Remeha stort zich ook op de stadsverwarming. BDR Thermea, moederbedrijf van Remeha, neemt Fortes Energy Systems over. Daarmee lijft het bedrijf de marktleider van afleversets voor warmte- en koudenetten in. De AquaHeat afleverset zit in ongeveer 320.000 woningen in Nederland.
Dit nieuws maakten beide bedrijven vandaag bekend.
Het is opnieuw een strategische overname van het bedrijf uit Apeldoorn, dat vooral bekend is van de cv-ketels en (hybride) warmtepompen. Vorige maand werd bekend dat Remeha eigenaar wordt van installateur Holland Warmte uit Numansdorp. Ook nu blijft de overgenomen partij onder eigen naam actief in de markt.
Stadsverwarming
Het specialisme van Fortes Energy Systems ligt bij het ontwikkelen en produceren van afleversets voor de woningbouw en grote afleverstations voor de utiliteit, aangesloten op stads-, blok- of wijkverwarming en WKO-systemen Fortes bestaat sinds 1999 en heeft haar hoofdvestiging in Houten. Daarvoor was het bedrijf een onderdeel van Danfoss. Bij het bedrijf werken 68 mensen.
![](https://www.installatie.nl/wp-content/uploads/2023/01/Fortes-BDR-Remeha_Contract-ondertekenen_foto-800x529.png)
Remeha wil met de overname haar positie in de markt van collectieve systemen versterken. “Stadsverwarming en collectieve warmte- en koudesystemen blijven ook in de toekomst een belangrijke technologie voor stedelijke of lokale woon- en bedrijfsomgevingen”, zegt Arthur van Schayk, algemeen directeur van Remeha en moederbedrijf BDR Thermea (links op de foto). “We geloven in meerdere wegen naar duurzaam.”
Wanneer gaan ze over waterstof praten in diverse gemeten
Niet, dat is njet rendabel. Waterstof is alleen groen als het middels elektrolyse gewonnen wordt d.m.v. groene stroom. Maar de meeste efficiente productie gebeurt op dit moment met een efficiëntie van 80%. Dat betekent dat het nog zuiniger zou zijn om woningen met elektrische kachels te verwarmen want daarvan is het rendemenr 100%. Waarschijnlijker is dat waterstof als opslag gaat dienen, om in de winter weer om te zetten, en om in de industrie en hoogbouw te gebruiken. Niet voor de gemiddelde particuliere woning.
Je gaat hier voorbij aan het transportverlies van de elektriciteit van ca.50%
Misschien de focus op leveren van warmtepompen leggen i.p.v. overnames?
Dit is Remeha zelf niet maar de beleger BDR Thermea