Ga naar hoofdinhoud

, , , ,

Keuze is reuze: 207 merken warmtepompen

Het aanbod aan warmtepompen groeit explosief. Huishoudens en installateurs hebben vandaag de dag keus uit 207 merken warmtepompen. Dat is de helft meer dan drie jaar geleden.

In totaal staan er 6535 verschillende warmtepompconfiguraties in de administratie van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland, die de uitvoering van de ISDE-subsidie verzorgt.

Wie dacht dat een merk cv-ketel kiezen een lastige klus was, moet het warmtepomplijstje maar eens bestuderen. Installatie.nl pluisde de lijst van in Nederland aangemelde warmtepompen uit. In totaal zijn er 207 merken warmtepompen te tellen. Dit waren er in november 2018 nog ‘slechts’ 138. Ter vergelijking: de meeste van de ruim 431.000 in 2021 geplaatste cv-ketels in Nederland waren van maximaal een tiental merken.

Groei warmtepompen

In 2020 werden er in woningen bijna 60.000 lucht/water-warmtepompen en bodemwarmtepompen geïnstalleerd. Dat is 38% meer dan in 2020. De groei zit nu vooral in de bestaande bouw.

ISDE lijst van 159 pagina’s

De inventarisatie is gemaakt op basis van warmtepompen die staan opgesteld in de lijst van de ISDE-subsidie van 1 januari 2022. Dit zijn lucht/water, water/water, en brine/water warmtepompen met een vermogen tot 70 kW. Daarnaast zijn er ook nog tal van warmtepompen die niet zijn aangemeld voor de subsidie. Ter illustratie: lucht/lucht-warmtepompen, in de volksmond airconditioners, staan niet op deze lijst, hoewel met deze techniek ook (delen van) woningen kunnen worden verwarmd. De wetgever ziet ze echter niet als hoofdverwarmer.

Hofleverancier

Showroom van Daikin in Breukelen

De lucht/water-warmtepomp is hofleverancier in de lijst van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland. Deze techniek is met 189 merken en 4671 configuraties zwaar vertegenwoordigd. De merken met de meeste types in dit segment zijn Daikin (215 uitvoeringen) en Mitsubishi Electric (201). Bij de water/water en brine/water zijn respectievelijk Galletti (136 uitvoeringen) en Alpha Innotec (86) de fabrikanten met de meeste vermeldingen.

Subsidie fors verhoogd

De Investeringssubsidie duurzame energie (ISDE), die bedoeld is om de overgang van fossiele naar meer duurzame energie te bespoedigen, vergoedt ongeveer 30% van de aanschafwaarde van een warmtepomp voor de bestaande bouw. De bedragen van deze subsidie zijn per 1 januari behoorlijk verhoogd, vooral met het oog om de doorbraak van de hybride warmtepomp . In 2021 werd ongeveer 20% van de aanschafwaarde van een warmtepomp door de overheid gesubsidieerd. De subsidie geldt enkel voor bestaande bouw. Omdat er in nieuwbouw geen keus meer is tussen een gasketel of warmtepomp, is ook het financiële lokkertje niet meer nodig.

Warmtepomp naar Nederland halen eenvoudig

De verhoogde subsidie leidt tot betere afzetmogelijkheden voor fabrikanten. De RVO-lijst bevat diverse exotische namen. In tegenstelling tot gastoestellen, die stuk voor stuk gekeurd dienen te worden, volstaan bij warmtepompen een CE-markering en een energielabel. Dit leidt ertoe dat veel bedrijven toestellen uit het buitenland, al dan niet als private label, op de Nederlandse markt brengen.

In de Installatie Podcast van deze maand hoor je hoe dit proces in zijn werk gaat. Hier neemt Installatie een kijkje in de keuken bij het warmtepomp testcentrum van Kiwa in Apeldoorn.

6 reacties op “Keuze is reuze: 207 merken warmtepompen

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie gegevens worden verwerkt.

Zorg dat je geen belangrijke vakinformatie mist!

Til je vakmanschap naar een hoger niveau met vakblad Installatie. Van de laatste technische ontwikkelingen, mooie projecten en interviews tot praktische tips voor ondernemen.
Download nu gratis een digitaal inkijkexemplaar.

Laatste nieuws

Zonnestroomboilers: aanbod groeit

ISH belooft installatieprimeurs in spannend ‘umfeld’

Zonnepanelen kabel via condensafvoer ketel

Webinar: nieuwe warmtepomp-smaken

Markt zonnepanelen gehalveerd; herstel in zicht

Beugelen rookgas: aanvullende eisen onderconstructie