Ga naar hoofdinhoud

,

Hybride warmtepomp heeft vele smaken

De grote ketelfabrikanten, maar ook veel warmtepompfabrikanten en zelfs ventilatiespecialisten hebben inmiddels een hybride warmtepomp in hun gamma. En dat aanbod zal alleen maar toenemen, nu de warmtepomp/ketel-combinatie extra subsidie in het vooruitzicht heeft, en de gasprijs blijft stijgen.

De hybride warmtepomp wordt voor veel huishoudens een investering in duurzaamheid die steeds beter gaat lonen.

De afgelopen maand bleek al dat de hybride een veel geïnstalleerde verduurzamer wordt. Installateurs krijgen momenteel veel aanvragen. De meest toegepaste versie is de combinatie tussen HR-ketel en lucht/water-warmtepomp. Maar er is meer. In het premium-deel van onze website, toegankelijk voor print- en online abonnees van Installatie, hebben we een overzicht gemaakt van de belangrijkste merken in het land van hybrides. En er zijn onderling de nodige verschillen.

Lees dit artikel hier

18 reacties op “Hybride warmtepomp heeft vele smaken

  • Huib de Haas

    En toch houden we ons finaal voor de gek, ben net teruggekeerd uit China de kolen centrales zijn weer toegenomen laten we in elkaar niet voor de gek houden om daar veel geld in te stoppen dit is voor Nederland water naar de zee dragen!

  • Rene

    Yep, je ziet door de bomen het bos niet meer. Maatje van mij heeft airco/warmte systeem laten installeren. We hebben een berekening gemaakt op de oude prijzen, scheelde 70% aan kosten….zo een systeem heeft een rendement van 300% en dat terwijl de cv ketel niet meer dan 80 a 85 % geeft. Zet je wel te denken. De overheid zegt dat we te weinig zonnepanelen en windmolens hebben om alles op te wekken. Maar er wordt naar.mijn weten heel veel energie getransporteerd naar het buitenland??
    Dus blijft weinig over dan zelf zonnepanelen(heb er 12 maar wil er 24) en warmtewisselaars te plaatsen.

    1. Roel

      Ik heb nu 24 panelen en ik heb geen gas meer en en heb ongeveer stroom genoeg om mijn huis warm te houden met een airco met een ingebouwde warmtepomp en de rest gewoon elektrisch verwarmd de vloerverwarming wordt elektrisch verwarmd door verwarmingselemend

    2. Roel

      Ik heb nu 24 panelen en ik heb geen gas meer en en heb ongeveer stroom genoeg om mijn huis warm te houden met een airco met een ingebouwde warmtepomp en de rest gewoon elektrisch verwarmd de vloerverwarming wordt elektrisch verwarmd door verwarmingselement

    3. Richard

      Rene, de redenering dat een warmtepomp een rendement heeft van wel 300% t.o.v. 85% van een cv ketel klopt niet. Een warmtepomp met een COP van 5 kan wel 500% zuiniger lijken. Echter dit is een appel met een peer vergelijken.
      1m3 gas komt overeen met ongeveer 9,8 kW elektrische energie. Een warmtepomp van 2kW elektrische input met een COP van 5 , zal 10kW bruto warmte afgeven (excl verliezen). Dit is gelijkwaardig aan een cv ketel die bij ongeveer 98% rendement op BW. Dus bij 300% is dit een stuk slechter dan een cv ketel.
      Dan komt daar de omzetting (en verliezen, en een slecht rendement) voor het opwekken van de benodigde energie in de energiecentrale (gas/kolen/biomassa) nog bij met de nodige CO2 uitstoot die nooit wordt genoemd in onderzoeksrapporten van warmtepompen. Je bespaart wel gas maar geen CO2, tenzij deze 100% uit duurzame energie bestaat zonder CO2. Laat je niets wijsmaken.

