De lucht/water warmtepompen van Mitsubishi Electric (Ecodan) komen ook op de markt in een hybride toepassing die toepasbaar is met alle types cv-ketels. Alklima, de exclusief distributeur van Mitsubishi Electric in Nederland, blijft hierbij wel vasthouden aan haar all-electric-visie.
Met het nieuwe concept ‘All-Electric Ready’ is een hybride variant beschikbaar waarbij de focus ligt op het uiteindelijke doel, een monovalente installatie zonder gasaansluiting.
Concreet is de lucht/water-warmtepomprange van Ecodan, waarvan de kleinste een vermogen van 5,4 kW (-10 ˚C) heeft, in staat om te communiceren met elk merk (bestaande) cv-ketel. Daarbij kan de ketel zowel op basis van aan/uit worden vrijgegeven, maar kan ook op basis van een 0-10 regeling de cv-ketel geleidelijk (en zo min mogelijk) capaciteit toevoegen. Ook het maken van warm tapwater met de warmtepomp behoort tot de mogelijkheden van dit concept.
Zo min mogelijk cv-ketel
De volwaardige warmtepomp techniek levert een stabiel hoog vermogen (ook bij koudere omstandigheden) en dit geeft de bewoner en installateur ruimte om meer te spelen met de parameters, zodat de inzet van de cv-ketel verder teruggeschroefd kan worden dan bij standaardoplossingen gebruikelijk is. Bij de klassieke hybrides zien we dat de cv-ketels bij relatief hoge buitentemperaturen al bij gaat springen. Als het aan Alklima ligt kan het omschakelpunt ook onder het vriespunt komen. Hierdoor kan nog meer aardgas bespaard worden.
Binnendeel relatief groter
Consequentie hiervan is wel dat de woningen voorzien worden van een binnen- en buitendeel die in staat zijn het volledige gevraagde vermogen van de woning te kunnen dragen. Dat verklaart ook dat de binnenunit door de grotere platenwisselaar forser is dan de ‘schoendoos’-hybrides die ook op de markt zijn.
Lees hier een groot onderzoek over prestaties van hybride warmtepompen
Eerst isoleren
Daarbij zullen wel maatregelen getroffen dienen te worden om de energievraag terug te dringen, maar in de praktijk gebeurt dit al op grote schaal. Mensen zijn bezig met hun spouw te isoleren, ander glas toe te passen en bijvoorbeeld de zolder te isoleren. Deze stapjes zijn vaak in fases uitgevoerd en hierdoor zijn veel woningen al grotendeels voorbereid voor de stap naar volledig elektrisch.
- Helft meer subsidie op (hybride) warmtepomp
- Welke hybrides bepalen de markt?
- Opleidingen hybride warmtepomp in de maak
- Eén op de drie wordt een hybride
- Hybride straks 40% goedkoper
- Podcast Installatie over verdienmodel hybride
Andere hybride strategie
Groot verschil met de strategie van de hybrides van ketelfabrikanten, is dat bij de hybride configuratie van Mitsubishi Electric alles gericht is op een uiteindelijke stap naar all-electric. Dit betekent dat hetzelfde systeem in pakketten in de markt gezet wordt waarbij de hydrobox, driewegklep met boiler of cilinderunit voor tapwater modulair kunnen worden toegevoegd. De klant kan zo een eigen stappenplan maken, in combinatie met schilisolatie en aanpassing van het afgiftesysteem, waarbij de cv-ketel al binnen de levensduur van de installatie overbodig wordt. Alklima mikt met haar ‘all-electric-ready’-campagne dan ook op huishoudens die technisch bijna klaar zijn voor de volledig elektrische stap, waarbij aandacht voor terugdringen energievraag en het afgiftesysteem in alle gevallen vereist is.
Vanaf 1995 naar all-electric
Voor woningen die na 1995 zijn gebouwd (ca. invoer EPC eis) blijft Alklima overtuigd dat een monovalente opstelling in heel veel gevallen direct de beste optie is. Deze woningen voldoen qua basis-isolatie aan de voorwaarden een hybride stap over te slaan. Bij woningen na ca. 2000 is hooguit een aanpassing aan het afgiftesysteem vereist. Rudy Grevers, manager Woningbouw bij Alklima: “Het is echt een gemiste kans om in deze situaties een hybride oplossing te plaatsen omdat gasloos prima haalbaar is. Hierdoor vervalt je vastrecht en kun je de hoge gasprijzen omzeilen. Daarnaast hoef je niet 2x een ingreep te doen aan de installatie omdat je met All Electric Ready direct al een volwaardige All Electric oplossing realiseert.”
