Vaillant komt eind dit jaar met een nieuwe serie lucht/water-warmtepompen voor de vervangingsmarkt van cv-ketels. De aroTHERM pure wordt de hybride instaptroef van Vaillant, maar kan ook als volledig elektrische lucht/water-warmtepomp worden ingezet.
De buitendelen zijn compacter dan de huidige split-serie. Ook wordt het toestel voordeliger dan de huidige hardloper van Vaillant, de aroTHERM Plus monoblock.
De serie kent een vermogensrange van 4, 6, 7 en 10 kW, en ligt najaar 2023 bij de groothandel.
Groei hybride
Met deze vernieuwing speelt Vaillant in op de trend van hybride warmtepompen. De verkoop van de warmtepomp/ketel-combinatie zal de komende jaren fors toenemen omdat de regering deze installatie vanaf 2026 als minimum norm gaat voorschrijven bij ketelvervanging.
De serie is in te zetten als hybride configuratie. Hierbij wordt de warmtepomp ondersteund door een cv-ketel voor piekverwarming en tapwater. Dit kan een nieuwe ketel zijn, maar ook een bestaande; de warmtepomp kan ook als add-on geplaatst kan worden op een bestaande installatie.
Tussenstap naar volledig gasloos
Het toestel is ook te configureren als zogeheten all-electric-ready. Dit betekent dat het warmtepompdeel van de hybride installatie voldoende vermogen heeft om op een later moment ook zonder cv-ketel een woning te verwarmen en van tapwater te voorzien. De hybride installatie is dan geen eindstation, maar een tussenstap naar volledig gasloos. Enig verschil tussen de twee versies is dat er een elektrisch element als back-up in het binnendeel zit.
Koudemiddel R32
De Pure heeft een aantal verschillen ten opzichte van de huidige aroTHERM-serie. De huidige serie maakt nog gebruik van koudemiddel R410a. De nieuwe split-warmtepomp is gevuld met het meer milieuvriendelijke R32. De warmtepomp-range laat in de verwarmingsmodus een COP zien van 5,3 tot 4,7. (A7/W35 volgens EN 14511). Specificaties vind je hier.
Instap warmtepomp
Ander groot verschil is de prijs. Vaillant duikt met de nieuwe serie onder de prijs van de monoblock-hybride aroTHERM Plus, waarmee het zich nadrukkelijk wil melden in de markt van de ketelvervangingen. Vanaf 2026 moet elke ketelvervanging in Nederland gepaard gaan met de plaatsing van minimaal een hybride warmtepomp, maakte het kabinet vorige week bekend.
Buitendeel kleiner, wel meer geluid
Het R32-buitendeel van Vaillant wordt iets kleiner en lichter dan de voorganger. Dit heeft wel tot consequentie dat het buitendeel iets meer geluid produceert. Volgens de ErP Ecodesign-richtlijn meet de nieuwe buitenunit van Vaillant nu 63 dB, 2 dB minder dan de maximale grens die Europa stelt voor toestellen tot 6 kW. In Nederland mag een warmtepomp op de erfgrens maximaal 40 dB meten. Dit kan betekenen dat het buitendeel verder van de erfgrens moet staan dan stillere varianten, of voorzien moeten worden van geluidswering. In de stille modus is het toestel overigens tot 6 dB stiller. In die modus worden de ventilator- en compressorsnelheid verlaagd. Het binnendeel is net zo groot als de eerdere versie.
Torenopstelling en propaan
De buitenunits in vier vermogens kunnen allemaal koppelen met de hydraulische binnenunit. Voor een volledig gasloze installatie is ook mogelijk de uniTOWER pure, een hydraulische binnenunit met een geïntegreerd tapwatervat van 190L, aan het systeem te koppelen. Deze torenversie is compacter dan de voorganger, en heeft ook minder installatieruimte nodig. Naast de split-serie heeft Vaillant de aroTHERM ook in een monoblock-versie, de aroTHERM Plus. Deze warmtepomp heeft propaan (R290) als koudemiddel.
Trend is dat de nieuwste monoblock-warmtepompen gebruik maken van dit natuurlijke koudemiddel. Lees hier meer over deze trend
Hybride
De triVAI hybridemanager van Vaillant biedt gebruikers de mogelijkheid om zowel de actuele gas- als elektraprijs op te geven. Aan de hand van de buitentemperatuur berekent de regelaar vervolgens wat economisch gezien de meest voordelige optie is: de warmtepomp aanzetten of de cv-ketel gebruiken voor ruimteverwarming. Zo kunnen gebruikers optimaal besparen op hun energiekosten, zonder in te leveren op comfort.
Goed om te horen dat een vernieuwt versie komt. Ben ook benieuwd naar de prijs?
Jammer dat ze er geen kleiner binnendeel bij hebben opgenomen.
Prijs met installeren???
Idd belangrijk nieuws…
Benieuwd naar het prijskaartje
Benieuwd naar prijs en installatie.
Er wordt altijd alleen gesproken over een verminderd gasverbruik maar nooit over de toename van de electriciteits kosten. M.b.t het geluid zal het moeilijk worden om bij een middenwoning zo’n buitenunit te plaatsen hetgeen Hugo de Jonge wel eist. Volgens mij is er nog steeds sprake van de lobby van Techniek Nederland om per 2026 warmte- of hybride systemen te verplichten.
Helemaal mee eens (die lobby). Een hybride warmtepomp voegt m.i. niets toe. Kamertemperatuur moet op 19,5 tot 20 graden staan om deze pomp effectief te laten zijn. Laten wij stoppen met deze onzin.
Jammer dat Vaillant kiest voor massa boven kwaliteit, met meer db zal er meer lawaai vervuiling komen. De klant kiest dan liever voor wat meer geld ui te geven dan een goedkopere oplossing met meer lawaai. Een omkasting kost namelijk ook veel geld.
‘.. iets meer geluid produceert.’
63 dB(A)!
En dit is dan nog de waarde in nieuwstaat onder laboratorium condities. Wat wordt het als het apparaat een paar jaar oud is?
Dat de airco jongens volop lopen te lobbyen snap ik, maar een ketelfabrikant zou toch beter moeten weten en naar andere alternatieven moeten zoeken.
Zoals er al eerder gezegd is, wat is het elektrisch verbruik op een koude dag, en die hebben we momenteel veel.
Zoals het nu lijkt neem ik voor 2026 nog maar een nieuwe cv-ketel op gas, dan kan ik weer 20 jaar verder en ben dan 98!
Meer geluid is totaal onacceptabel….Daar moeten ze eerst een oplossing voor vinden in dit volle land….buren worden gek..en dieren ook..
Wij worden verplicht om dure dingen aan te schaffen de staat cq de gemeente moest vorige jaar aangeven of en hoe er alternatieve wijk verwarming zou komen zodat daar op geanticipeerd kan worden maar die voelen zich niet aan tijd gebonden.