      1. Pieter

        Wie vergelijkt er nu een appel en een peer. Jij vergelijkt een M3 gas met een kwh

        1. Henk

          Om 1 kwh electrisch te produceren wordt ca 0,56 kg CO2 geproduceerd.
          1m3 aardgas verbranden produceerd ca 1,8 kg CO2 excl transport.
          1 kwh electrisch is gelijk aan 3,6 MJ
          1m3 gas is 35,17 MJ
          9,77 kwh is 9,77x,56 = 5,47 kg CO2
          Hoezo elektrisch schoner
          Verder de kosten
          1m3 gas is ca 0,95 euro incl vastrecht bij gemiddelde woning 1500 m3
          Kosten 1425 euro
          Kosten elektra 0,22 €/kWh
          9,77 kwh is 9,77x,22 = 2,14 €
          Dus elektrisch verwarmen is altijd duurder, met name zonder salderen.

        2. Ludwig Nijhof

          In het geval van verwarmen: in 1m3 aardgas zit ongeveer net zoveel “warmte” als in 9,8kW stroom.

      2. Charl

        Deze berekening mag je nog een keer maken maar dan met 9,8kW aan verwarmingsvermogen. Warmtepompen (lucht-water) van een A-merk hebben en SCOP van ongeveer 4,4. Reken dan even door welk elektrisch vermogen je nodig heb om met de warmtepomp net zoveel verwarmingsvermogen te genereren en reken dan even door wat de kosten zijn. Vorig jaar lagen de prijzen op 22cent elektra tegen 72 cent gas. Nu mag je rekenen met 70cent elektra en 2 euro gas. Zien je reactie dan graag nog eens langskomen

        1. Arie

          Deze klopt, scope is wel een gemiddelde bij +/- 8 graden buiten.

  • KSK

    Geen foto’s~installatie op trots op te zijn…

    1. Roel

      Ik heb er nu een keukenboiler van bij liter tussen de retour water uit de vloerverwarming en de mengunit en die staat op circa 30 graden en gaat aan en uit door een speciale kamer thermostaat zo dat kamer op temperatuur blijft zet ik andere verwarming aan dan blijft dat uit

      1. Holstege

        Hallo roel.. Kun je een bes hrijving geven van het systeem dat jij heb toegepast met de boiler. En misschien wel een foto of technische tekening? Vind het wel een interessante optie. Wil graag es kijken of dat bij mij ook werkt. Bedankt alvast

  • André

    Hoe dan ook: je kan flink op het aantal m3 gas besparen. En dat geld hou je in je zak. Elk jaar in de toekomst. Dus wanneer je de investering kan betalen moet je het altijd doen.

  • Totale waanzin. Het klimaat is totaal geen gevaar, klimaatmaatbeleid wel. Het leid tot onnodige armoede en verdeelheid.

  • Eddy

    Waar halen we die dure installaties vandaan als er nu al een tekort aan grondstoffen is.
    De trias energetica geeft aan eerst energieverbruik verminderen door goed te isoleren en dat is minder kostbaar en gaat een gebouwleven mee. Installaties zijn kostbaar moeten onderhouden worden en hebben een korte levensduur.
    Het is behangen tegen de wind in als we zo door gaan.

  • Tjb

    Een technische vraag:
    Stel je hebt een CV ketel van zo’n 7 jaar oud en je besluit een hybride warmtepomp te installeren, wat doe je dan als die CV ketel na 5 jaar defect gaat? Ga je dan alsnog een nieuwe CV ketel kopen, omdat een hybride installatie eenmaal uit een CV ketel en warmtepomp moet bestaan? (Lijkt me niet de bedoeling)
    Of kan je die warmtepomp upgraden zodat je naar een all electric situatie gaat?

    1. Tjb

      En daarbij: stel dat de laatste situatie het geval is: waarom dan niet direct een all-electric installeren? Dat lijkt me dan per saldo goedkoper.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie gegevens worden verwerkt.

Zorg dat je geen belangrijke vakinformatie mist!

Til je vakmanschap naar een hoger niveau met vakblad Installatie. Van de laatste technische ontwikkelingen, mooie projecten en interviews tot praktische tips voor ondernemen.
Download nu gratis een digitaal inkijkexemplaar.

Laatste nieuws

Zonnestroomboilers: aanbod groeit

ISH belooft installatieprimeurs in spannend ‘umfeld’

Zonnepanelen kabel via condensafvoer ketel

Webinar: nieuwe warmtepomp-smaken

Markt zonnepanelen gehalveerd; herstel in zicht

Beugelen rookgas: aanvullende eisen onderconstructie