Eén op de drie woningen in Nederland zal in 2050 een hybride ketel met warmtepomp hebben, die gestookt wordt op groen gas of groene waterstof. Dat komt neer op ongeveer 2,3 miljoen woningen.
Dat is het scenario waar het ministerie van Economische Zaken en Klimaat op stuurt, zo bleek onlangs bij een presentatie van Esther Pijs, directeur Warmte en Ondergrond van het ministerie, op de Warmtepomp Business Day. All-electric warmtepompen zullen ook een derde van de woningen voor hun rekening nemen. Het restant van de 7 miljoen woningen, ook nog een derde, wordt aangesloten op warmtenetten.
Laagste kosten
We kunnen het ons niet veroorloven om één technische duurzame oplossing te verkiezen boven een ander, zei Pijs. “Alle strategieën zijn nodig.” De verdeling van de verschillende technieken is gebaseerd op een berekening van de laagste nationale kosten, waarbij rekening gehouden is met het woningtype en de woningdichtheid in woonwijken en met de kosten per energiedrager. In een toelichting op de cijfers laat het ministerie weten: “Op basis hiervan zie je dat elk van de drie verduurzamingsroutes een ordegrootte plusminus 30% van het marktaandeel hebben.”
![](https://www.installatie.nl/wp-content/uploads/2021/09/Drie-satrategieen-verduurzaming-800x423.jpg)
De opdeling in ‘laagste nationale kosten’ is een methodiek die vorig jaar werd geïntroduceerd in de Startanalyse, die werd gemaakt door het Planbureau voor de Leefomgeving (PBL). Veel gemeenten baseren zich op deze startanalyse voor het maken van hun Transitievisie Warmte, waarin ze uiteenzetten in welke volgorde hun wijken van het aardgas afhalen.
Onzekerheden
In de startanalyse maakt het PBL wel een voorbehoud, omdat de onzekerheden rond groen gas en groene waterstof op dit moment nog behoorlijk groot zijn. Het kabinet heeft het idee van een ‘gasloze’ gebouwde omgeving in ieder geval definitief vaarwel gezegd en de hybride vol overgave omarmd, gezien ook de flinke ISDE-subsidie die voor hybride oplossingen komend jaar in het verschiet ligt.
De prijzen van hybride warmtepompen kunnen volgens fabrikanten fors naar beneden. Binnen 10 jaar kan de hybride tot 40% goedkoper worden. Voorwaarde is dat de productie fors opgeschaald wordt naar 300.000 verkochte hybrides in 2030, zo valt te lezen in het recente rapport ‘Hybride warmtepompen, haalbaar en betaalbaar’ dat is opgesteld door de de verenigde verwarmingsfabrikanten (NVI).
Webinar over hybride
Installatie.nl uitgever Eisma Bouwmedia komt op 12 oktober met een webinar onder de noemer De hybride breekt door. In dit gratis webinar kunnen alle vragen van installateurs over de ontwerp, techniek, uitvoering en advisering van hybrides worden gesteld. Aanmelden is kosteloos en kan via deze link.
Hybride is en blijft uiteindelijk niet helemaal van het gas af natuurlijk. Ik snap dat we het stapsgewijs willen doen omdat de opgave te groot en te duur is. Maar het zou toch ook goed zijn om ook subsidie te geven om bestaande huizen geschikt te maken voor een lage temperatuur afgifte systeem, zoals vloerverwarming aanbrengen in bestaande huizen. Vergis je niet wat dit kost omdat er ook nieuwe vloerafwerking met plinten en soms ook nog stucwerk en sauswerk bij komt.
Niet voor mij te duur ! Geef mij maar waterstof