Ga naar hoofdinhoud

,

Monsterverbond voor 500 hybrides per dag

Negen grote installatiebedrijven in Nederland gaan samenwerken om de opschaling van installatie van hybride warmtepompen mogelijk te maken. Binnen 9 maanden willen de installateurs al 500 warmtepompen per dag gaan monteren.

Het Team Duurzaam Installeren 500 is een stichting die met TNO als penvoerder opleidings- en innovatieprogramma’s wil gaan starten. Het consortium bestaat uit de installatiebedrijven Bonarius, Breman, Comfort Partners, econic, Eneco, Essent, Feenstra, HeatTransformers, Kemkens en Mampaey. Dit zijn grote installatiebedrijven die vooral goed zijn in grootschalige projectrenovaties, zoals renovaties voor woningbouwverengingen en vastgoedeigenaren.

Miljoenen klanten

Deze installateurs bedienen gezamenlijk 4 miljoen huishoudens, de helft van alle huishoudens die nu nog verwarmd worden met een gasgestookte ketel. Gezamenlijk zijn deze partijen, voor een groot deel concurrenten van elkaar, verantwoordelijk voor het leeuwendeel van de 431.000 cv-ketels die jaarlijks vervangen worden. Vanaf 2026 zou die ketelvervanging gepaard moeten gaan met minimaal een hybride warmtepomp. Een aantal grote servicebedrijven waren nog niet gestart met de verkoop van hybride warmtepompen. Dit had vooral te maken met de beperkte beschikbaarheid van toestellen. De vraag naar de warmtepomp/ketel-combinatie is vooral door de hoge gasprijs fors gestegen.

Bekijk hier een voorbeeldproject van grootschalige installatie van hybride warmtepompen in bestaande bouw.

Tijd is rijp

Nu de leveringsproblemen te lijken verbeteren, kan het monsterverbond gas geven de afspraken uit het actieplan HR Hybride te realiseren; dit zijn de afspraken tussen overheid en installatiebedrijven. Hierin staat bijvoorbeeld dat voor 2030 één miljoen hybride warmtepompen moeten zijn geïnstalleerd.  

Installatiecapaciteit grootste bottleneck

Voor 2023 wordt ingezet op minimaal 100.000 installaties, een kwart van de ketelvervangingen. Dit is een vervijfvoudiging van het aantal hybrides die tot voor kort in 2022 werden geteld. Fabrikanten hebben al beloofd om volgend jaar minimaal dit aantal toestellen te kunnen leveren. Grootste knelpunt is echter de installatiecapaciteit: er zijn simpelweg niet genoeg monteurs, en ook moeten monteurs bijgeschoold worden.

Hoe kan die hybride nu sneller en tóch goedkoper gerealiseerd worden? Daar heeft het consortium ideeën over, die lees je hieronder door in te loggen met je Installatie Premium account of abonneenummer. Video verder in dit artikel.

Premium artikel

Het artikel dat je probeert te lezen is een  Premium  artikel
 Premium  artikelen zijn alleen toegankelijk voor abonnees van Installatie.

Premium abonnement

Voor slechts 6,95 per maand (excl. btw) sluit je al een  Premium abonnement af. Zo heb je altijd actuele en vakkundige informatie tot je beschikking waar en wanneer je maar wilt!

Bekijk de aanbieding 

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie gegevens worden verwerkt.

Zorg dat je geen belangrijke vakinformatie mist!

Til je vakmanschap naar een hoger niveau met vakblad Installatie. Van de laatste technische ontwikkelingen, mooie projecten en interviews tot praktische tips voor ondernemen.
Download nu gratis een digitaal inkijkexemplaar.

Laatste nieuws

Zonnestroomboilers: aanbod groeit

ISH belooft installatieprimeurs in spannend ‘umfeld’

Zonnepanelen kabel via condensafvoer ketel

Webinar: nieuwe warmtepomp-smaken

Markt zonnepanelen gehalveerd; herstel in zicht

Beugelen rookgas: aanvullende eisen onderconstructie