Waterstof als energie-opslagmedium speelt een belangrijke rol in een nieuwe woonwijk in Stad aan ’t Haringvliet. In de podcast van Installatie.nl vertellen Jean Paul Scheurleer en Niels de Smet van HyLife Innovations alles over dit nieuwe Innovahub-concept.
In het Zuid-Hollandse Stad aan ’t Haringvliet verrijst een woonwijkje van zeventien woningen dat is aangesloten op een collectief warmte- en koudenet, dat gevoed wordt door een ingenieuze configuratie van bronnen.
Innovatieve machinekamer
De warmte en koude uit het warmtenet is afkomstig uit een huisje van 6 bij 8 meter, de machinekamer van het warmtesysteem. Daar staat een viertal monoblock lucht/water-warmtepompen van 18 kWth per stuk opgesteld op het dak, die een groot warm cv-water-buffervat van 4000 liter voeden met water op een temperatuur van ongeveer 50 graden.
De elektrische energie die voor de warmtepompen nodig is, komt grotendeels van de 375 zonnepanelen die op de naastgelegen overdekte parkeerplaatsen en op de daken van de woningen en appartementen liggen. Op momenten dat de stroom niet gebruikt kan worden voor de warmtepompen, kan deze ook worden aangewend om de elektrische accu’s te voeden of voor de productie van waterstof in de elektrolysemodules van Enapter.
Slimme sturing
Een slimme energiemanager, die ook rekening houdt met onder meer weersvoorspellingen en energieprijzen op de markt, zorgt ervoor dat de energiestromen optimaal gestuurd worden. Scheurleer: “Zo is een slimme energiehub niet alleen goed voor een duurzame en betrouwbare energievoorziening, maar ook financieel aantrekkelijk voor alle betrokken partijen. Vandaag staan deze verdienmodellen nog in de kinderschoenen en zal er regelgevend nog een en ander moeten aangepast worden om dit ook effectief in te voeren.”
Luister het hele verhaal van Jean Paul Scheurleer en Niels de Smet in de podcast.