De Consumentenbond heeft een achttal hybride warmtepompen met elkaar vergeleken. De consumentenorganisatie constateert veel verschillen in rendementen, toepassingsgebied, prijs en terugverdientijd.
De terugverdientijd wordt nu nog gunstiger, omdat per januari 2022 de ISDE-subsidie fors omhoog gaat.
De hybride warmtepomp, waarbij een warmtepomp het leeuwendeel van de verwarmingsvraag verzorgt, en de gasketel bijspringt in koude dagen en bij de bereiding van tapwater, staat op dit moment vol in de belangstelling. De Consumentenbond maakte al eerder een vergelijk, maar heeft nu een update gemaakt.
Grote onderlinge verschillen
In tegenstelling tot de cv-ketels geeft de Consumentenbond geen predicaten Beste Getest uit. Wel wordt op de website van de Consumentenbond een duiding gegeven van de onderlinge verschillen. De bond vergeleek koos uit het complete assortiment beschikbare hybride configuraties, en dat zijn meer dan 25 verschillende, voor 8 combinaties. De Bosch Compress 7400i levert de gebruiker de grootste gasbesparing op, is het stilst in vollast (53 dB), maar is tegelijkertijd het duurst. Voor een voordelige en makkelijke combinatie met een bestaande cv-ketel schuift de bond de Atlantic Aurea Hybrid add-on of de Remeha Elga Ace naar voren. De Vaillant AroTherm is met 55 dB in vollast de stilste split-versie uit de test.
Bekijk hier de testresultaten en de verschillen op de site van de Consumentenbond.
Naast de keuze voor de warmtepomp, wijst de Consumentenbond haar leden op het belang van isolatie, leidingwerk en afgiftesysteem, en de keuze voor een goede installateur die bekend is merk en techniek.
Subsidie fors omhoog
Particulieren ontvangen bij aanschaf van de warmtepomp/cv-ketelcombinatie nu tussen de 1600-1800 euro subsidie. Vanaf 1 januari gaat die ISDE subsidie met ongeveer de helft omhoog. Omdat de subsidie tot 12 maanden na aanschaf aangevraagd kan worden, kunnen ook warmtepompen die dit jaar worden gekocht profiteren van de hogere subsidies. De exacte hoogte van de subsidies plus de voorwaarden worden over enkele weken bekend. Die extra subsidie zal er, in combinatie met de gestegen prijs van aardgas toe leiden dat de terugverdientijd van veel hybrides binnen de 7 jaar komt de liggen. Die terugverdientijd was ook bij zonnepanelen het omslagpunt voor veel particulieren om tot aankoop over te gaan.
Hybride heeft veel smaken
Naast de standaard combinaties tussen bestaande cv-ketels en lucht/water-warmtepompen kan ook de ventilatielucht van een woning gebruikt worden als warmtepompbron. In dit premium-artikel een overzicht van de technische mogelijkheden.
Zie hieronder hoe de Consumentenbond de warmtepompen test
En hoe zit het nu met all electric en dus van het gas af. Eventueel bijverwarming met convector.
In Hoogezand zijn al 2 wijken zonder gas. Zonder subsidie. BIPV Zonnedak, warmtepomp schoorsteen, Inductiekoken. huur 550, EPV 55. Kom kijken in Hoogezand
All electric is echt nonsens: waarom zou je 4x meer stroom voor verwarming (t.o.v. warmtepomp) willen gebruiken in de winter als de zonnepanelen het minst leveren.
In de winter mag je blij zijn met een COP van 2.5. Minder dan 2 komt ook voor. Nog steeds beter dan all electric trouwens.
Wat farce is dit beleid. Een cop van 2,5 betekend dat er meer CO2 de atmosfeer ingeslingerd wordt dan met mijn oude hr-ketel.
Ik verbruik gemiddeld 2400 kW voor mijn warmtepomp, gebruikte doorvoor 1200 M3 gas. Zelfs als ik geen zonnepanelen had betaal ik echt liever de elektra rekening.
