Ga naar hoofdinhoud

, , , ,

Propaan-warmtepomp met pvt-panelen

Triple Solar komt met een eigen (hybride) warmtepomp voor hun eigen PVT-panelen. De installatie, waarbij het dak de warmtepompbron vormt, kan gekoppeld worden aan een warmtepomp dat propaan als koudemiddel heeft. Directeur Cees Mager: “Hybride komt zo nog beter binnen het bereik.“

Met de propaan-warmtepomp wordt het temperatuurbereik en dus het rendement van de warmtepompinstallatie een stuk hoger, en ligt naast de all-electric appartementen ook de bestaande bouw, inclusief de hybride nog beter binnen het bereik. Je kunt namelijk een groter verwarmingsdeel, en zelfs tapwaterproductie via de warmtepomp realiseren.

Bij een pvt-systeem is het dak de warmtepompbron. In het systeem van Triple Solar wordt er energie onttrokken uit de lucht die achter een thermisch paneel wordt gevoerd. Hierboven op ligt een stroomopwekkend zonnepaneel dat niet alleen stroom opwekt, maar ook door de temperatuur de warmteuitwisseling van het thermische deel bevordert. Pvt wordt gezien als een alternatief voor een (hybride) warmtepomp wanneer een geluidsproducerend buitendeel niet gewenst is, en is dus uitermate geschikt voor appartementen.

Water/water

De achterliggende warmtepomp was in de klassieke pvt-configuratie een water/water-warmtepomp met een op maat gemaakte hydraulische schakeling en software, waarbij de warmteoverdracht plaatst vond met glycol. De conventionele water/water-warmtepompen, Triple Solar werkt vooral met Nibe of Alpha Innotec, renderen het best tussen -5 en 25 ˚C, en dat vormt tegelijkertijd ook een beperking. Er is bijvoorbeeld altijd een volledige elektrische backup nodig voor het opgestelde vermogen, en dus een kostenverhogende 3-fase aansluiting.

3-fase aansluiting niet langer nodig

Propaan rukt op

Triple Solar introduceert deze week op de beurs Duurzaam Verwarmd een eigen oplossing met een warmtepomp met propaan (R290). De warmtepomp ligt het eerste kwartaal van 2022 bij de groothandel. Het toestel is speciaal door Triple Solar samen met de Deense warmtepompfabrikant Metrotherm ontwikkeld. Voordeel van propaan is dat het een breder bereik heeft (-20 tot 50 ˚C) en aanvoertemperaturen van +70˚C kan maken zonder elektrisch element. Het propaan zit enkel in het compressorcircuit, en blijft dus ruimschoots binnen het toegestane injectievolume van 150 gram binnenshuis. Propaan is daarnaast een milieuvriendelijk koudemiddel: R290 wordt door meerdere warmtepompfabrikanten naar voren geschoven als alternatief voor R410a, dat op termijn uit de markt zal verdwijnen. Omdat het koudemiddel enkel ín het toestel zit, heeft de installateur voor deze propaan-warmtepomp geen F-gassen nodig. Deze kan na training bij Triple Solar zelfstandig aan de slag, zegt directeur Cees Mager van het bedrijf.

Ook tapwater via warmtepomp

De warmtepomp heeft een vermogen van 3,5 kW. Dit vermogen kan ook aangewend worden voor de productie van hoge temperaturen tapwater. Dat betekent ook dat hij in de hybride toepassing een deel tapwaterproductie van de cv-ketel overneemt, en ook nog een groter aandeel in verwarmingsmodus ten opzichte van de lucht/water-hybride. “Dit maakt de stap naar hybride voor nog meer woningen aantrekkelijker”, zegt Cees Mager. De warmtepomp is compact (83 x 48 x 45 cm),weegt minder dan 50 kg en kan in twee delen van 25 kg naar zolder gedragen worden.

