finalisten en het piepjonge bedrijf ontvangt daarmee negen maanden begeleiding door Enpuls-experts en toegang tot het Enpuls-netwerk.
Alexander Savelkoul, jurylid namens Enpuls (dochter van netbeheerder Enexis), is blij met de oplossing van Voltgoed. “Er wordt steeds meer gevraagd van het elektriciteitsnet. Huishoudens kunnen met hun apparaten het net een handje helpen en er ook nog wat aan verdienen. Voltgoed heeft hier als terechte winnaar een mooie propositie voor bedacht. We helpen ze graag met de verdere ontwikkeling”.
Dit lijkt me niet nieuw.
Het helpt in ieder geval een beetje om de overbelasting van het electra net te voorkomen
doch dat is uiteraard nog onvoldoende om de extra benodigde verzwaring van het electra net te voorkomen
Als daarbij ook nog accu.s gebruikt worden om stroom op te slaan die via windmolens en zonnepanelen is opgewekt dan helpt dat in elk geval om de piek belasting terug te dringen
Daarbij is het wel elementair dat vaatwassers/wasmachines /warmtepompen /oplaadsystemen/accusystemen voorzien worden van slimme impuls systemen die door de electiciteits maatscappy aangestuurd worden
Bij overvloed aan stroom wordt door de elektriciteit my de vaatwasser/wasmachine /opladen accu/verwarmen water boiler aangezet
Het bindend voorschrijven van dit soort gestandaardiseerde impuls systemen is een directe noodzaak voor heel EUROPA en dient zo snel mogelijk geregeld te worden