Ga naar hoofdinhoud

, , ,

Duurzame woning minder vrijblijvend

Verduurzamen krijgt een meer dwingend karakter, maar moet financieel wél haalbaar en aantrekkelijk zijn voor iedere Nederlander. Het kabinet neemt afscheid van de vrijblijvendheid van ‘groene’ maatregelen, maar komt wel met extra financieringsmogelijkheden voor kwetsbare groepen in de samenleving.

In de nieuwe plannen van minister Hugo de Jonge staat dat de komende 8 jaar 1 miljoen hybride warmtepompen moeten zijn geïnstalleerd. Het kabinet wil slecht geïsoleerde woningen voor 2030 aangepakt hebben. Dus niet alleen woningeigenaren, maar ook corporaties mogen aan de bak. Voor de installatiebranche betekent dit nóg meer werk.

  • Normering voor cv-installaties
  • Stimuleren hybride warmtepompen
  • Financieren tegen 0% rente
  • Voor 2030 slechte corporatiewoningen aanpakken
  • Isolatiesubsidie eenvoudiger: ook 1 maatregel
  • Afspraken met fabrikanten en branche: opschalen productie, verlagen aanschaf/installatiekosten
  • Overheidscampagne

Toegankelijk maar niet vrijblijvend

Minister De Jonge: ‘De ambitie is om een duurzame woning voor iedereen mogelijk te maken. Dat is goed voor het klimaat, voorkomt een hoge energierekening en maakt ons minder afhankelijk van aardgas. Dit doen we door mensen beter op weg te helpen hoe zij hun woning kunnen isoleren en door het wegnemen van financiële drempels. Een duurzame woning moet tenslotte voor iedereen te betalen zijn. We willen voorkomen dat mensen onnodig op hoge kosten worden gejaagd.”

Natuurlijke momenten

Het kabinet wil met een mix van normering, beprijzing, financiering, subsidiëring en ondersteuning de verduurzaming van woningen versnellen. Hierbij moeten vooral natuurlijke momenten aangewend worden voor verduurzaming, zoals vervanging van een ketel, onderhoud of aankoop van een woning.

Hybride warmtepomp

Het kabinet heeft het Nationaal Isolatieprogramma gelanceerd. Het doel is om 2,5 miljoen woningen te isoleren tot en met 2030. Daarnaast is het doel om 1 miljoen hybride warmtepompen in de bestaande bouw te installeren voor 2030. Ook komt er een bijmengverplichting voor groen gas. Sinds begin dit jaar is de ISDE-subsidie voor warmtepompen in bestaande woningen al verhoogd tot 30% van de apparaatwaarde.

Leningen tegen 0% rente

Om het betaalbaar te houden voor mensen met een kleine portemonnee, het kleinbedrijf en instellingen verbetert het kabinet de voorwaarden om mee te kunnen doen via energiebespaarleningen en -hypotheken via het warmtefonds.  Mensen met lagere inkomens kunnen lenen tegen een 0%-rentetarief.

Ook subsidie voor één isolatiemaatregel

Daarnaast wordt het vanaf volgend jaar mogelijk om voor één isolatiemaatregel ook subsidie te krijgen. Nu moet je nog minimaal twee maatregelen nemen (bijvoorbeeld dubbel glas en spouwmuurisolatie.

Er komt normering voor het verduurzamen van huurwoningen, utiliteitsgebouwen en voor verwarmingsinstallaties. Dus naast de normering voor cv-installaties die Hugo de Jonge op de VSK al aankondigde, krijgen ook corporaties een norm. Huurders betalen namelijk wel de gasrekening, maar hebben niet de zeggenschap over wat er met de opwekkende installatie gebeurd. Zo wil het kabinet stapsgewijs af van slecht geïsoleerde woningen, slechte energieprestatie bij utiliteitsgebouwen en de mono cv-ketel.

Normering installaties

Om wettelijk te borgen dat alle slecht geïsoleerde huurwoningen worden verbeterd, zullen per 1 januari 2030 wettelijke eisen worden gesteld aan de verhuur van corporatiewoningen en private huurwoningen. Ook utiliteitsgebouwen met slechte energielabels (E, F en G) worden aangepakt. Vanaf 2026 wordt de hybride warmtepomp de nieuwe standaard. Dat betekent dat bij vervanging van de cv-installaties mensen moeten overstappen op een installatie die minder of geen aardgas gebruikt, mits de woning hiervoor geschikt is. Vuistregel wordt dat wanneer gemeenten niet binnen tien jaar plannen hebben voor een wijkgerichte aanpak (denk aan warmtenet of collectieve all-electric oplossing), bewoners zelf geacht worden uit te zien naar een meer duurzame installatie, zoals een hybride warmtepomp.

Daarbij wordt aangetekend dat die investering in de huidige omstandigheden al sneller lonend is, dan in eerdere onderzoeken verondersteld werd. Gemiddeld genomen kan een huishouden met een hybride warmtepomp ongeveer de helft van de gasrekening wegstrepen. Uiteraard staat daar wel elektraverbruik tegenover.

Reactie Techniek Nederland

Techniek Nederland kan zich vinden in de plannen. Voorzitter Doekle Terpstra: “Verduurzaming krijgt een meer verplichtend karakter. ‘Dat is ook nodig, maar vraagt ook de inzet van het kabinet om draagvlak te behouden.”  Terpstra benadrukt dat het wel zaak is om snel méér mensen te laten instromen in de techniek. ‘ Een actieplan voor het technisch beroepsonderwijs is daarom dringend nodig. We willen hierover snel in gesprek met het kabinet. Het tekort aan technische vakmensen hoeft niet de showstopper voor de energietransitie te worden. Maar dan moeten we wél op korte termijn de juiste maatregelen nemen.’

Het beleidsprogramma van het kabinet is hieronder te lezen of te downloaden

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie gegevens worden verwerkt.

Zorg dat je geen belangrijke vakinformatie mist!

Til je vakmanschap naar een hoger niveau met vakblad Installatie. Van de laatste technische ontwikkelingen, mooie projecten en interviews tot praktische tips voor ondernemen.
Download nu gratis een digitaal inkijkexemplaar.

Laatste nieuws

Zonnestroomboilers: aanbod groeit

ISH belooft installatieprimeurs in spannend ‘umfeld’

Zonnepanelen kabel via condensafvoer ketel

Webinar: nieuwe warmtepomp-smaken

Markt zonnepanelen gehalveerd; herstel in zicht

Beugelen rookgas: aanvullende eisen onderconstructie