Nieuwe hybride

De pvt-hybride werkt met elke modulerende gasketel. De cv-ketel wordt aangestuurd vanaf de warmtepomp. Deze geeft dus aan wanneer de ketel modulerend bij kan springen voor de juiste aanvoertemperatuur. Voor de hybride configuratie wordt het warmtepomppakket uitgerust met drie PVT-panelen. In de nieuwbouwversie worden vier pvt-panelen toegepast. Het toestel heeft al een ingebouwde driewegklep. Met een 200 liter boilervat is er volgens Cees Mager genoeg vermogen om een appartement tot 100 m2 volledig met de warmtepomp te dekken. “Over enkele maanden gaan de eerste 100 appartementen in uitvoering”, zegt Mager. De pvt-warmtepomp heeft ook de optie om te kunnen koelen. Vooral voor nieuwbouw is dit belangrijk vanwege de nieuwe TO-juli norm om oververhitting te voorkomen.

Enkel als compleet systeem

Triple Solar werkt nog aan een versie met een hoger vermogen. Ook kunnen bij grotere woningen twee warmtepompen in cascade geplaatst worden. De warmtepomp wordt enkel via de groothandel, en enkel als compleet pakket (panelen + warmtepomp) verkocht. “Hij zal duurder zijn dan de klassieke warmtepomp, maar daarvoor krijg je wel een onderhoudsvrij systeem met betere rendementen.“ De hoogte van de ISDE-subsidie is nog niet bekend. De subsidie is in aanvraag.

13 reacties op “Propaan-warmtepomp met pvt-panelen

  • Reinder Smalbil

    Mooi systeem, mogelijk iets voor mij in mijn volgende woning.

  • Erik Huisman

    Als ik dit verhaal lees lijkt het er op dat Triple Solar niet geschikt is om compleet van het gas af te gaan, alleen geschikt voor hybride(?). Het nadeel van hybride vind ik dat je 2 keer moet investeren, eerst voor de hybride en in de toekomst nog eens een nieuwe installatie om geheel van het gas af te gaan.

    1. Erik, je kan zelf kiezen. GASLOOS: Of je gaat compleet van het gas af. Bij nieuwbouw woningen is 1 PVT-warmtepomp genoeg. De PVT-warmtepomp kan bij een all-electric behoefte in cascade worden geplaatst afhankelijk van een grotere energie/ kW behoefte.

      HYBRIDE
      Het unieke van deze Triple Solar PVT-warmtepomp is dat je in stappen gasloos kan worden (dus eerst hybride). Je kan dan deze PVT-warmtepomp met 3 PVT panelen op het dak naast je bestaande CV ketel in hybride opstellen. Als de CV ketel stuk gaat (end of life) kan je als dit nodig is nog 1 PVT-warmtepomp aankoppelen. Daar is hij al op geprogrammeerd. Daardoor is je investering niet weg, maar kan je staps gewijs gasloos worden.mogelijkheid om stap-voor-stap van het gas af te gaan.

    2. Rik

      Overwogen ter vervanging van onze hybride lucht warmtepomp.
      Alleen al 6 pvt panelen kosten. 8500 excl. de nieuwe pomp.
      Dat werd helaas te gek.
      Nu krijgen we 400w panelen.

  • Goed artikel! Maar zoals Erik Huisman al schreef, benadruk je teveel hybride en appartementen. Ik heb PVT op hoekwoning uit 1924 en zo zijn er vele renovatie- en nieuwbouw woningen, kantoren, bedrijven etc.

    Schrijf aub een keer dat PVT-systeem van TripleSolar de hoogste SCOP heeft van alle huidige PVT en ventilator-bron-systemen (5.6 versus 3.5).

    Dat is inclusief electrisch bijverwarmen op gemiddeld 48 uur per jaar (kost €63/jaar).
    En de-icen wat bij PVT veel minder nodig is dan bij een ventilator-luchtbron.
    Bovendien kun je met PVT de sneeuw van je stroompanelen doen smelten.

    Let aub op SCOP van gasloze verwarm/koelinstallaties.
    En op grond voor voedsel en grondstoffen uit Nederland.
    Ik verkoop niets daarvan.

    Verwarmen/koelen van gebouwen is 40% van klimaatprobleem, industrie 30%, intensieve landbouw 15% en verkeer 7% (Planbureau Leefomgeving, 2017).

    #PVTzonpanelenbron voor warmtepomp op gebouwen is beste oplossing voor energietransitie, met behoud van akkers vr #duurzaamvoedsel vanuit regionale boeren.

