Installatiebedrijven hoeven niet te vrezen dat ketel- en warmtepompfabrikant Remeha door de overname van Holland Warmte de concurrentie aangaat met haar eigen klanten. De Zuid-Hollandse service-installateur blijft zelfstandig opereren, en ambieert geen landelijke dekking.
In het aprilnummer van Installatie een reportage bij de Zuid-Hollandse installateur. De overname in januari was spraakmakend: voor het eerst lijfde een fabrikant van ketels en warmtepompen een installatiebedrijf in. Installatie verschijnt vrijdag 7 april. Abonnees en premium-abonnees van Installatie kunnen het volledige artikel hier lezen.
Nog geen (online) abonnee? Bekijk hier de mogelijkheden: Installatie Premium is er vanaf €6,38 per maand.
Praktijkproeftuin
![](https://www.installatie.nl/wp-content/uploads/2023/04/cover-613x800.jpg)
Arthur van Schayk, CEO van Remeha en moederbedrijf BDR Thermea reageert in Installatie op de overname van Holland Warmte. “De overname is geen verticale integratie. We gaan de markt van onze installateurs niet overnemen.” Wel zal Holland Warmte voor BDR Thermea als praktijkproeftuin voor productontwikkeling. Van Schayk verwacht dat meer toestelfabrikanten installatiebedrijven over gaan nemen. Na de overname is Holland Warmte gestopt met de online verkoop van cv-ketels.
Meer opleiden
Marianne en Theo van Triet, de voormalige eigenaren van het familiebedrijf uit Numansdorp (40 medewerkers) willen met de slagkracht van BDR Thermea in de rug vooral investeren in het werven, opleiden en behouden van monteurs voor de branche. “Mijn droom is een eigen opleidingscentrum naast ons pand”, zegt Marianne van Triet in Installatie.
Nieuwe servicediensten
Holland Warmte zal bijvoorbeeld een rol gaan spelen in het verder ontwikkelen van beheer op afstand-modules voor installateurs, waarbij verwarmingstoestellen van Remeha op afstand uitgelezen en beheerd kunnen worden. Met name op het gebied van hybride warmtepompen zijn innovaties nodig om het montageproces te versnellen. Doel van de markt is om de montagetijd van een hybride warmtepomp te halveren naar een dag voor twee monteurs. Uiteindelijk heeft de branche zit tot doel gesteld om in 2030 een miljoen hybride warmtepompen te hebben geïnstalleerd. Dit jaar ligt de productiecapaciteit van Nederlandse fabrikanten al boven de 100.000 exemplaren. Er werden afgelopen jaar 440.000 cv-ketels vervangen.
de eerste maanden zijn er 20 tot 30 procent minder ketels verkocht
Erg vreemde actie van een fabrikant roept bij mij bij mij vragen op als concurrentievoordeel…