De belangstelling voor vakkennis rondom hybride warmtepompen is groot. Installateurs die door marktleider Remeha getraind willen worden, moeten wachten tot 2023. Het webinar Aan de slag met hybride dat Installatie.nl organiseerde in samenwerking met Remeha en Rensa is hier terug te kijken.
Volgend jaar schroeft de Apeldoornse fabrikant de productie ook flink op, bleek tijdens de uitzending. Samen met andere ‘ketelfabrikanten’ zoals Intergas, Itho Daalderop, Vaillant, Nefit Bosch en Atag worden komend jaar meer dan 100.000 toestellen in de markt gezet. Dat is al een kwart van de vervangingsmarkt van cv-ketels.
Daarmee komt hopelijk ook een eind aan de lange wachtrijen die nu staan voor de toestellen. De populariteit van de hybride heeft natuurlijk alles te maken met de gasprijs, de hoge ISDE-subsidie en de duurzame plannen die de overheid heeft met de gebouwde omgeving.
Ontwerp en inregelen
![](https://www.installatie.nl/wp-content/uploads/2022/06/PT-8-Zwijndrecht-NA-HR-061-800x533.jpg)
Op 21 juni lieten honderden installateurs zich bijpraten over de technische ontwikkeling. Dit webinar is hier terug te kijken na registratie. Steven Kok (Rensa Techniek) en Dick van Dijk (Remeha) leggen hier niet alleen de basisprincipes van de hybride uit, maar gaan ook in op ontwerp, installatie en inregeling van de warmtepomp en cv-ketel. “In alle publiciteit wordt gauw vergeten dat een installatie een samenspel is tussen gebouw, afgiftesysteem en opwekker”, zegt Dick van Dijk. De overgang naar een lagere aanvoertemperatuur betekent voor veel huishoudens een verandering in comfortbeleving. “Dit betekent ook dat je stookgedrag anders moet zijn dan bij een klassieke HR-ketel.” Van Dijk geeft praktische voorbeeld hoe je met parameters en regelingen kunt variëren.
Rekenvoorbeelden
Steven Kok liet met rekenvoorbeelden zien hoe je warmtepomp dimensioneert en selecteert. Hiervoor heeft de groothandel samen met Remeha een selectietool ontwikkeld. “Belangrijk is dat het vermogen altijd goed berekend wordt, rekening houdend met een bèta-factor van 0,3-0,6. Dit betekent dat bij een warmteverlies van 10 kW een warmtepomp van maximaal 6 kW afdoende is.” Het advies is om vooral niet een te grote warmtepomp te selecteren. Ook veel discussie over de rol van de verwarmingsbuffer: deze hoeft niet in alle gevallen toegepast worden, maar is wel aan te raden om zo veel mogelijk comfort en rust in de installatie te krijgen, zegt Van Dijk. Met een serieel aangesloten buffer kan bovendien vrij eenvoudig een tweede circuit worden gecreëerd. “Monteer wél altijd een vuilafscheider.”
Kijk hier het webinar terug
Het webinar dat op 21 juni gehouden werd, ontving 750 aanmeldingen. Meer dan de helft van de live-kijkers had (nog) geen of weinig ervaring met hybride warmtepompen. Het webinar is hier kosteloos terug te kijken. Daarvoor dient een kijker zich wel eerst te registreren.
Bij Radar las ik dat een hybride waterpomp in de zomer ook kan koelen, klopt dat?
Mijn huurwoning heeft een Daikin waterpomp en volledig geïsoleerd en zonnepanelen.
Groetjes
Cecile
Hallo Celine,
Dat is bij sommige modellen inderdaad mogelijk. Nu geloof ik niet dat een verhuurdersorganisatie daar ook voor heeft gekozen, om daar achter te komen kun je het beste de boekjes die bij de warmtepomp zitten even doorlezen
Een warmtepomp kan ook koelen ja, maar hooguit een graad of drie.
Maar dat kan het toch comfortabeler in huis.
Net als goede lucht/ventilatiestromen. Ook met verwarmen heb je daar baat bij.
Beste transitie jagers,
Houden jullie allemaal wel in de gaten dat:
Een warmtepomp een elektriciteit gebruiker is!
Een warmtepomp een herrie maker is!
Een warmtepomp niet geschikt is voor ieder type huis!
Een warmtepomp in de winter niet werkt!
Je in de zomer geen warmtepomp nodig hebt!
Het een investering is die je niet of nauwelijks terug verdiend!
Tegen de tijd dat je installatie rendabel zou worden je alles weer kan vernieuwen!
Je beter kan wachten op een waterstofnet!
Ga een opleiding warmtetechniek volgen en wanneer je daarmee klaar benteen opleiding koeltechniek. Ga vervolgens naar de verschillende fabrikanten en laat je daar voorlichten.
Tot die tijd. Geef geen onzinnige informatie en blijf weg van deze discussie over warmtepomp techniek.
U heeft duidelijk geen idee waar het over gaat.
Een hybride ketel zou minimaal 40 % aan gasverbruik kunnen besparen. Wat nu als je woning zonder hybride ketel ca 900 m3 gas verbruikt. Dan kun je een besparing realiseren van 360 m3 aan gas = 750 euro. Het Electra verbruik van circa 2000 kw extra en de afschrijvingskosten van de hybride ketel zijn hoger dan 750 euro. Dus dan maar zonnepanelen op het dak om het electra verbruik van de pomp te dekken. Ik heb zelf deze ervaring omdat mijn hybride warmtepomp voortijdig, door een gescheurde warmtewisselaar, er mee stopte. Het is dus wel degelijk zo dat de kosten van een hybride pomp niet altijd terugverdiend worden.
Zit al een 7 maanden te wachten op de levering
Kijken wat ze hierna weer verzinnen om je op kosten te jagen
Ik vind het niet verstandig om een “niet te grote warmtepomp te selecteren”. Je zit 15 jaar aan zo’n apparaat vast. De toekomst is gasvrij. Je kunt m.i. beter een warmtepomp kiezen die groot genoeg is voor all-electric nadat de CV-ketel heeft uitgediend en het huis afdoende geïsoleerd is.
Zo simpel is het allemaal niet. Zoek maar een warmtepomp uit die aan de eisen voldoet voor het plaatsen direct of bij de erfgrens. De meeste warmtepompen voldoen niet aan de eis en vereist extra maatregelen om aan de geluidseisen te voldoen.