Ga naar hoofdinhoud

Passief bouwen: 31 appartementen collectief op 40kW

Twee complexen met elk 31 woningen in Den Bosch. Veel glas, een pergola van pv met een pluktuin op het dak. Passiefhuiscertificaat en een laag vast bedrag voor verwarming (20 euro) en tapwater (15 euro) per maand.

Foto: Bouwnext/Stijn Spoelstra

Twee nieuwe appartementengebouwen van elk 31 eenheden in Den Bosch hebben zo’n lage warmtevraag dat een collectieve warmtepomp van 40kW per flat volstaat. Bewoners betalen een vast bedrag per maand voor warmte en koeling. Zoutboilers gevoed door pv-panelen zorgen voor warm water. “Is de boiler weer op temperatuur, dan gaan de pv-panelen leveren aan het stroomnet”, zegt pleitbezorger voor passief bouwen Carl-peter Goossens.

Wie zit er nou eigenlijk aan het stuur als je het over de split incentive hebt tussen de woningcorporatie en de huurder? Dat vroeg bouw- en installatieadviseur Carl-peter Goossen (Bouwnext) zich steeds vaker af. Waarmee hij bedoelt: als een corporatie extra investeert om woningen energiezuinig te maken, dan profiteert de huurder daar vooral van, niet per se de verhuurder. “Met de EPV kan een corporatie dat verrekenen. Dat is geen klein bier, maar geeft ook veel extra administratieve rompslomp. Hier hebben we andere manier bedacht waarop de corporatie aan het stuur zit.”

Glas en beton

‘Hier’ is Den Bosch. Aan de Guido Gezellelaan en de Rodenbachstraat in de Gestelse Buurt zijn twee nieuwe appartementengebouwen gerealiseerd voor Brabant Wonen.

Premium artikel

Het artikel dat je probeert te lezen is een Premium artikel
Premium artikelen zijn alleen toegankelijk voor abonnees van Installatie.

Premium abonnement

Voor slechts 6,95 per maand (excl. btw) sluit je al een Premium abonnement af. Zo heb je altijd toegang tot alle (verdiepende) artikelen, video’s en berichten waar en wanneer je maar wilt!

Bekijk de aanbieding

Zorg dat je geen belangrijke vakinformatie mist!

Til je vakmanschap naar een hoger niveau met vakblad Installatie. Van de laatste technische ontwikkelingen, mooie projecten en interviews tot praktische tips voor ondernemen.
Download nu gratis een digitaal inkijkexemplaar.

Laatste nieuws

Zonnestroomboilers: aanbod groeit

ISH belooft installatieprimeurs in spannend ‘umfeld’

Zonnepanelen kabel via condensafvoer ketel

Webinar: nieuwe warmtepomp-smaken

Markt zonnepanelen gehalveerd; herstel in zicht

Beugelen rookgas: aanvullende eisen onderconstructie