BTW, alleen het feit dat ik geen gasaansluiting meer heb, word grofweg al de helft van het energie verbruik van de warmtepomp gedekt door de minderkosten…
Gelukkig heb ik ook zonnepanelen… :-p
Ik vermoed dat er sprake is van een appels met peren vergelijk. 1.200 m3 gas is ongeveer 12.000 kWh equivalent warmte. Bij 2.400 kWh verbruik bij een warmtepomp zou dat een COP van 5.0 impliceren. Wat hoog is voor warm water en verwarming als gemiddelde over het hele jaar. Vermoed een vergelijk waarbij er ook isolatie maatregelen zijn toegepast en mogelijk ook geen normalisatie van verbruik om verschillende jaartemperaturen vergelijk baar te maken. Overigens is 2.400 kWh al snel 5.000 tot 6.000 kWh aan fossiele brandstoffen bij de opwek in centrales. Bij een like for like vergelijking is dat een effectieve besparing van 50%
All Electric is bij mijn weten ook met een warmtepomp……?
Dan betaal je juist 4x minder stroom.
Wordt gemakshalve vergeten dat de meeste geen geluidsisolerende ombouw plaatsen. De buiten-unit van mijn buren geeft hinder en ben er absoluut niet blij mee. De gemeente is laks en wil de bewijs last niet bij de eigenaar leggen.
vreemde keuze van de consumentenbond om (weer) niet de monoblock Vaillant arotherm plus (met R290 koudemiddel) te testen. Deze heeft naast een koudemiddel met GWP 3 een prima rendement en is nog stiller, ook prima als hybride op te stellen (eigen ervaring).
In plaats daarvan weer de verouderde split arotherm met R410a koudemiddel in de test.
Een COP van 2.6 versus 4.5 voor de R410 variant. Dat is niet best. En dat is bij A7/W35. Dan is het dus nog niet eens winter.
Fijn om te horen dat er nog meer subsidie voor komt.
Wij overwegen ook palletkachels en een Tesla met laadpaal. Beide met een flinke subsidie. Onze zonnepanelen met subsidie hadden we in drie jaar al terug verdiend.
Erg jammer dat Shell Nederland gaat verlaten. Ze waren net zo goed bezig. Ik denk dat de overheid ze meer subsidie had moeten geven.
Beneden een airco, die in de winter verwarmd, 1 infrarood paneel in badkamer, 1 infrarood paneel in zolderkamer. 1 200 liter warmtepomp boiler voor douchen en tapwater, 1 inductie kookplaat in keuken. 12 panelen op het dak, nu ben ik klaar om van het gas af tegaan.
Precies wat ik ook heb. En dus heb gedaan. Ben nu 3 jaar van het gas af. Lever 8000 kWh/j aan zonne-energie. Gebruik 5000 kWh/j totaal. Heb geen gas meer al 3 jaar. En betaal €1,00/mnd. Ben uiterst tevreden.
Voor die 1200liter warmtepomp boiler ben je al tigg kilowatts kwijt
Dus wat houd je dan nog over
1×200 liter man
L.S.
Nu kopen en plaatsen van een hybride warmtepomp met de bedoeling om volgend jaar de verhoogde subsidie aan te vragen klopt blijkbaar niet. Bij ons is twee weken geleden een pomp geplaatst en nu blijkt dat men de nu geplaatste pompen, november 2021, niet voor de subsidie 2022 in aan werking laat komen. Als ik dit geweten had dan had ik de plaatsing verschoven naar 2022. Maar gelet op de druk in de branche heb ik de eerste gelegenheid aangegrepen de pomp te laten plaatsen. De verduurzaming en verlaging van de uitstoot komt op deze wijze niet erg van de grond.
Als je een warmtepomp dan heb nog steeds gas nodig of zie ik dat verkeerd!!!!!
Alleen als je een hybride warmtepomp neemt, met all electric maakt de warmtepomp dmv een indirect gestookte boiler zijn warm water. Eens in de week gaat hij een legionellabesmetting programma draaien voor de veiligheid.
Check svp diverse andere gebruikers ervaringen van de Atlantic. Bijv op tweakers. Apparaat is niet goed en dat komt helaas niet uit de test. Er zijn vele gebruikers die klagen over slechte regeling en dus slechte besparing. Afrader.