Een kant- en klaar systeem voor zomernachtventilatie, dat zowel handmatig als automatisch kan worden bediend. Een samenwerking tussen BUVA, FAKRO en TBI Woonlab heeft een oplossing bedacht waarmee woningen met natuurlijke lucht kunnen worden gekoeld.
Zomernachtventilatie is een relatief eenvoudige methode om opgewarmde gebouwen verkoeling te bieden. Oververhitte woningen kunnen op zomeravonden of nachten afgekoeld worden door inbraakwerende ventilatieluiken te openen. Via een dakraam kan door natuurlijke trek de lucht in een woning ververst worden. De ventilatietechniek wordt veel toegepast bij passiefhuizen, maar is ook in de reguliere nieuwbouw een gangbare oplossing aan het worden. Nadeel is dat de luiken meestal handmatig bediend moeten worden.
Met BUVA (ventilatieluiken) en dakraamproducent FAKRO is het gelukt om een combinatie te maken. Daarbij is er één centraal apparaat – dat kan de huisautomatisering zijn – dat het dakraam aanstuurt en het raam in kiepstand drukt. Het seintje om dat te doen komt van de ventilatie-wtw of de mv-box (mits die een temperatuursensor heeft).
![zomernachtventilatie](https://www.installatie.nl/wp-content/uploads/2022/12/Zomernachtventilatie_Fakro_Animatie3-800x404.jpg)
Lees hier een Premium-artikel over deze denkwijze.
Op dit moment wordt zomernachtventilatie al in de rekenregels van BENG (NTA8800) meegenomen. De techniek zou een grotere rol kunnen krijgen. Dick van Ginkel (TBI Woonlab): “Met zonwering en automatisch gestuurde zomernachtventilatie voldoen we aan TOjuli zonder de warmtepomp in koelstand te hoeven zetten.”