    En voor behoud van ruimte vr nieuwe houtsnipperwallen en -bossen waarmee samen met snippers die nu uit natuur in biomassacentrales worden verbrand, 600.000 #houtsnipperwoningen kunnen gebouwd in 10 jaar.

    PVT levert van zelfde dak als PV-zonstroompanelen, zowel stroom als warmte/koelte.
    PVT haalt warmte/koelte via radiateuren uit buitenlucht. Ook in winter, zonder ventilator.
    PVT verbruikt 2x minder stroom dan “de” warmtepomp met ventilator-luchtbron en PV-zonpanelen.
    Dus #2xminderzonstroomakkers en windmolens op land nodig.

    PVT is na 15 jaar verwarmen voor gemiddelde woning €3000 #goedkoper dan “de” warmtepomp met ventilator-luchtbron en PV-zonstroompanelen.

    Uitleg in #onderzoeksartikel met #beleidsadvies:
    https://www.linkedin.com/pulse/stemwijzer-stop-pv-zonpanelen-en-promoot-voor-stroom-ad

  • Maasland Instal

    Ik vind de claim onderhoudsvrij nog wel wat. Je hebt kleppen, pompen etc, ik ben wel een beetje bang voor de storingsgevoeligheid van de circuits wanneer zo’n systeem langer draait. Even een cursusje en dan gelijk weten hoe het werkt. Ik vrees met grote vrezen dat we over 10 jaar allemaal warmtepompsystemen hebben draaien die voor veel ellende gaan zorgen bij klanten of installateurs die er niet mee kunnen werken.

  • Arjo

    Is dit systeem ook te gebruiken als je al zonnepanel en een zonneboiler hebt ? Heb nu nog verwarming ketel maa drie raakt op leeftijd 15 jaar . Overweeg om hybride te nemen .

  • Jeroen

    Dit klinkt interessant, maar ik betwijfel of die 3,5KW voldoende is voor een tussenwoning of 2onder1kap.
    Het ia een hybride oplossing, dus het grootste deel kan met de WP, maar ik denk dat de CV nog vaak moet bijspringen of er weinig ruimte vrij blijft om tapwater te “maken”.
    Ik zou zo mijn huis als test plek beschikbaar stellen. 🙂

  • andre

    Het klinkt erg interessant voor de bestande bouw. Ben alleen erg benieuwd wat zo’n set kost 3x PVT paneel met een 3,5Kw warmtepomp.

  • Rinus

    Ben geïnteresseerd voor onze bedrijfswoning met plat dak van 200m2 en daarop al 18 PV- panelen
    Mijn vragen:
    wie installeert deze pvt WARMTEPOMP OPLOSSING ?
    welke grotere vermogens zijn nog in ontwikkeling?
    en
    wat gaat dat dan kosten?
    Kortom word eens wat concreter…
    Ben heel benieuwd
    Groeten
    Rinus

    CV ketel is in december 2020 vervangen door Remeha Ace39.

  • John

    Ben ook wel benieuwd naar de kosten ?
    Deze geven jullie niet prijs dus ja is maar gissen in prijs
    Heb zeker interesse in dit systeem.

  • Henk van Brouwershaven

    Kosten?

    Meer info over 3Kw, isolatie, rijtjeshuis 1969, bestaande zonnepanelen etc.

  • John

    Heeft deze pomp ook een groter vermogen of is deze alleen in de 3,5 kw leverbaar?
    Heb zelf eigenlijk een 8 kw nodig.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie gegevens worden verwerkt.

Zorg dat je geen belangrijke vakinformatie mist!

Til je vakmanschap naar een hoger niveau met vakblad Installatie. Van de laatste technische ontwikkelingen, mooie projecten en interviews tot praktische tips voor ondernemen.
Download nu gratis een digitaal inkijkexemplaar.

Laatste nieuws

ISH belooft installatieprimeurs in spannend ‘umfeld’

Zonnepanelen kabel via condensafvoer ketel

Webinar: nieuwe warmtepomp-smaken

Markt zonnepanelen gehalveerd; herstel in zicht

Beugelen rookgas: aanvullende eisen onderconstructie

BouwBeurs energietransitie: slimme technieken en mooie apparatuur