Ga naar hoofdinhoud

, ,

Zweedse warmtepomp voor in het keukenkastje

Het Zweedse Qvantum lanceert op de ISH-beurs in Frankfurt een handzame warmtepomp die heel geschikt is voor verwarming en de productie van warm tapwater in woningen in appartementsgebouwen en flats.

Het gaat om de Qvantum QG, een water/water-warmtepomp, die op een collectieve laagtemperatuurbron (10-20 graden) kan worden aangesloten. De warmtepomp heeft een verwarmingsvermogen van 6 kW en haalt dat met 152 gram propaan als koudemiddel (precies op de grens waarop nog geen extra veiligheden nodig zijn). Koeling is ook mogelijk.

Het opgewarmde cv-water loopt via leidingen naar de boiler met warm systeemwater, vanwaar het kan worden gebruikt voor ruimteverwarming of, via een warmtewisselaar, voor het maken van warmtapwater. In de boiler hangt nog een 5kW elektrisch element om een Legionella-vrije temperatuur te halen. Ook kan het element gebruikt worden om overtollige pv-stroom te gebruiken.

Kleine doos

De compressormodule heeft de afmeting van een kleine doos (23cm bij 43 cm bij 41 cm), de boiler is een halve meter diep en breed en een meter hoog, die 145 liter warmwater levert van 40 graden. Om de installateur te helpen zijn alle aansluitingen voorzien van insteekfittingen, zo meldt de fabrikant.

De Qvantum QG heeft wat weg van de voormalige Booster warmtepomp van Itho Daalderop en van Alpha Innotec. Maar deze hadden maar een vermogen van 2 kW en leveren alleen warmtapwater.

De Kensa Shoebox is ook enigszins vergelijkbaar met de Qvantum QG, maar de Kensa Shoebox wordt niet geleverd met een boiler met heater-element. Ook is de Shoebox gevuld met het veel schadelijker koudemiddel R134a, waarvan ook nog eens 1,6 kg nodig is om 6 kW te halen. En ten slotte is de Shoebox een aan/uit warmtepomp, terwijl de Qvantum een modulerende warmtepomp is.

Binnenkort in Nederland

Qvantum is al dertig jaar actief in Zweden, maar hield zich voorheen vooral bezig met de grotere vermogens. Sinds kort is het bedrijf ook actief in de woningmarkt. De Qvantum QG zal binnenkort in Nederland gevoerd worden door OSH, een dochterbedrijf van installatiebedrijf Kuijpers, en ook door DHPS, leverancier van onder meer de Hydrotop. Ook wil Qvantum zelfstandig de Nederlandse markt betreden.

22 reacties op “Zweedse warmtepomp voor in het keukenkastje

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie gegevens worden verwerkt.

Zorg dat je geen belangrijke vakinformatie mist!

Til je vakmanschap naar een hoger niveau met vakblad Installatie. Van de laatste technische ontwikkelingen, mooie projecten en interviews tot praktische tips voor ondernemen.
Download nu gratis een digitaal inkijkexemplaar.

Laatste nieuws

Zonnestroomboilers: aanbod groeit

ISH belooft installatieprimeurs in spannend ‘umfeld’

Zonnepanelen kabel via condensafvoer ketel

Webinar: nieuwe warmtepomp-smaken

Markt zonnepanelen gehalveerd; herstel in zicht

Beugelen rookgas: aanvullende eisen onderconstructie