“Hakken over sloot”
“Volledig elektrisch blijft onze stip op de horizon”, zegt Rudy Grevers manager Woningbouw van Alklima, in een toelichting. “Maar we zijn niet naïef: we zien dat hybride bij oudere woningen wel degelijk een rol heeft, die nu ook door de overheid wordt uitgedragen. De verhoogde ISDE zal de warmtepompmarkt extra stimuleren. Wat wij niet wenselijk achten is dat de hybride voor de komende 15 jaar een “hakken-over-de-sloot-eindoplossing” wordt bij woningen die de stap naar gasloos op korte termijn best kunnen maken. We hebben bijvoorbeeld in februari 2021 aan den lijve kunnen ondervinden dat de volledig elektrische opstellingen zelfs in bizarre winteromstandigheden gewoon hebben kunnen functioneren.”
Geachte Lezer,
Ik reageer op de loodgieter werk:
Sanitare Afmonteren
Leiding werk-Henco en Koper
Ruwbouw
Nieuwbouw en renovatie
CV montage
Waterpomp
Ik ben ZZP,er al meer dan 25 jaar.
Groetjes:Angelo Martis
Toch wel vreemd om te zeggen dat all Electric de enige oplossing is ……onze oosterburen Duitsland gaan naar sluiting van hun kerncentrales …steenkool centrales en bruinkoolwinning….zwaar inzetten op het uitbreiden van hun aardgas infrastructuur en hebben de visie om voor 2050 volledig om te schakelen op waterstof……en wij in Nederland ons aardgas netwerk gaan ontmantelen….? dit kun je niet verkopen aan de burger……preken voor de eigen parochie mag…maar dan wel het eerlijke verhaal
Voor het echte eerlijke verhaal verwijs ik u naar de officiële informatie over de waterstof strategie van Duitsland. Die gaat NIET over verwarming van huizen.
https://www.bmwi.de/Redaktion/DE/Publikationen/Energie/die-nationale-wasserstoffstrategie.html
Ook Duitsland moet over naar warmtepompen. Daar kunnen ze momenteel ook goedkope leningen voor krijgen.
Waterstof voor woonhuizen, op grote schaal, lijkt mij een illusie.
Er is een factor 3 aan waterstof nodig, om aardgas te vervangen.
Het lijkt me sterk, dat waterstof een factor 3 goedkoper dan aardgas kan worden.
Het zal te lang, te duur blijven, verwacht ik.
En waarom zou je niet overgaan op een reeds beproefde techniek, de warmtepomp.
Waterstof is prima voor de industrie, waar dat nu vaak al speciaal uit aardgas wordt gemaakt omdat het in die vorm nodig is in de installaties. De grote distributie-ketens voor aardgas zouden ook best waterstofgas kunnen transporteren, dus geen probleem als er centraal ‘groen’ watergas kan worden geproduceerd.
Waterstofgas in huizen is geen goed idee. het fijnmazige distributienetwerk en alle apparatuur in huizen is daar niet geschikt voor en het zou nog lang duren voordat dat is aangepast. En dan nog wil ik uit veiligheidsoverweging nooit waterstofgas in huis hebben. Doordat een waterstofgasmolecuul veel kleiner is dan dat van aardgas is elke waterstofgas-leiding en installatie veel lek-gevoeliger. In de huiselijke omgeving zul je nooit het controle en veligheidsniveau van de industrie kunnen evenaren.
Als politici hun domme idee doorvoeren om waterstofgas de huizen in te brengen is dat de beste reden om helemaal van het gas af te gaan!
Ze zouden beter kunnen kijken naar de optie om groen waterstofgas om te zetten in aardgas: hiervoor bestaat al meer dan honderd jaar de techniek (sabatier-proces). Qua rendement misschien duur, maar bespaart flink op anders te wijzigen infrastructuur van aardgas en elektriciteit, en de stroom voor het maken van groen waterstofgas is tegenwoordig vaak gratis omdat er meer groene stroom wordt opgewekt dan we kunnen gebruiken. Door dat om te zetten in groen aardgas hebben we direct ook een opslagprobleem opgelost…….