Het aanbod aan warmtepompen groeit explosief. Huishoudens en installateurs hebben vandaag de dag keus uit 207 merken warmtepompen. Dat is de helft meer dan drie jaar geleden.
In totaal staan er 6535 verschillende warmtepompconfiguraties in de administratie van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland, die de uitvoering van de ISDE-subsidie verzorgt.
Wie dacht dat een merk cv-ketel kiezen een lastige klus was, moet het warmtepomplijstje maar eens bestuderen. Installatie.nl pluisde de lijst van in Nederland aangemelde warmtepompen uit. In totaal zijn er 207 merken warmtepompen te tellen. Dit waren er in november 2018 nog ‘slechts’ 138. Ter vergelijking: de meeste van de ruim 431.000 in 2021 geplaatste cv-ketels in Nederland waren van maximaal een tiental merken.
Groei warmtepompen
In 2020 werden er in woningen bijna 60.000 lucht/water-warmtepompen en bodemwarmtepompen geïnstalleerd. Dat is 38% meer dan in 2020. De groei zit nu vooral in de bestaande bouw.
ISDE lijst van 159 pagina’s
![](https://www.installatie.nl/wp-content/uploads/2022/02/IMG_7805-800x600.jpeg)
De inventarisatie is gemaakt op basis van warmtepompen die staan opgesteld in de lijst van de ISDE-subsidie van 1 januari 2022. Dit zijn lucht/water, water/water, en brine/water warmtepompen met een vermogen tot 70 kW. Daarnaast zijn er ook nog tal van warmtepompen die niet zijn aangemeld voor de subsidie. Ter illustratie: lucht/lucht-warmtepompen, in de volksmond airconditioners, staan niet op deze lijst, hoewel met deze techniek ook (delen van) woningen kunnen worden verwarmd. De wetgever ziet ze echter niet als hoofdverwarmer.
Hofleverancier
![](https://www.installatie.nl/wp-content/uploads/2022/02/daikin-experience-center-800x533.jpg)
De lucht/water-warmtepomp is hofleverancier in de lijst van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland. Deze techniek is met 189 merken en 4671 configuraties zwaar vertegenwoordigd. De merken met de meeste types in dit segment zijn Daikin (215 uitvoeringen) en Mitsubishi Electric (201). Bij de water/water en brine/water zijn respectievelijk Galletti (136 uitvoeringen) en Alpha Innotec (86) de fabrikanten met de meeste vermeldingen.
Subsidie fors verhoogd
De Investeringssubsidie duurzame energie (ISDE), die bedoeld is om de overgang van fossiele naar meer duurzame energie te bespoedigen, vergoedt ongeveer 30% van de aanschafwaarde van een warmtepomp voor de bestaande bouw. De bedragen van deze subsidie zijn per 1 januari behoorlijk verhoogd, vooral met het oog om de doorbraak van de hybride warmtepomp . In 2021 werd ongeveer 20% van de aanschafwaarde van een warmtepomp door de overheid gesubsidieerd. De subsidie geldt enkel voor bestaande bouw. Omdat er in nieuwbouw geen keus meer is tussen een gasketel of warmtepomp, is ook het financiële lokkertje niet meer nodig.
Warmtepomp naar Nederland halen eenvoudig
De verhoogde subsidie leidt tot betere afzetmogelijkheden voor fabrikanten. De RVO-lijst bevat diverse exotische namen. In tegenstelling tot gastoestellen, die stuk voor stuk gekeurd dienen te worden, volstaan bij warmtepompen een CE-markering en een energielabel. Dit leidt ertoe dat veel bedrijven toestellen uit het buitenland, al dan niet als private label, op de Nederlandse markt brengen.
In de Installatie Podcast van deze maand hoor je hoe dit proces in zijn werk gaat. Hier neemt Installatie een kijkje in de keuken bij het warmtepomp testcentrum van Kiwa in Apeldoorn.
Beste mensen, leuk verhaal maar voor mij zit er niets tastbaars bij.
Ik heb namelijk een Brink-hetelucht-verwarming en orienteer mij op een lucht-lucht warmtepomp.
Kunnen jullie daar ok iets over publiceren of vertellen?
Zie aub mijn reactie op het artikel van Installatie.
Je mag me ook je gebouw gegevens en hete lucht verwarming mailen.
Groeten Ad van Dortmont a.van.dortmont@gmail.com
Goedendag, wij hebben als particulier een Daikin lucht-lucht warmtepomp laten plaatsen 06-01-2022 om het geluid zo laag mogelijk te krijgen was even een dingetje maar is gelukt . Als dit goed blijft werken en nu hebben we toch al wat koude nachten gehad we laten hem nu nog dag en nacht op 20 gr staan verbruik +/- 5 kwh per dag denk dat dit nog lager kan 2 onder één kap woning jaren 30 2 personen, verwarmen nu nog alleen woonkamer en keuken hiermee.
Op https://isdesubsidie.simpelsubsidie.nl/index.php is de ISDE subsidie tool te vinden, daarmee is erg gemakkelijk de hoogte van de ISDE subsidie van je (hybride) warmtepomp te vinden.
Op https://www.isde.nl/isde-subsidie-warmtepompen.html staat ook veel info over warmtepompen.
Ik zou wel eens willen weten hoeveel van de 207 fabrikant zijn. De overige zijn kennelijk handelaar / groothandel en doe je zaken via een tussenpersoon. Dit kan een nadeel zijn als het gaat om het verkrijgen van specifieke technische info en oplossingen bij problemen.
Enig idee wanneer lucht-lucht WP’s worden gesubsidieerd?