De ISDE-subsidie voor zonneboilers gaat in 2022 omhoog van 20% naar 30% van het investeringsbedrag. Dat heeft de Tweede Kamer deze week besloten.
Vanuit de ISDE-regeling worden vier soorten maatregelen gesubsidieerd: aansluitingen op een warmtenet, woningisolatie, (hybride) warmtepompen en zonneboilers. In oktober werd duidelijk dat staatssecretaris Yeşilgöz-Zegerius van Economische Zaken, Klimaat en Energie twee van die vier maatregelen vanaf volgend jaar extra wil gaan stimuleren: (hybride) warmtepompen en isolatiemaatregelen krijgen in 2022 de helft meer subsidie.
Zonnewarmte (en warmtenetaansluitingen) viel hier tot nu toe buiten. Dat leidde meteen tot een lobby van branchevereniging Holland Solar en uiteindelijk in een motie van Christenunie-Kamerlid Pieter Grinwis, die deze ongelijke behandeling recht moest trekken. Een ruime Kamermeerderheid steunde gisteren deze motie. Holland Solar spreekt van een “succesvolle lobby voor zonnewarmte” en is “erg blij” met het resultaat.
Tapwater en ruimteverwarming
Onder de ISDE-regeling vallen zowel zonneboilers als zonneboilercombi’s. Een zonneboiler is een zonnecollector met voorraadvat, dat bedoeld is voor de productie van warmtapwater. Bij een zonneboilercombi wordt ook ruimteverwarming door het systeem geregeld. Doorgaans wordt bij een zonneboiler een gasgestookte ketel geplaatst, voor de koude dagen.
Het is op dit moment nog niet duidelijk hoeveel susbidie er voor systemen beschikbaar zal zijn waarbij de cv-ketel is vervangen door een warmtepomp – kan dit bijvoorbeeld gestapeld worden? Ook moet nog bepaald worden hoe pvt-systemen in dit verhaal passen. Holland Solar: “Wij gaan direct het gesprek aan met de warmtepompbranche en het ministerie over de positie van zonneboilers en pvt als hybride oplossingen.”
Groot potentieel
Met de juiste maatregelen kan in 2050 wel een kwart van de totale warmtevraag in woningen met zonnewarmte worden ingevuld, zo blijkt uit het recente TNO-rapport ‘Aanzet tot Routekaart Zonnewarmte’. Het huidige aandeel steekt daar nog wat schril tegen af. Naar schatting krijgen op dit moment ongeveer 150 duizend woningen warmtapwater van het dak, met een totale energieproductie van meer dan 800 TJ.
Naast een passend subsidieregime is een van de grote drempels voor verdere uitrol van zonnewarmte de buffercapaciteit. Een boilervat van een paar honderd liter is zo vol – en ook zo weer leeg. Zonnecollectoren komen veel meer tot hun recht als ze hun warmte kunnen invoeden in een groter systeem, met een seizoensopslag. Denk daarbij bijvoorbeeld aan warmtepomp met bodembron, die door één of twee zonnecollectoren of pvt-panelen op het dak wordt opgeladen voor in de winter. Of en hoe dit soort configuraties in de ISDE-regeling wordt verwerkt is niet bekend.
Lees hier een uitgebreid achtergrondartikel over zonnewarmte: over de technieken, zaken waar installateurs op moeten letten en over beleid.